VERNALIZATION AND YIELD COMPONENTS OF WHEATS FROM SOUTHERN BRAZIL
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 1998 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Gaúcha (Online) |
Texto Completo: | http://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/article/view/500 |
Resumo: | heat vernalization - a requirement of exposure to low temperatures to induce floral setting - can affect growth, development and yield components of wheat. To evaluate the effect of vemalization cte. yield, an experiment was carried out in Passo Fundo, Rio Grande do Sul, Brazil (28° 15' S, 52° 24'W and 687 m altitude). The wheat cultivars BR 35, Embrapa 16, Embrapa 40 and Embrapa 49 were used. The wheat was sowed in June 26, July 29 and August 26 of 1996. The experimental design was a complete randomized bleck with four replications. For the vemalization process the seeds were exposed to temperature of 0° C in a cool chamber for 27-30 days. Artificial vernalization did not affect yield (alfa=0,05). However, yield components such as test weight, thousand kemels weight, number of kernels/m 2 and harvest index were incrcased with vemalization. The interaction vemalization x sowing date x cultivar was signi ficant. Thc whcat cultivar Embrapa 16 was the most responsive to vemalization. |
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VERNALIZATION AND YIELD COMPONENTS OF WHEATS FROM SOUTHERN BRAZIL VERNALIZAÇÃO E COMPOSIÇÃO DO RENDIMENTO DE GRÃOS EM TRIGOS SUL-BRASILEIROSyield, temperature, Triticum aestivtun L., South of Brazilrendimento, temperatura, Triticum aestivum L., sul do Brasilheat vernalization - a requirement of exposure to low temperatures to induce floral setting - can affect growth, development and yield components of wheat. To evaluate the effect of vemalization cte. yield, an experiment was carried out in Passo Fundo, Rio Grande do Sul, Brazil (28° 15' S, 52° 24'W and 687 m altitude). The wheat cultivars BR 35, Embrapa 16, Embrapa 40 and Embrapa 49 were used. The wheat was sowed in June 26, July 29 and August 26 of 1996. The experimental design was a complete randomized bleck with four replications. For the vemalization process the seeds were exposed to temperature of 0° C in a cool chamber for 27-30 days. Artificial vernalization did not affect yield (alfa=0,05). However, yield components such as test weight, thousand kemels weight, number of kernels/m 2 and harvest index were incrcased with vemalization. The interaction vemalization x sowing date x cultivar was signi ficant. Thc whcat cultivar Embrapa 16 was the most responsive to vemalization. A vernalização em trigo - necessidade de temperaturas relativamente baixas no período inicial do ciclo vegetativo das plantas, para que ocorra a indução floral - pode afetar tanto as características de desenvolvimento como as de crescimento e de composição do rendimento de grãos desta cultura. Visando avaliar o efeito da vernalização artificial sobre a composição do rendimento de grãos em quatro cultivares de trigo (BR 35, Embrapa 16, Embrapa 40 e Embrapa 49), recomendadas para o sul do Brasil, foi conduzido um experimento (delineamento em blocos completos casualizados com 4 repetições) envolvendo três épocas de semeadura (26 de junho, 29 de julho e 26 de agosto) durante o ano de 1996, em Passo Fundo, Rio Grande do Sul (28° 15'S, 52° 24'W e 687 m de altitude). A vemalização artificial foi feita em câmara frigorífica a 0° C, colocando as sementes, antes da semeadura, por um período de 27 (primeira e segunda épocas) e de 30 dias (terceira época). A verbalização não afetoú significativamente o rendimento de grãos (ao nível de 0,05 %). No entanto, foram afetadas, positivamente, as variáveis peso hectoUtrico (PH), massa de mil grãos (MMG), número de grãos por tn 2 (NG) e índice de colheita (IC). Também houve interação significativa para vemalização x época x cultivar. A cultivar Embrapa 16 foi a que apresentou maior resposta à vemalização artificial. Departamento de Diagnóstico e Pesquisa Agropecuária. Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural1998-12-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontextoapplication/pdfhttp://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/article/view/500Pesquisa Agropecuária Gaúcha; Vol 4 No 2 (1998): PESQ. AGROP. GAÚCHA; 157-162Pesquisa Agropecuária Gaúcha; v. 4 n. 2 (1998): PESQ. AGROP. GAÚCHA; 157-1622595-76860104-9070reponame:Pesquisa Agropecuária Gaúcha (Online)instname:Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural do Rio Grande do Sulinstacron:SEAPDRporhttp://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/article/view/500/465CUNHA, GILBERTO ROCCASILVA, MÁRCIO SÓSCHEEREN, PEDRO LUIZ FIORONI, MAURO CÉSAR info:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-22T12:04:11Zoai:ojs.revistapag.agricultura.rs.gov.br:article/500Revistahttp://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapagPUBhttp://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/oaipag@agricultura.rs.gov.br||2595-76860104-9070opendoar:2024-04-22T12:04:11Pesquisa Agropecuária Gaúcha (Online) - Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural do Rio Grande do Sulfalse |
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