Carrageenan yield and quality of Chondrus crispus Stackhouse (Rhodophyta) cultivated in an Integrated Multi-Trophic Aquaculture (IMTA) system
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2013 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10316/24718 |
Resumo: | Dissertação de mestrado em Biodiversidade e Biotecnologia Vegetal, apresentada ao Departamento Ciências da Vida da Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade de Coimbra |
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Carrageenan yield and quality of Chondrus crispus Stackhouse (Rhodophyta) cultivated in an Integrated Multi-Trophic Aquaculture (IMTA) systemChondrus crispusIrish mossCarrageenanAlkaline extractionIntegrated Multi-Trophic Aquaculture (IMTA)FTIR-ATR spectroscopyDissertação de mestrado em Biodiversidade e Biotecnologia Vegetal, apresentada ao Departamento Ciências da Vida da Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade de CoimbraChondrus crispus Stackhouse, Irish moss, is a traditionally harvested seaweed of the Portuguese coast. The tetrasporophyte life phases produce lambda-type carrageenan, which has a wide application in the food industry and is increasingly promising in the pharmaceutical and cosmetic industries. Combining a carrageenophyte with promising new market niches, such as cold-water C. crispus lambda-carrageenan, may contribute to boost the economic viability of Integrated Multi-Trophic Aquaculture (IMTA) in Portugal, while converting land-based intensive fish farms into an ecological and more sustainable aquaculture. In the present study, IMTA-cultivated C. crispus had good carrageenan yields with alkaline extraction process when compared to wild harvested C. crispus from the Centre and North Portuguese coast. FTIR-ATR spectroscopy analysis of the carrageenans produced by IMTA-cultivated specimens, both in their native state and the alkaline extracted, was in conformity with results from previous studies on wild C. crispus from the Portuguese coast.2013-09-17info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesishttp://hdl.handle.net/10316/24718http://hdl.handle.net/10316/24718engMeireles, Filipa Antónia Mota Ferreira da Costainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2022-01-20T17:49:43Zoai:estudogeral.uc.pt:10316/24718Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T20:56:49.752411Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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