Determinação de bromato em melhoradores de farinha por cromatografia de troca iônica com detecção espectrofotométrica

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Dallago,Rogério Marcos
Data de Publicação: 2005
Outros Autores: Nascimento Filho,Irajá do, Zanella,Renato, Maroneze,Aline Machado
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Química Nova (Online)
Texto Completo: http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422005000400027
Resumo: KBrO3 is registered by the FAO/OMS as a genotoxic and carcinogenic compound. In spite of this, KBrO3 is still employed by Brazilian bakeries. Nowadays ion exchange chromatography (IEC) is the most rapid and trustful method for BrO3- analysis. When at high concentrations, chloride ions can interfere in the BrO3- analysis, if the detection is performed by electrical conductivity. On the other hand, spectrophotometric detection, presented here is based on the absorption of BrO3- in the ultraviolet region (210 - 230 nm) where the absortion of chloride ions is very low, thus making possible the qualitative and quantitative analysis of BrO3- in flour improver samples.
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