Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2019 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.26/36348 |
Resumo: | Abstract Mediterranean diet (MedDiet) is one of the most recognized healthy dietary patterns. Despite the beneficial effects of healthy eating habits on academic performance, university students make unhealthy food choices. Cross sectional information regarding MedDiet adherence was collected in 305 students from the Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, from different academic courses, related or not with health sciences. To assess the MedDiet adherence, the participants completed a validated 14-point questionnaire. Approximately 29% of the total population presented poor (< 5 points) MedDiet adherence, meanwhile 59% presented an average (between 6 and 9 points) adherence and only 12.50% presented a high (> 10 points) MedDiet adherence. Nutrition students presented the highest MedDiet adherence of all the students analyzed. Pharmaceutical students, although being health professionals, showed poor adherence to the MedDiet, similar to students from courses not related to health sciences |
id |
RCAP_d0297ca3bfb7135664fc5a02dfc11ce5 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:comum.rcaap.pt:10400.26/36348 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university studentsMediterranean DietMediterranean Diet adherencehealth sciences students;university students;PortugalMadeira Islanddieta mediterrânicaRegião Autónoma da MadeiraAbstract Mediterranean diet (MedDiet) is one of the most recognized healthy dietary patterns. Despite the beneficial effects of healthy eating habits on academic performance, university students make unhealthy food choices. Cross sectional information regarding MedDiet adherence was collected in 305 students from the Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, from different academic courses, related or not with health sciences. To assess the MedDiet adherence, the participants completed a validated 14-point questionnaire. Approximately 29% of the total population presented poor (< 5 points) MedDiet adherence, meanwhile 59% presented an average (between 6 and 9 points) adherence and only 12.50% presented a high (> 10 points) MedDiet adherence. Nutrition students presented the highest MedDiet adherence of all the students analyzed. Pharmaceutical students, although being health professionals, showed poor adherence to the MedDiet, similar to students from courses not related to health sciencesA dieta mediterrânica (DM) é um dos padrões alimentares saudáveis mais reconhecidos. Apesar dos efeitos benéficos dos hábitos alimentares saudáveis no desempenho académico, os estudantes universitários apresentam escolhas alimentares pouco saudáveis. Foi feita uma análise observacional transversal sobre a adesão à DM em 305 estudantes da Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, de diferentes cursos académicos, relacionados ou não com as ciências da saúde. Para avaliação da adesão à DM, os participantes responderam a um questionário validado de 14 pontos. Aproximadamente, 29% do total da população apresentou fraca (<5 pontos) adesão à DM, enquanto 59% apresentaram uma adesão média (entre 6 e 9 pontos) e apenas 12,50% apresentaram uma alta (>10 pontos) adesão à DM. Os alunos de ciências farmacêuticas e os outros estudantes não relacionados com as ciências da saúde apresentaram um risco significativamente maior de baixa adesão à DM. Os estudantes de nutrição apresentaram a maior adesão à DM, em comparação com todos os alunos analisados. Estudantes de ciências farmacêuticas, apesar de serem profissionais de saúde, apresentaram baixa adesão à DM, semelhante aos alunos de cursos não relacionados com ciências da saúdeBiomedical and Biopharmaceutical ResearchRepositório ComumFerreira-Pêgo, CíntiaRodrigues, JoanaCosta, AdrianaSousa, Bruno2021-04-29T19:45:34Z20192019-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.26/36348engBiomed Biopharm Res. , 2019; (16) 1: , 41-49 ;online- 2279-059410.19277/BBR.16.1.196info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-11-10T02:18:07Zoai:comum.rcaap.pt:10400.26/36348Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T22:34:33.351590Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students |
title |
Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students |
spellingShingle |
Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students Ferreira-Pêgo, Cíntia Mediterranean Diet Mediterranean Diet adherence health sciences students; university students; Portugal Madeira Island dieta mediterrânica Região Autónoma da Madeira |
title_short |
Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students |
title_full |
Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students |
title_fullStr |
Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students |
title_full_unstemmed |
Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students |
title_sort |
Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students |
author |
Ferreira-Pêgo, Cíntia |
author_facet |
Ferreira-Pêgo, Cíntia Rodrigues, Joana Costa, Adriana Sousa, Bruno |
author_role |
author |
author2 |
Rodrigues, Joana Costa, Adriana Sousa, Bruno |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Repositório Comum |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Ferreira-Pêgo, Cíntia Rodrigues, Joana Costa, Adriana Sousa, Bruno |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Mediterranean Diet Mediterranean Diet adherence health sciences students; university students; Portugal Madeira Island dieta mediterrânica Região Autónoma da Madeira |
topic |
Mediterranean Diet Mediterranean Diet adherence health sciences students; university students; Portugal Madeira Island dieta mediterrânica Região Autónoma da Madeira |
description |
Abstract Mediterranean diet (MedDiet) is one of the most recognized healthy dietary patterns. Despite the beneficial effects of healthy eating habits on academic performance, university students make unhealthy food choices. Cross sectional information regarding MedDiet adherence was collected in 305 students from the Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, from different academic courses, related or not with health sciences. To assess the MedDiet adherence, the participants completed a validated 14-point questionnaire. Approximately 29% of the total population presented poor (< 5 points) MedDiet adherence, meanwhile 59% presented an average (between 6 and 9 points) adherence and only 12.50% presented a high (> 10 points) MedDiet adherence. Nutrition students presented the highest MedDiet adherence of all the students analyzed. Pharmaceutical students, although being health professionals, showed poor adherence to the MedDiet, similar to students from courses not related to health sciences |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019 2019-01-01T00:00:00Z 2021-04-29T19:45:34Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.26/36348 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.26/36348 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Biomed Biopharm Res. , 2019; (16) 1: , 41-49 ; online- 2279-0594 10.19277/BBR.16.1.196 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Biomedical and Biopharmaceutical Research |
publisher.none.fl_str_mv |
Biomedical and Biopharmaceutical Research |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799134907853701120 |