Tecnologia verde na hotelaria: seus reflexos e entendimentos em um hostel carioca
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | https://doi.org/10.34624/rtd.v4i21/22.12305 |
Resumo: | Arising from a growing international presence, Brazil becomes host to several world events, which will help to increase the supply of housing units that can receive guests that strive for sustainability of natural resources. Thus, it is necessary to set the parameters and measurement systems for the adoption degree of sustainability concepts by hotel establishments in the city of Rio de Janeiro, Brazil. The general objective of this research is to analyze the adherence to the green hotel concept by companies and identify sustainable practices and the use of clean technology by managers and guests of an enterprise located in the south of the city of Rio de Janeiro. Also, through a qualitative research and the use of the case study technique, it was confirmed the hypothesis that the use of new technologies in the hospitality segment can reduce the impacts of the tourism activity on the environment, providing behavioral changes reflected in tourists. |
id |
RCAP_d999a15134cb9612419e1a8ad293c187 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:proa.ua.pt:article/12305 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Tecnologia verde na hotelaria: seus reflexos e entendimentos em um hostel cariocaArising from a growing international presence, Brazil becomes host to several world events, which will help to increase the supply of housing units that can receive guests that strive for sustainability of natural resources. Thus, it is necessary to set the parameters and measurement systems for the adoption degree of sustainability concepts by hotel establishments in the city of Rio de Janeiro, Brazil. The general objective of this research is to analyze the adherence to the green hotel concept by companies and identify sustainable practices and the use of clean technology by managers and guests of an enterprise located in the south of the city of Rio de Janeiro. Also, through a qualitative research and the use of the case study technique, it was confirmed the hypothesis that the use of new technologies in the hospitality segment can reduce the impacts of the tourism activity on the environment, providing behavioral changes reflected in tourists. Decorrente de uma crescente projeção internacional, o Brasil torna‑se palco de vários eventos mundiais, que virão corroborar para o aumento da oferta de unidades habitacionais, podendo receber hóspedes que primam pela perenidade dos recursos naturais do planeta. Assim, faz‑se necessário o estabelecimento de parâmetros e de sistemas de medição quanto ao grau de adoção dos conceitos de sustentabilidade pela rede hoteleira da Cidade do Rio de Janeiro. O objetivo geral dessa pesquisa foi analisar a aderência do conceito hotelaria verde pelas empresas e identificar práticas sustentáveis e o uso de tecnologia limpa pelos gestores e hóspedes de um empreendimento situado na zona sul da cidade do Rio de Janeiro. Igualmente, por meio de uma pesquisa qualitativa e utilizando‑se da técnica do estudo de caso, foi confirmada a hipótese de que o uso de novas tecnologias aplicadas ao segmento da hotelaria pode reduzir os impactos da atividade do turismo no meio ambiente propiciando mudanças comportamentais refletidas no turista. Departamento de Economia, Gestão, Engenharia Industrial e Turismo da Universidade de Aveiro2014-01-01T00:00:00Zjournal articleinfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://doi.org/10.34624/rtd.v4i21/22.12305oai:proa.ua.pt:article/12305Journal of Tourism & Development; Vol 4 No 21/22 (2014); 207-216Revista Turismo & Desenvolvimento; vol. 4 n.º 21/22 (2014); 207-2162182-14531645-9261reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/12305https://doi.org/10.34624/rtd.v4i21/22.12305https://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/12305/8117https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessMancebo, EuniceOliveira, Maria Amália Silva Alves dePereira, Luciano2022-09-26T10:56:59Zoai:proa.ua.pt:article/12305Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:05:42.199521Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Tecnologia verde na hotelaria: seus reflexos e entendimentos em um hostel carioca |
title |
Tecnologia verde na hotelaria: seus reflexos e entendimentos em um hostel carioca |
spellingShingle |
Tecnologia verde na hotelaria: seus reflexos e entendimentos em um hostel carioca Mancebo, Eunice |
title_short |
Tecnologia verde na hotelaria: seus reflexos e entendimentos em um hostel carioca |
title_full |
Tecnologia verde na hotelaria: seus reflexos e entendimentos em um hostel carioca |
title_fullStr |
Tecnologia verde na hotelaria: seus reflexos e entendimentos em um hostel carioca |
title_full_unstemmed |
Tecnologia verde na hotelaria: seus reflexos e entendimentos em um hostel carioca |
title_sort |
Tecnologia verde na hotelaria: seus reflexos e entendimentos em um hostel carioca |
author |
Mancebo, Eunice |
author_facet |
Mancebo, Eunice Oliveira, Maria Amália Silva Alves de Pereira, Luciano |
author_role |
author |
author2 |
Oliveira, Maria Amália Silva Alves de Pereira, Luciano |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Mancebo, Eunice Oliveira, Maria Amália Silva Alves de Pereira, Luciano |
description |
Arising from a growing international presence, Brazil becomes host to several world events, which will help to increase the supply of housing units that can receive guests that strive for sustainability of natural resources. Thus, it is necessary to set the parameters and measurement systems for the adoption degree of sustainability concepts by hotel establishments in the city of Rio de Janeiro, Brazil. The general objective of this research is to analyze the adherence to the green hotel concept by companies and identify sustainable practices and the use of clean technology by managers and guests of an enterprise located in the south of the city of Rio de Janeiro. Also, through a qualitative research and the use of the case study technique, it was confirmed the hypothesis that the use of new technologies in the hospitality segment can reduce the impacts of the tourism activity on the environment, providing behavioral changes reflected in tourists. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-01-01T00:00:00Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
journal article info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://doi.org/10.34624/rtd.v4i21/22.12305 oai:proa.ua.pt:article/12305 |
url |
https://doi.org/10.34624/rtd.v4i21/22.12305 |
identifier_str_mv |
oai:proa.ua.pt:article/12305 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/12305 https://doi.org/10.34624/rtd.v4i21/22.12305 https://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/12305/8117 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Departamento de Economia, Gestão, Engenharia Industrial e Turismo da Universidade de Aveiro |
publisher.none.fl_str_mv |
Departamento de Economia, Gestão, Engenharia Industrial e Turismo da Universidade de Aveiro |
dc.source.none.fl_str_mv |
Journal of Tourism & Development; Vol 4 No 21/22 (2014); 207-216 Revista Turismo & Desenvolvimento; vol. 4 n.º 21/22 (2014); 207-216 2182-1453 1645-9261 reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799130518875275264 |