Combate da insegurança alimentar em Moçambique: avaliação nutricional de uma mistura de produtos vegetais desidratados utilizada como suplemento alimentar
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/8214 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
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Combate da insegurança alimentar em Moçambique: avaliação nutricional de uma mistura de produtos vegetais desidratados utilizada como suplemento alimentarfood insecurityhidden hungermulti-mixturefood supplementMozambiqueMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe Franciscan Sisters’ Congregation of Nossa Senhora de Luluti, in Mozambique, has developed a multi-mixture that is being used to fight micronutrient deficiencies in pregnant and lactating women, as well as children, on the local population. This work aims at examining the nutritional value of the developed product and its suitability for addressing the needs of the target population. The multi-mixture showed a humidity of 5.99%, pH of 4.5 and aw of 0.59. The product have: 27% of fat, 24% of fiber, 21% of carbohydrates and 20% of protein. The product’s caloric value was 408.09 Kcal/100g. The multi-mixture also showed high levels of carotenoids (137.40 μg Eq β-carotene/g) and phenolic compounds (2.41 mg Eq Gallic Ac./g), which provided, the mixture with a high antioxidant capacity (DPPH: 1.84 mg Eq Trolox/g; ABTS: 1.86 mg Eq Ascorbic Ac./g). The product regarding minerals and vitamins, presented high values of: phosphorus (1019.23 mg/100 g), iron (17.44 mg/100 g), zinc (13.32 mg/100 g), magnesium (626.25 mg/100 g), vitamin B1 (0.61 mg/100 g), vitamin B2 (11.17 mg/100 g), vitamin B3 (26.59 mg/100 g), vitamin B9 (0.12 mg/100 g), vitamin B12 (0.0007 mg/100 g) and vitamin E (19.53 mg/100 g). Statistically, the multi-mixture had a similar micronutrient composition to commercialized food supplements. Regarding the dosages administered on pregnant, lactating women and children the product formed homogenous groups with little Euclidean distances (≤0.56) from FDC-nutri and Centrum junior. In summary, the daily dosages currently distributed by the Congregation were proven to be insufficient, so a recommendation of at least doubling the quantity is put forward. The only exception is related to the children’s group between 1 to 3 years, as if it was doubled it would exceed the acceptable daily ingestion of magnesiumISA/ULMartins, Margarida MoldãoGoulão, Luís FilipeRepositório da Universidade de LisboaNeto, Ana Filipa Gualberto2015-03-17T16:56:28Z20142014-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/8214TID:201845253porNeto, A.F.G. - Combate da insegurança alimentar em Moçambique: avaliação nutricional de uma mistura de produtos vegetais desidratados utilizada como suplemento alimentar. Lisboa: ISA, 2014, 99 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:38:50Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/8214Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:55:15.087988Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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