Deficiência de vitamina B1 em adolescentes

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ribeiro, Henrique Persch
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UCB
Texto Completo: https://repositorio.ucb.br:9443/jspui/handle/123456789/9065
Resumo: Introdução: A vitamina B1 ou tiamina é uma vitamina hidrossolúvel essencial para o metabolismo dos hidratos de carbono. É encontrada em altas concentrações em músculos, órgãos e tecido cerebral. Dentre as inúmeras fontes de vitamina B1, estão a levedura de cerveja seca, a carne (porco, cordeiro, vaca), aves, cereais de grão inteiro, leguminosas, etc. Por ser hidrossolúvel, um pouco menos da metade da tiamina é perdida durante o processo de cozimento dos alimentos. A necessidade diária de tiamina deve ser de 0,9 mg dos 9 aos 13 anos, de 1,2 mg dos 14 aos 18 anos, de 1,0 mg para mulheres acima de 18 anos e de 1,2 mg para homens acima de 18 anos, segundo as DRI’s. Nesse sentido, o presente estudo objetiva avaliar o consumo de vitamina B1 por adolescentes e sua relação com sinais e sintomas característicos da sua deficiência. Materiais e Métodos: Trata-se de um estudo transversal, realizado com adolescentes do Centro Interescolar de Línguas do Guará I - DF. A coleta de dados foi feita através de questionário contendo indicadores para avaliar a deficiência de tiamina, tais como história alimentar, recordatório 24 horas do consumo habitual e presença de sinais e sintomas relacionados a essa deficiência. Resultados e Discussão: A amostra foi de 12 adolescentes, sendo 75% do sexo feminino. A média de idade foi de 13 anos e 6 meses. Todos são naturais de Brasília-DF e a metade reside onde o estudo foi realizado, porém a outra metade que reside aos arredores da cidade são os que menos frequentam fast-food’s e são os que mais fazem refeições diárias. A maioria relatou pelo menos alguma alergia, intolerância e/ou aversão alimentar. Foi notado que mais da metade (66,66%) dos adolescentes avaliados apresentou pelo menos um sinal e sintoma característico da deficiência de tiamina. A metade da amostra referiu realizar menos de cinco refeições diárias. O cálculo de ingestão diária de vitamina B1 também foi feita e comparada com as recomendações nutricionais para sexo e idade, sendo que a metade também estava abaixo das recomendações diárias. Conclusão: O consumo de vitamina B1 está prejudicado pelos hábitos alimentares errôneos dos adolescentes, seja pela monotonia alimentar, pelo baixo número de refeições diárias realizadas, pela troca de refeições mais saudáveis por fast-foods e como também por alergias, intolerâncias e/ou aversões alimentares de alimentos fonte de vitamina B1.
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Conclusão: O consumo de vitamina B1 está prejudicado pelos hábitos alimentares errôneos dos adolescentes, seja pela monotonia alimentar, pelo baixo número de refeições diárias realizadas, pela troca de refeições mais saudáveis por fast-foods e como também por alergias, intolerâncias e/ou aversões alimentares de alimentos fonte de vitamina B1.Introduction: Vitamin B1 or thiamine is a water soluble vitamin essential for the metabolism of carbohydrates, is found in high concentrations in muscles, organs, and brain tissue. Among the many sources of vitamin B1 are brewer's dried yeast, meat (pork, lamb, beef), poultry, whole grain cereals, legumes, etc. Because it is water soluble, slightly less than half of thiamin is lost during the cooking process of foods. The daily requirement of thiamine should be 0.9 mg of 9 to 13 years, 1.2 mg of 14 to 18 years, 1.0 mg for women above 18 years and 1.2 mg for men over 18, according to the DRI's. Accordingly, this study aims to assess the intake of vitamin B1 by adolescents and its relationship with characteristic signs and symptoms of their disability. Materials and Methods: This was a cross-sectional study conducted with adolescents Interscholastic Center for Languages of the Guara I - DF. Data collection was done through a questionnaire containing indicators for assessing thiamine deficiency, such as food history, 24-hour dietary recall of usual intake and presence of signs and symptoms related to this deficiency. Results: The sample consisted of 12 adolescents, 75% were female. The mean age was 13 years and 6 months. All were born in Brasília-DF and half lies where the study was conducted, but the other half residing in the surroundings of the city are the that least frequent fast-food's and are the ones that make daily meals. The majority reported at least some allergy, intolerance and / or food aversion. It was noted that more than half (66.66%) of the adolescents studied had at least one signal and characteristic symptom of thiamine deficiency. Half of the sample reported performing fewer than five meals a day. The calculation of daily intake of vitamin B1 was also taken and compared with the nutritional advice on sex and age, and was well below half of the daily recommendation. Conclusion: Consumption of vitamin B1 is hampered by inadequate diets of adolescents, whether for food monotony, for low number of daily meals eaten or by exchanging healthier meals for fast food and as well by allergies, intolerances and / or food aversions of food source of vitamin B1.Submitted by maikon ornelas (maikon.ornelas@ucb.br) on 2017-07-10T22:28:47Z No. of bitstreams: 1 HenriquePerschRibeiroTCCGraduação2014.pdf: 3395435 bytes, checksum: 1f0a2ee000b00c351999f5b3d33e59da (MD5)Approved for entry into archive by Sara Ribeiro (sara.ribeiro@ucb.br) on 2017-07-11T13:49:41Z (GMT) No. of bitstreams: 1 HenriquePerschRibeiroTCCGraduação2014.pdf: 3395435 bytes, checksum: 1f0a2ee000b00c351999f5b3d33e59da (MD5)Made available in DSpace on 2017-07-11T13:49:41Z (GMT). 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Introduction: Vitamin B1 or thiamine is a water soluble vitamin essential for the metabolism of carbohydrates, is found in high concentrations in muscles, organs, and brain tissue. Among the many sources of vitamin B1 are brewer's dried yeast, meat (pork, lamb, beef), poultry, whole grain cereals, legumes, etc. Because it is water soluble, slightly less than half of thiamin is lost during the cooking process of foods. The daily requirement of thiamine should be 0.9 mg of 9 to 13 years, 1.2 mg of 14 to 18 years, 1.0 mg for women above 18 years and 1.2 mg for men over 18, according to the DRI's. Accordingly, this study aims to assess the intake of vitamin B1 by adolescents and its relationship with characteristic signs and symptoms of their disability. Materials and Methods: This was a cross-sectional study conducted with adolescents Interscholastic Center for Languages of the Guara I - DF. Data collection was done through a questionnaire containing indicators for assessing thiamine deficiency, such as food history, 24-hour dietary recall of usual intake and presence of signs and symptoms related to this deficiency. Results: The sample consisted of 12 adolescents, 75% were female. The mean age was 13 years and 6 months. All were born in Brasília-DF and half lies where the study was conducted, but the other half residing in the surroundings of the city are the that least frequent fast-food's and are the ones that make daily meals. The majority reported at least some allergy, intolerance and / or food aversion. It was noted that more than half (66.66%) of the adolescents studied had at least one signal and characteristic symptom of thiamine deficiency. Half of the sample reported performing fewer than five meals a day. The calculation of daily intake of vitamin B1 was also taken and compared with the nutritional advice on sex and age, and was well below half of the daily recommendation. Conclusion: Consumption of vitamin B1 is hampered by inadequate diets of adolescents, whether for food monotony, for low number of daily meals eaten or by exchanging healthier meals for fast food and as well by allergies, intolerances and / or food aversions of food source of vitamin B1.
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