Obtenção e caracterização de etanol produzido a partir de genótipos de batata-doce e avaliação do meio fermentativo
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2013 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNICENTRO |
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Resumo: | The search for cleaner and renewables fuels encouraged research, such as ethanol produced from biomass. One of the most promising fuels in Brazil is ethanol, but its production is centered in the culture of sugar cane, so the study of other sources of biomass that can produce alcohol and replace the monoculture of sugarcane has been the target of research. This project aims to study the main variables of the fermentation process aiming the production of ethanol, such as fermentation time, adding nutrients and type of yeast used in the production of ethanol from two genotypes of sweet potato, UGA 05 UGA and 77. The techniques used in this study were: determination of reducing sugars and starch contained in different genotypes of sweet potato, hydrolysis of starch material, fermentation, distillation, UV-Vis spectroscopy and discussion of statistical performed according to two factorial , 2² and 2³ of experimental design. The results were treated using the softwar Design Expert ® version 8 being the answer in alcohol content, °GL. The results of the experimental 2² indicate that the fermentation time ethanol production process showed significant effect, suggesting that ethanol is more efficient in time of 72 hours of fermentation. However the 2³ factorial design time had no significant effect, but the interactions formed between him and the type of genotype and yeast used in the fermentation process, were significant and altered the production of alcohol. The results indicate that no significant difference in process due to genetic material used in the process as well as the use of yeast when used in the tablet UGA 77fermentation the genotype. It was possible to obtain better results in ethanol production. |
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This project aims to study the main variables of the fermentation process aiming the production of ethanol, such as fermentation time, adding nutrients and type of yeast used in the production of ethanol from two genotypes of sweet potato, UGA 05 UGA and 77. The techniques used in this study were: determination of reducing sugars and starch contained in different genotypes of sweet potato, hydrolysis of starch material, fermentation, distillation, UV-Vis spectroscopy and discussion of statistical performed according to two factorial , 2² and 2³ of experimental design. The results were treated using the softwar Design Expert ® version 8 being the answer in alcohol content, °GL. The results of the experimental 2² indicate that the fermentation time ethanol production process showed significant effect, suggesting that ethanol is more efficient in time of 72 hours of fermentation. However the 2³ factorial design time had no significant effect, but the interactions formed between him and the type of genotype and yeast used in the fermentation process, were significant and altered the production of alcohol. The results indicate that no significant difference in process due to genetic material used in the process as well as the use of yeast when used in the tablet UGA 77fermentation the genotype. It was possible to obtain better results in ethanol production.A busca por combustíveis mais limpos e renováveis têm incentivado pesquisas, a exemplo do etanol produzido a partir da biomassa. Um dos combustíveis mais promissores do Brasil é o etanol, entretanto sua produção encontra-se centralizada na cultura de cana-de-açúcar, desta forma o estudo de outras fontes de biomassa que possam produzir álcool e substituir a monocultura da cana tem sido alvo de pesquisas. Este projeto tem como objetivo principal estudar as variáveis do processo fermentativo visando à produção de etanol, tais como: tempo de fermentação, adição de nutrientes e tipo de fermento usado na produção de o etanol a partir de dois genótipos de batata-doce, UGA 05 e UGA 77. As técnicas empregadas neste estudo foram: determinação do teor de açúcares redutores e de amido contido em diferentes genótipos de batata-doce, hidrólise do material amiláceo, fermentação, destilação, espectroscopia do UV-Vis e discussão de dados estatísticos realizados de acordo com dois fatoriais, 2² e 2³ de planejamento experimental, os resultados foram tratados utilizando o softwar Design Expert®, versão 8 sendo a resposta em teor de álcool, °GL. Os resultados do planejamento experimental 2² indicam que o tempo de fermentação na produção de etanol apresentou efeito significativo no processo, sugerindo que a produção de etanol é mais eficiente no tempo de 72 horas de fermentação. No planejamento fatorial 2³ as interações formadas entre o tempo de fermentação com os genótipos e com o fermento caracterizam-se como efeitos significativos e alteraram a produção de álcool. Os resultados indicam que há diferença significativa no processo em função do material genético e da levedura utilizada. A fermentação do genótipo UGA 77 sob a ação da levedura em tablete na condição de 72 horas de fermentação apresentaram-se como as melhores condições que resultam em maior produção de etanol.Made available in DSpace on 2016-09-20T12:11:23Z (GMT). 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