Requisitos e percepções do público universitário sobre os serviços de drive thru sob os efeitos da pandemia do COVID-19

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gomes, Natal Lenartevitz
Data de Publicação: 2021
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFSCAR
Texto Completo: https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/19568
Resumo: The pandemic caused by COVID-19 has changed the way in which goods and services are offered. The need for social isolation has expanded systems with minimal contact between suppliers and customers, such as drive thrus systems. This research has as general objective to study the perceptions of the university public about the drive thru service under the effects of the SARS-Cov-2 virus pandemic and its expansion to new segments, and to compare the service before and after the beginning of the pandemic. The requirements for good service provision in this format are raised and how users' perceptions differ between two moments: before and after the start of the COVID-19 pandemic. The data survey was carried out with online questionnaires, using the SERVQUAL methodology, sent to the public at the Federal University of São Carlos - Campus de Sorocaba, in order to evaluate drive thru services in that city. With the results obtained, it is demonstrated that the users' expectations are higher than the perception in all the analyzed questions, following a relatively small negative satisfaction. Furthermore, it is concluded that, even not fully meeting the expectations of users, the implementation of the drive thru service appears as an alternative to keep companies operating, while respecting the restrictive measures to combat COVID-19.
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This research has as general objective to study the perceptions of the university public about the drive thru service under the effects of the SARS-Cov-2 virus pandemic and its expansion to new segments, and to compare the service before and after the beginning of the pandemic. The requirements for good service provision in this format are raised and how users' perceptions differ between two moments: before and after the start of the COVID-19 pandemic. The data survey was carried out with online questionnaires, using the SERVQUAL methodology, sent to the public at the Federal University of São Carlos - Campus de Sorocaba, in order to evaluate drive thru services in that city. With the results obtained, it is demonstrated that the users' expectations are higher than the perception in all the analyzed questions, following a relatively small negative satisfaction. Furthermore, it is concluded that, even not fully meeting the expectations of users, the implementation of the drive thru service appears as an alternative to keep companies operating, while respecting the restrictive measures to combat COVID-19.A pandemia causada pelo COVID-19 modificou a maneira com a qual bens e serviços são oferecidos. A necessidade de isolamento social ampliou os sistemas com contato mínimo entre fornecedores e clientes, como é o caso dos sistemas drive thrus. Essa pesquisa tem como objetivo geral estudar as percepções do público universitário sobre o serviço de drive thru sob os efeitos da pandemia do vírus SARS-Cov-2, avaliar sua expansão para novos segmentos, e comparar o serviço antes e após o início da pandemia. São levantados os requisitos para uma boa prestação de serviços nesse formato e como as percepções dos usuários diferem entre dois momentos: antes e após o início da pandemia do COVID-19. O levantamento de dados foi realizado com questionários online, utilizando a metodologia SERVQUAL, enviados para o público da Universidade Federal de São Carlos - Campus de Sorocaba, com o intuito de avaliar os serviços de drive thru nessa cidade. Com os resultados obtidos, são demonstradas que as expectativas dos usuários são maiores do que a percepção em todas as questões analisadas, sugerindo uma satisfação negativa relativamente pequena. Além disso, conclui-se que, mesmo não atendendo completamente às expectativas dos usuários, a implementação do serviço drive thru surge como alternativa para manter as empresas em funcionamento, ao mesmo tempo em que respeita as medidas restritivas de combate à COVID-19.Não recebi financiamentoporUniversidade Federal de São CarlosCâmpus SorocabaEngenharia de Produção - EP-SoUFSCarAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazilhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/info:eu-repo/semantics/openAccessSERVQUALDrive-ThruPandemicService QualityPandemiaQualidade de ServiçosENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO::GERENCIA DE PRODUCAORequisitos e percepções do público universitário sobre os serviços de drive thru sob os efeitos da pandemia do COVID-19Requirements and perceptions of the university audience about drive thru services uner the effects of the COVID-19 pandemicinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisreponame:Repositório Institucional da UFSCARinstname:Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)instacron:UFSCARORIGINALTG Natan Lenartevitz Gomes_Final.pdfTG Natan Lenartevitz Gomes_Final.pdfapplication/pdf835389https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/19568/1/TG%20Natan%20Lenartevitz%20Gomes_Final.pdf08213a85dd26c18f00821fb24eeea7cfMD51CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8810https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/19568/2/license_rdff337d95da1fce0a22c77480e5e9a7aecMD52TEXTTG Natan Lenartevitz Gomes_Final.pdf.txtTG Natan Lenartevitz Gomes_Final.pdf.txtExtracted texttext/plain51063https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/19568/3/TG%20Natan%20Lenartevitz%20Gomes_Final.pdf.txtbe59565d12b6d35d61f8fc7490bb7835MD53ufscar/195682024-05-14 17:10:31.306oai:repositorio.ufscar.br:ufscar/19568Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.ufscar.br/oai/requestopendoar:43222024-05-14T17:10:31Repositório Institucional da UFSCAR - Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)false
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