EFEITO DA SACCHAROMYCES CEREVISIAE COMO CULTURA DE LEVEDURA COM MEIO FERMENTATIVO OU COMO LEVEDURA AUTOLISADA NA MELHORIA DO DESEMPENHO DE BOVINOS CONFINADOS
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Resumo: | The objective of this study was to evaluate productive performance, ingestive behavior, apparent digestibility of the diet and the carcass traits of beef steers finished in feedlot fed diets with the inclusion of Saccharomyces cerevisiae fermentation products or Saccharomyces cerevisiae autolyzed yeast. The treatments were: T1 - diet without yeast (control); T2 – diet with yeast culture (7g Cultron® animal day-1 ); and T3 – diet with autolyzed yeast (7g Cultron Pro® animal day-1). The diets consisted of a mixture of 40% corn silage and 60% concentrate, provided ad libitum. The experimental design was randomized blocks, consisting of three treatments and six replications. Thirty-six whole steers, ½ Angus ½ Nellore blood, with initial average body weight of 369 kg were used in the experiment. The supply of S. cerevisiae fermentation products resulted in greater daily body weight gain of the animals, which was on average 0,260 kg in daily gain in relation to those of the control group, and a better ability to convert ingested DM into weight gain due to significant improvements in apparent digestibility of the diet, increasin the DM digestibility from 73% to 74,67% in relation to the control treatment. Animals thatwere given autolyzed yeast in the diet showed intermediate results for these same variables. The supply of yeast culture in steer finishing promoted an increase in daily weight gain and better carcass finishing. |
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The treatments were: T1 - diet without yeast (control); T2 – diet with yeast culture (7g Cultron® animal day-1 ); and T3 – diet with autolyzed yeast (7g Cultron Pro® animal day-1). The diets consisted of a mixture of 40% corn silage and 60% concentrate, provided ad libitum. The experimental design was randomized blocks, consisting of three treatments and six replications. Thirty-six whole steers, ½ Angus ½ Nellore blood, with initial average body weight of 369 kg were used in the experiment. The supply of S. cerevisiae fermentation products resulted in greater daily body weight gain of the animals, which was on average 0,260 kg in daily gain in relation to those of the control group, and a better ability to convert ingested DM into weight gain due to significant improvements in apparent digestibility of the diet, increasin the DM digestibility from 73% to 74,67% in relation to the control treatment. Animals thatwere given autolyzed yeast in the diet showed intermediate results for these same variables. The supply of yeast culture in steer finishing promoted an increase in daily weight gain and better carcass finishing.O objetivo deste trabalho foi avaliar o desempenho produtivo, o comportamento ingestivo, a digestibilidade aparente da dieta e as características de carcaça de bovinos de corte terminados em confinamento sob efeito da inclusão de cultura de levedura com o meio fermentativo ou levedura autolisada. Os tratamentos foram: T1 - dieta sem leveduras (controle); T2 – dieta com cultura de leveduras e T3 – dieta com levedura autolisada (7g animal dia-1 de Cultron Pro®). As dietas foram constituídas por uma mistura de 40% de silagem de milho e 60% de concentrado, sendo fornecida de forma ad libitum. O delineamento experimental foi ode blocos casualizados, constituído de três tratamentos e seis repetições. Utilizou-se no experimento 36 novilhos inteiros, ½ sangue Angus Nelore, com peso vivo médio inicial de 369 kg. O uso da cultura de levedura com o meio fermentativo promoveu maior ganho de peso vivo diário dos animais, o qual foi superior em média 0,260 kg no ganho diário em relação àqueles do grupo controle, e melhor capacidade de transformação da MS ingerida em ganho de peso devido melhorias significativas na digestibilidade aparente da dieta, elevando a digestibilidade da MS de 73% para 74,67% em relação ao tratamento controle. Os animais que tiveram levedura autolisada incluso à dieta apresentaram resultados intermediários para estas mesmas variáveis. O uso de cultura de levedura na terminação de bovinos promoveu maior ganho de peso médio diário e melhor acabamento de carcaça.Submitted by Fabiano Jucá (fjuca@unicentro.br) on 2022-07-20T16:44:33Z No. of bitstreams: 1 Dissertação Paulo Eduardo Piemontez de Oliveira.pdf: 1377366 bytes, checksum: ed2a180ed294ada1db407815d6748f4b (MD5)Made available in DSpace on 2022-07-20T16:44:33Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Dissertação Paulo Eduardo Piemontez de Oliveira.pdf: 1377366 bytes, checksum: ed2a180ed294ada1db407815d6748f4b (MD5) Previous issue date: 2022-02-18Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPESapplication/pdfhttp://tede.unicentro.br:8080/jspui/retrieve/8386/Disserta%c3%a7%c3%a3o%20Paulo%20Eduardo%20Piemontez%20de%20Oliveira.pdf.jpgporUniversidade Estadual do Centro-OestePrograma de Pós-Graduação em Medicina Veterinária (Mestrado)UNICENTROBrasilUnicentro::Departamento de Medicina VeterináriaAcabamento de carcaçaAcidoseDigestibilidade da MSFermentação ruminalGanho de pesoAcidosisCarcass finishDM digestibilityRumen fermentationWeight gainCIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIAEFEITO DA SACCHAROMYCES CEREVISIAE COMO CULTURA DE LEVEDURA COM MEIO FERMENTATIVO OU COMO LEVEDURA AUTOLISADA NA MELHORIA DO DESEMPENHO DE BOVINOS CONFINADOSEffect of Saccharomyces cerevisiae as yeast culture with fermentation medium or as autolyzed yeast in improving the performance of feedlot cattleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesis635658161267837813360060060060074005008467382129864536702642350173192075167498588264571info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNICENTROinstname:Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO)instacron:UNICENTROTHUMBNAILDissertação Paulo Eduardo Piemontez de Oliveira.pdf.jpgDissertação Paulo Eduardo Piemontez de Oliveira.pdf.jpgimage/jpeg1943http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1937/4/Disserta%C3%A7%C3%A3o+Paulo+Eduardo+Piemontez+de+Oliveira.pdf.jpgcc73c4c239a4c332d642ba1e7c7a9fb2MD54TEXTDissertação Paulo Eduardo Piemontez de Oliveira.pdf.txtDissertação Paulo Eduardo Piemontez de Oliveira.pdf.txttext/plain110463http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1937/3/Disserta%C3%A7%C3%A3o+Paulo+Eduardo+Piemontez+de+Oliveira.pdf.txt1debe4b806f0bebdb8ce41002daca7cdMD53ORIGINALDissertação Paulo Eduardo Piemontez de Oliveira.pdfDissertação Paulo Eduardo Piemontez de Oliveira.pdfapplication/pdf1377366http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1937/2/Disserta%C3%A7%C3%A3o+Paulo+Eduardo+Piemontez+de+Oliveira.pdfed2a180ed294ada1db407815d6748f4bMD52LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-82003http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1937/1/license.txt6544a715df32d52b08aa3def94c4dddeMD51jspui/19372022-07-21 01:00:10.921oai:localhost:jspui/1937Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttp://tede.unicentro.br:8080/jspui/PUBhttp://tede.unicentro.br/tde_oai/oai3.phprepositorio@unicentro.br||fabianoqueiroz@yahoo.com.bropendoar:2022-07-21T04:00:10Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNICENTRO - Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO)false |
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