Consumers´ wine knowledge and perceptions about wine labels and packaging
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2020 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10362/106930 |
Resumo: | Dissertation presented as the partial requirement for obtaining a Master's degree in Information Management, specialization in Marketing Intelligence |
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Consumers´ wine knowledge and perceptions about wine labels and packagingWine knowledgeConsumer perceptionsWinePackagingLabelsConhecimento de vinhoPercepções do consumidorVinhoEmbalagensRótulosDissertation presented as the partial requirement for obtaining a Master's degree in Information Management, specialization in Marketing IntelligenceThis study intended to understand how consumers with different types of wine knowledge perceive wine labels and packaging. Firstly, the concept of wine consumer knowledge was investigated following the typology of Ellis & Caruana (2018). The typology splits consumers in four groups: Experts, Snobs, Modest and Novices. Secondly, the wine packaging was analyzed following Silayoi & Speece´s (2007) approach: the wine label information was analysed as the primary informational element; and label design, shape, size and type of closure were analysed as the primary visual elements. The data was gathered through an online survey conducted with 306 Portuguese wine consumers. The analysis of the results involved measures of descriptive statistics and inferential statistics. The findings of this study showed that the importance of wine label information is significantly higher for the Experts than for the Neophyte and Modest groups. Additionally, there were statistically significant differences on the importance of the informational elements on wine label for the four groups. However, the same cannot be concluded about the perceptions and acceptance of visual elements on wine packaging. In fact, results showed that there were no statistically significant differences among the four groups. For those working in the marketing field, especially in the wine sector, these results provide relevant insights: consumers value information on the wine label in the purchase process; despite the increasing appearance of innovative packaging, consumers prefer labels with traditional designs and bottles with cork; when creating wine labels, marketers should give more attention to the Expert group compared to other groups.O presente estudo pretendeu perceber como os consumidores com diferentes tipos de conhecimento sobre vinho percepcionam os rótulos e embalagens de vinhos. Em primeiro lugar, o conceito de conhecimento do consumidor de vinho foi investigado de acordo com a tipologia de Ellis e Caruana (2018). Esta tipologia divide dos consumidores em quatro grupos: Experts; Snobs; Modestos e Noviços. Em segundo lugar, a embalagem de vinho foi analisada seguindo a abordagem de Silayoi & Speece (2007): a informação do rótulo do vinho foi analisado como o principal elemento informativo; e o design do rótulo, forma, tamanho e tipo de fecho da garrafa foram analisados como elementos visuais primários. Os dados foram recolhidos através de um questionário online realizado a 306 consumidores de vinho portugueses. A análise dos resultados envolveu medidas de estatísticas descritiva e estatística inferencial. Os resultados deste estudo mostraram que a importância da informação no rótulo do vinho é significativamente maior para os Experts em comparação com os grupos Noviços e Modestos. Além disso, encontraram-se diferenças estatisticamente significativas na importância dos elementos informativos do rótulo do vinho para os quatro grupos. No entanto, não se pode concluir o mesmo relativamente às percepções e aceitação dos elementos visuais das embalagens de vinho. De facto, os resultados não mostram diferenças estatisticamente significativas entre os quatro grupos nestes factores. Para aqueles que trabalham na área de marketing, especialmente no sector vinícola, estes resultados fornecem informações relevantes: os consumidores valorizam a informação no rótulo do vinho no processo de compra; apesar do crescente aparecimento de embalagens inovadoras, os consumidores preferem rótulos com designs tradicionais e garrafas com rolha de cortiça; ao criar rótulos, os profissionais de marketing devem dar mais atenção ao grupo dos Experts em comparação com os restantes grupos.Marreiros, Cristina Isabel Galamba de Oliveira de CostaRUNLopes, Catarina Pitta Esteves Pires2020-11-11T14:17:20Z2020-10-192020-10-19T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10362/106930TID:202535991enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2024-03-11T04:51:42Zoai:run.unl.pt:10362/106930Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-20T03:40:49.128515Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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