Laranja-da-terra: potential citric fruit for Piauí State
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Semina. Ciências Agrárias (Online) |
Texto Completo: | https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/6493 |
Resumo: | The work had as objecive the phisico-chemical caracterization of laranja-da-terra fruits. Five samples of 10 fruits were harvested in laranja-da-terra plants produced in home orchards of the municipality of Bom Jesus/PI and caracterized by evaluation of lenght and width, number of the seeds per fruits, weigth, soluble solids (SS), titulable acidity (TA), vitamin C and SS/AT ratio. Laranja-da-terra has good quality phisico-chemical and is a natural source of vitamin C with an average of 125.76 mg/100g of fresh fruit, low titratable acidity and high values of soluble solids and SS/AT ratio. |
id |
UEL-11_0709883700d0c26d608018e04c77f3df |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/6493 |
network_acronym_str |
UEL-11 |
network_name_str |
Semina. Ciências Agrárias (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Laranja-da-terra: potential citric fruit for Piauí StateLaranja-da-terra: fruta cítrica potencial para o PiauíCitric fruitFruit qualityCitrus aurantium L.Fruta cítricaQualidade de frutoCitrius aurantium L.The work had as objecive the phisico-chemical caracterization of laranja-da-terra fruits. Five samples of 10 fruits were harvested in laranja-da-terra plants produced in home orchards of the municipality of Bom Jesus/PI and caracterized by evaluation of lenght and width, number of the seeds per fruits, weigth, soluble solids (SS), titulable acidity (TA), vitamin C and SS/AT ratio. Laranja-da-terra has good quality phisico-chemical and is a natural source of vitamin C with an average of 125.76 mg/100g of fresh fruit, low titratable acidity and high values of soluble solids and SS/AT ratio.O trabalho teve como objetivo a caracterização físico-química de frutos de laranja-da-terra (Ctrius aurantium L). Cinco amostras de dez frutos cada foram colhidas em plantas de laranja-da-terra produzidos em pomares domésticos do município de Bom Jesus/PI e caracterizadas pela avaliação de diâmetro e altura, número de sementes por fruto, massa de frutos sólidos solúveis (SS), acidez titulavel (AT), vitamina C e relação SS/AT. A laranja-da-terra tem boas qualidades físico-quimicas e é uma fonte natural de vitamina C com media de 125,76 mg/100g de fruta fresca, com acidez baixa e elevados sólidos solúveis e “ratio”.UEL2011-09-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/649310.5433/1679-0359.2010v31n3p557Semina: Ciências Agrárias; Vol. 31 No. 3 (2010); 557-562Semina: Ciências Agrárias; v. 31 n. 3 (2010); 557-5621679-03591676-546Xreponame:Semina. Ciências Agrárias (Online)instname:Universidade Estadual de Londrina (UEL)instacron:UELporhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/6493/5931Silva Júnior, Gabriel Barbosa daRocha, Leonardo Fonseca daAmaral, Francisco Hélcio CanutoAndrade, Marcelo Luiz deFalcão Neto, RaimundoCavalcante, Ítalo Herbert Lucenainfo:eu-repo/semantics/openAccess2015-11-19T18:38:20Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/6493Revistahttp://www.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrariasPUBhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/oaisemina.agrarias@uel.br1679-03591676-546Xopendoar:2015-11-19T18:38:20Semina. Ciências Agrárias (Online) - Universidade Estadual de Londrina (UEL)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Laranja-da-terra: potential citric fruit for Piauí State Laranja-da-terra: fruta cítrica potencial para o Piauí |
title |
Laranja-da-terra: potential citric fruit for Piauí State |
spellingShingle |
Laranja-da-terra: potential citric fruit for Piauí State Silva Júnior, Gabriel Barbosa da Citric fruit Fruit quality Citrus aurantium L. Fruta cítrica Qualidade de fruto Citrius aurantium L. |
title_short |
Laranja-da-terra: potential citric fruit for Piauí State |
title_full |
Laranja-da-terra: potential citric fruit for Piauí State |
title_fullStr |
Laranja-da-terra: potential citric fruit for Piauí State |
title_full_unstemmed |
Laranja-da-terra: potential citric fruit for Piauí State |
title_sort |
Laranja-da-terra: potential citric fruit for Piauí State |
author |
Silva Júnior, Gabriel Barbosa da |
author_facet |
Silva Júnior, Gabriel Barbosa da Rocha, Leonardo Fonseca da Amaral, Francisco Hélcio Canuto Andrade, Marcelo Luiz de Falcão Neto, Raimundo Cavalcante, Ítalo Herbert Lucena |
author_role |
author |
author2 |
Rocha, Leonardo Fonseca da Amaral, Francisco Hélcio Canuto Andrade, Marcelo Luiz de Falcão Neto, Raimundo Cavalcante, Ítalo Herbert Lucena |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Silva Júnior, Gabriel Barbosa da Rocha, Leonardo Fonseca da Amaral, Francisco Hélcio Canuto Andrade, Marcelo Luiz de Falcão Neto, Raimundo Cavalcante, Ítalo Herbert Lucena |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Citric fruit Fruit quality Citrus aurantium L. Fruta cítrica Qualidade de fruto Citrius aurantium L. |
topic |
Citric fruit Fruit quality Citrus aurantium L. Fruta cítrica Qualidade de fruto Citrius aurantium L. |
description |
The work had as objecive the phisico-chemical caracterization of laranja-da-terra fruits. Five samples of 10 fruits were harvested in laranja-da-terra plants produced in home orchards of the municipality of Bom Jesus/PI and caracterized by evaluation of lenght and width, number of the seeds per fruits, weigth, soluble solids (SS), titulable acidity (TA), vitamin C and SS/AT ratio. Laranja-da-terra has good quality phisico-chemical and is a natural source of vitamin C with an average of 125.76 mg/100g of fresh fruit, low titratable acidity and high values of soluble solids and SS/AT ratio. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-09-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/6493 10.5433/1679-0359.2010v31n3p557 |
url |
https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/6493 |
identifier_str_mv |
10.5433/1679-0359.2010v31n3p557 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/6493/5931 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
UEL |
publisher.none.fl_str_mv |
UEL |
dc.source.none.fl_str_mv |
Semina: Ciências Agrárias; Vol. 31 No. 3 (2010); 557-562 Semina: Ciências Agrárias; v. 31 n. 3 (2010); 557-562 1679-0359 1676-546X reponame:Semina. Ciências Agrárias (Online) instname:Universidade Estadual de Londrina (UEL) instacron:UEL |
instname_str |
Universidade Estadual de Londrina (UEL) |
instacron_str |
UEL |
institution |
UEL |
reponame_str |
Semina. Ciências Agrárias (Online) |
collection |
Semina. Ciências Agrárias (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Semina. Ciências Agrárias (Online) - Universidade Estadual de Londrina (UEL) |
repository.mail.fl_str_mv |
semina.agrarias@uel.br |
_version_ |
1799306063782084608 |