Quality of 'Royal Gala' cut apple during osmotic dehydration

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bernardo, Alcina Maria Miranda
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Pieters, Bert, Assis, Fernanda Rosa, Morais, Rui Manuel Santos Costa
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.14/33002
Resumo: The present work aimed to evaluate quality parameters of 'Royal Gala' apple cubes during osmotic dehydration (OD). We investigated the following OD conditions: osmotic agent, pressure, and temperature. The osmotic agent, being lower after OD with sorbitol than sucrose solutions, mainly influenced the water activity of the product. The color changes increased with increased temperature and were higher in vacuum experiments than at atmospheric pressure. In general, we recommend OD at 25 °C and atmospheric pressure for the preservation of the total phenolic content (TPC) and antioxidant activity (AA) of apple cubes during the process. Peleg's model was found to provide the best fit of TPC and AA data.
id RCAP_f6cae85e9dc5244c5e03925a4d8a93ab
oai_identifier_str oai:repositorio.ucp.pt:10400.14/33002
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Quality of 'Royal Gala' cut apple during osmotic dehydrationQualidade de maçã Royal Gala cortada durante a desidratação osmóticaAntioxidant activityColorMathematical modelsOsmotic agentPressureSorbitolSucroseTotal phenolic contentVacuumWater activityAgente osmóticoPressãoVácuoSacaroseAtividade da águaCorTeor em fenóis totaisAtividade antioxidanteModelos matemáticosThe present work aimed to evaluate quality parameters of 'Royal Gala' apple cubes during osmotic dehydration (OD). We investigated the following OD conditions: osmotic agent, pressure, and temperature. The osmotic agent, being lower after OD with sorbitol than sucrose solutions, mainly influenced the water activity of the product. The color changes increased with increased temperature and were higher in vacuum experiments than at atmospheric pressure. In general, we recommend OD at 25 °C and atmospheric pressure for the preservation of the total phenolic content (TPC) and antioxidant activity (AA) of apple cubes during the process. Peleg's model was found to provide the best fit of TPC and AA data.O objetivo do presente trabalho foi avaliar parâmetros de qualidade de cubos de maçã Royal Gala durante o processo de desidratação osmótica (DO). As condições de operação da DO investigadas foram: o agente osmótico, a pressão e a temperatura. A atividade de água do produto foi influenciada principalmente pelo agente osmótico, sendo menor após DO com soluções de sorbitol do que de sacarose. Alterações de cor aumentaram com o incremento da temperatura e foram maiores nas experiências a vácuo do que à pressão atmosférica. Em geral, DOs a 25 °C e à pressão atmosférica são recomendadas para a conservação do teor em fenóis totais (TFT) e da atividade antioxidante (AA) dos cubos de maçã durante o processo. O modelo de Peleg permitiu o melhor ajuste dos dados experimentais de TFT e AA.Veritati - Repositório Institucional da Universidade Católica PortuguesaBernardo, Alcina Maria MirandaPieters, BertAssis, Fernanda RosaMorais, Rui Manuel Santos Costa2021-05-11T11:03:08Z2020-03-132020-03-13T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.14/33002eng1516-727510.1590/1981-6723.059191981-672385089597385info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-12-05T01:37:20Zoai:repositorio.ucp.pt:10400.14/33002Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T18:26:38.952151Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Quality of 'Royal Gala' cut apple during osmotic dehydration
Qualidade de maçã Royal Gala cortada durante a desidratação osmótica
title Quality of 'Royal Gala' cut apple during osmotic dehydration
spellingShingle Quality of 'Royal Gala' cut apple during osmotic dehydration
Bernardo, Alcina Maria Miranda
Antioxidant activity
Color
Mathematical models
Osmotic agent
Pressure
Sorbitol
Sucrose
Total phenolic content
Vacuum
Water activity
Agente osmótico
Pressão
Vácuo
Sacarose
Atividade da água
Cor
Teor em fenóis totais
Atividade antioxidante
Modelos matemáticos
title_short Quality of 'Royal Gala' cut apple during osmotic dehydration
title_full Quality of 'Royal Gala' cut apple during osmotic dehydration
title_fullStr Quality of 'Royal Gala' cut apple during osmotic dehydration
title_full_unstemmed Quality of 'Royal Gala' cut apple during osmotic dehydration
title_sort Quality of 'Royal Gala' cut apple during osmotic dehydration
author Bernardo, Alcina Maria Miranda
author_facet Bernardo, Alcina Maria Miranda
Pieters, Bert
Assis, Fernanda Rosa
Morais, Rui Manuel Santos Costa
author_role author
author2 Pieters, Bert
Assis, Fernanda Rosa
Morais, Rui Manuel Santos Costa
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Veritati - Repositório Institucional da Universidade Católica Portuguesa
dc.contributor.author.fl_str_mv Bernardo, Alcina Maria Miranda
Pieters, Bert
Assis, Fernanda Rosa
Morais, Rui Manuel Santos Costa
dc.subject.por.fl_str_mv Antioxidant activity
Color
Mathematical models
Osmotic agent
Pressure
Sorbitol
Sucrose
Total phenolic content
Vacuum
Water activity
Agente osmótico
Pressão
Vácuo
Sacarose
Atividade da água
Cor
Teor em fenóis totais
Atividade antioxidante
Modelos matemáticos
topic Antioxidant activity
Color
Mathematical models
Osmotic agent
Pressure
Sorbitol
Sucrose
Total phenolic content
Vacuum
Water activity
Agente osmótico
Pressão
Vácuo
Sacarose
Atividade da água
Cor
Teor em fenóis totais
Atividade antioxidante
Modelos matemáticos
description The present work aimed to evaluate quality parameters of 'Royal Gala' apple cubes during osmotic dehydration (OD). We investigated the following OD conditions: osmotic agent, pressure, and temperature. The osmotic agent, being lower after OD with sorbitol than sucrose solutions, mainly influenced the water activity of the product. The color changes increased with increased temperature and were higher in vacuum experiments than at atmospheric pressure. In general, we recommend OD at 25 °C and atmospheric pressure for the preservation of the total phenolic content (TPC) and antioxidant activity (AA) of apple cubes during the process. Peleg's model was found to provide the best fit of TPC and AA data.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-03-13
2020-03-13T00:00:00Z
2021-05-11T11:03:08Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.14/33002
url http://hdl.handle.net/10400.14/33002
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv 1516-7275
10.1590/1981-6723.05919
1981-6723
85089597385
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131983505260544