Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ferreira-Pêgo, Cíntia
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Rodrigues, Joana, Costa, Adriana, Sousa, Bruno
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.26/36348
Resumo: Abstract Mediterranean diet (MedDiet) is one of the most recognized healthy dietary patterns. Despite the beneficial effects of healthy eating habits on academic performance, university students make unhealthy food choices. Cross sectional information regarding MedDiet adherence was collected in 305 students from the Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, from different academic courses, related or not with health sciences. To assess the MedDiet adherence, the participants completed a validated 14-point questionnaire. Approximately 29% of the total population presented poor (< 5 points) MedDiet adherence, meanwhile 59% presented an average (between 6 and 9 points) adherence and only 12.50% presented a high (> 10 points) MedDiet adherence. Nutrition students presented the highest MedDiet adherence of all the students analyzed. Pharmaceutical students, although being health professionals, showed poor adherence to the MedDiet, similar to students from courses not related to health sciences
id RCAP_d0297ca3bfb7135664fc5a02dfc11ce5
oai_identifier_str oai:comum.rcaap.pt:10400.26/36348
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university studentsMediterranean DietMediterranean Diet adherencehealth sciences students;university students;PortugalMadeira Islanddieta mediterrânicaRegião Autónoma da MadeiraAbstract Mediterranean diet (MedDiet) is one of the most recognized healthy dietary patterns. Despite the beneficial effects of healthy eating habits on academic performance, university students make unhealthy food choices. Cross sectional information regarding MedDiet adherence was collected in 305 students from the Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, from different academic courses, related or not with health sciences. To assess the MedDiet adherence, the participants completed a validated 14-point questionnaire. Approximately 29% of the total population presented poor (< 5 points) MedDiet adherence, meanwhile 59% presented an average (between 6 and 9 points) adherence and only 12.50% presented a high (> 10 points) MedDiet adherence. Nutrition students presented the highest MedDiet adherence of all the students analyzed. Pharmaceutical students, although being health professionals, showed poor adherence to the MedDiet, similar to students from courses not related to health sciencesA dieta mediterrânica (DM) é um dos padrões alimentares saudáveis mais reconhecidos. Apesar dos efeitos benéficos dos hábitos alimentares saudáveis no desempenho académico, os estudantes universitários apresentam escolhas alimentares pouco saudáveis. Foi feita uma análise observacional transversal sobre a adesão à DM em 305 estudantes da Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, de diferentes cursos académicos, relacionados ou não com as ciências da saúde. Para avaliação da adesão à DM, os participantes responderam a um questionário validado de 14 pontos. Aproximadamente, 29% do total da população apresentou fraca (<5 pontos) adesão à DM, enquanto 59% apresentaram uma adesão média (entre 6 e 9 pontos) e apenas 12,50% apresentaram uma alta (>10 pontos) adesão à DM. Os alunos de ciências farmacêuticas e os outros estudantes não relacionados com as ciências da saúde apresentaram um risco significativamente maior de baixa adesão à DM. Os estudantes de nutrição apresentaram a maior adesão à DM, em comparação com todos os alunos analisados. Estudantes de ciências farmacêuticas, apesar de serem profissionais de saúde, apresentaram baixa adesão à DM, semelhante aos alunos de cursos não relacionados com ciências da saúdeBiomedical and Biopharmaceutical ResearchRepositório ComumFerreira-Pêgo, CíntiaRodrigues, JoanaCosta, AdrianaSousa, Bruno2021-04-29T19:45:34Z20192019-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.26/36348engBiomed Biopharm Res. ,  2019; (16) 1: , 41-49 ;online- 2279-059410.19277/BBR.16.1.196info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-11-10T02:18:07Zoai:comum.rcaap.pt:10400.26/36348Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T22:34:33.351590Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students
title Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students
spellingShingle Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students
Ferreira-Pêgo, Cíntia
Mediterranean Diet
Mediterranean Diet adherence
health sciences students;
university students;
Portugal
Madeira Island
dieta mediterrânica
Região Autónoma da Madeira
title_short Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students
title_full Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students
title_fullStr Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students
title_full_unstemmed Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students
title_sort Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students
author Ferreira-Pêgo, Cíntia
author_facet Ferreira-Pêgo, Cíntia
Rodrigues, Joana
Costa, Adriana
Sousa, Bruno
author_role author
author2 Rodrigues, Joana
Costa, Adriana
Sousa, Bruno
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Repositório Comum
dc.contributor.author.fl_str_mv Ferreira-Pêgo, Cíntia
Rodrigues, Joana
Costa, Adriana
Sousa, Bruno
dc.subject.por.fl_str_mv Mediterranean Diet
Mediterranean Diet adherence
health sciences students;
university students;
Portugal
Madeira Island
dieta mediterrânica
Região Autónoma da Madeira
topic Mediterranean Diet
Mediterranean Diet adherence
health sciences students;
university students;
Portugal
Madeira Island
dieta mediterrânica
Região Autónoma da Madeira
description Abstract Mediterranean diet (MedDiet) is one of the most recognized healthy dietary patterns. Despite the beneficial effects of healthy eating habits on academic performance, university students make unhealthy food choices. Cross sectional information regarding MedDiet adherence was collected in 305 students from the Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, from different academic courses, related or not with health sciences. To assess the MedDiet adherence, the participants completed a validated 14-point questionnaire. Approximately 29% of the total population presented poor (< 5 points) MedDiet adherence, meanwhile 59% presented an average (between 6 and 9 points) adherence and only 12.50% presented a high (> 10 points) MedDiet adherence. Nutrition students presented the highest MedDiet adherence of all the students analyzed. Pharmaceutical students, although being health professionals, showed poor adherence to the MedDiet, similar to students from courses not related to health sciences
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019
2019-01-01T00:00:00Z
2021-04-29T19:45:34Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.26/36348
url http://hdl.handle.net/10400.26/36348
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv Biomed Biopharm Res. ,  2019; (16) 1: , 41-49 ;
online- 2279-0594
10.19277/BBR.16.1.196
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Biomedical and Biopharmaceutical Research
publisher.none.fl_str_mv Biomedical and Biopharmaceutical Research
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799134907853701120