Motivations and profiles of enogastronomic visitors: the city of Guimarães case study
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Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | https://doi.org/10.34624/rtd.v0i25.10863 |
Resumo: | The main objective of the present study consists in doing a characterization of the motivations and profile of the enogastronomic visitor of the destiny Guimarães, using demographic and behavioral variables. Also, to check if the visitors do the two types of tourism (the gastronomic and the enotourism) and which are their motivations. The characterization of the enogastronomic visitors’ profile of Guimarães was based in the analysis of the results of interviews carried out between 2014 and 2015 and of visitors profile and comments of the establishments of restoration of Guimarães in the site TripAdvisor. We conclude that the profile of enogastronomic visitor of Guimarães is similar to the visitor of the region Oporto and North of Portugal. This visitor is quite demanding because he likes to appreciate a good meal in a calm place. Also, the authors concluded that the gastronomic visitor does enotourism and vice-versa. |
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Motivations and profiles of enogastronomic visitors: the city of Guimarães case studyMotivações e perfis dos visitantes enogastronómicos: um estudo de caso do Município de GuimarãesThe main objective of the present study consists in doing a characterization of the motivations and profile of the enogastronomic visitor of the destiny Guimarães, using demographic and behavioral variables. Also, to check if the visitors do the two types of tourism (the gastronomic and the enotourism) and which are their motivations. The characterization of the enogastronomic visitors’ profile of Guimarães was based in the analysis of the results of interviews carried out between 2014 and 2015 and of visitors profile and comments of the establishments of restoration of Guimarães in the site TripAdvisor. We conclude that the profile of enogastronomic visitor of Guimarães is similar to the visitor of the region Oporto and North of Portugal. This visitor is quite demanding because he likes to appreciate a good meal in a calm place. Also, the authors concluded that the gastronomic visitor does enotourism and vice-versa. O objetivo principal do presente estudo consiste em realizar uma caraterização do perfil do visitante enogastronómico do destino Guimarães, utilizando variáveis demográficas e comportamentais. Também almeja confirmar se são motivos enogastronómicos que estão subjacentes à visita a este destino. Por último, aferir se os visitantes realizam os dois tipos de turismo (o gastronómico e o enoturismo) e quais os motivos. A caraterização do perfil do visitante enogastronómico de Guimarães alicerçou-se na análise dos resultados de entrevistas realizadas entre 2014 e 2015 e do perfil e dos comentários dos visitantes dos estabelecimentos de restauração e das quintas de Guimarães do site do TripAdvisor. Concluiu-se que o perfil do visitante enogastronímico de Guimarães é semelhante ao do visitante da região Porto e Norte de Portugal, realizando vários tipos de turismo incluindo o enogastronómico. Este tipo de visitante é bastante exigente apreciando uma boa refeição num estabelecimento tranquilo e de boa qualidade. Também se verificou que o visitante gastronómico faz enoturismo e vice-versa. Departamento de Economia, Gestão, Engenharia Industrial e Turismo da Universidade de Aveiro2016-01-01T00:00:00Zjournal articlejournal articleinfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://doi.org/10.34624/rtd.v0i25.10863oai:proa.ua.pt:article/10863Journal of Tourism & Development; No 25 (2016); 45-57Revista Turismo & Desenvolvimento; n.º 25 (2016); 45-572182-14531645-9261reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/10863https://doi.org/10.34624/rtd.v0i25.10863https://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/10863/7075https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessGôja, RicardoRemoaldo, Paula2022-09-26T10:56:47Zoai:proa.ua.pt:article/10863Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:05:32.637752Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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