Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Tres, Tamara Tais
Data de Publicação: 2012
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)
Texto Completo: http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1704
Resumo: The objective of this study was to evaluate the chemical-bromatological composition, quantitatively characterize, in a comparative way, the carbohydrate fractions of commercial corn hybrids and of materials from crossing between hybrids for silage production. Therefore, 14 multiple hybrids, 7 commercial hybrids, 7 self-fertilized from commercial hybrids progenies and 2 controls were evaluated in two agricultural years. The 2B710 hybrid showed high dry matter in vitro digestibility in the first year and fiber fraction in the two years of evaluation. The progeny P30P34 x P30P34 showed high dry matter digestibility and fiber fraction in two years. The highest fraction of non-fibrous carbohydrates (A+B1) was found for the crosses IMPACTO x CD308 and P30R50 x CD308 for the first and second year respectively, indicating a greater efficiency in providing readily available energy in the rumen. The significant interactions between corn hybrids and agricultural years for chemical-bromatological composition showed that the growing environment has great influence on the nutritional composition, leading to the necessity of evaluating multiple environments in order to select corn for silage production
id UEM-10_95b2dd8ca96337cd8c8caf03aac81554
oai_identifier_str oai:localhost:1/1704
network_acronym_str UEM-10
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)
repository_id_str
spelling Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolasGenótipos de milhoFrações de CarboidratosSilagemHíbridoValor nutricionalBrasil.Corn genotypesFractions of carbohydratesSilageHybridNutritional valueBrazil.Ciências AgráriasZootecniaThe objective of this study was to evaluate the chemical-bromatological composition, quantitatively characterize, in a comparative way, the carbohydrate fractions of commercial corn hybrids and of materials from crossing between hybrids for silage production. Therefore, 14 multiple hybrids, 7 commercial hybrids, 7 self-fertilized from commercial hybrids progenies and 2 controls were evaluated in two agricultural years. The 2B710 hybrid showed high dry matter in vitro digestibility in the first year and fiber fraction in the two years of evaluation. The progeny P30P34 x P30P34 showed high dry matter digestibility and fiber fraction in two years. The highest fraction of non-fibrous carbohydrates (A+B1) was found for the crosses IMPACTO x CD308 and P30R50 x CD308 for the first and second year respectively, indicating a greater efficiency in providing readily available energy in the rumen. The significant interactions between corn hybrids and agricultural years for chemical-bromatological composition showed that the growing environment has great influence on the nutritional composition, leading to the necessity of evaluating multiple environments in order to select corn for silage productionObjetivou-se com este trabalho avaliar as características químico-bromatológicas e caracterizar quantitativamente de forma comparativa as frações de carboidratos de híbridos comerciais de milho e de materiais provenientes de cruzamento entre híbridos para a produção de silagem. Para tanto, foram avaliados 14 híbridos múltiplos, sete híbridos comerciais, sete progênies autofecundadas de híbridos comerciais e dois testemunhas em dois anos agrícolas. O híbrido 2B710 apresentou alta digestibilidade "in vitro" da matéria seca no primeiro ano e da fração fibrosa nos dois anos de avaliação. A progênie P30P34 x P30P34 destacou-se pelos altos valores de digestibilidade da matéria seca e da fração fibrosa nos dois anos. A maior fração de carboidratos não-fibrosos foi encontrada para os cruzamentos IMPACTO x CD308 e P30R50 x CD308 para o primeiro e segundo ano, respectivamente, indicando, maior eficiência em fornecer energia prontamente disponível no ambiente ruminal. As interações significativas entre híbridos de milho e anos agrícolas para a composição químico-bromatológicas evidenciaram que o ambiente de cultivo tem grande influência sobre a composição nutricional, levando à necessidade de avaliação em vários ambientes para fins de seleção de milho visando à produção de silagem.45 fUniversidade Estadual de MaringáBrasilDepartamento de ZootecniaPrograma de Pós-Graduação em ZootecniaUEMMaringá, PRCentro de Ciências AgráriasClóves Cabreira JobimRonald José Barth Pinto - UEMMikael Neumann - UEMTres, Tamara Tais2018-04-06T18:22:52Z2018-04-06T18:22:52Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesishttp://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1704porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEM2018-10-16T17:15:20Zoai:localhost:1/1704Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.uem.br:8080/oai/requestopendoar:2024-04-23T14:54:41.668901Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false
dc.title.none.fl_str_mv Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas
title Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas
spellingShingle Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas
Tres, Tamara Tais
Genótipos de milho
Frações de Carboidratos
Silagem
Híbrido
Valor nutricional
Brasil.
Corn genotypes
Fractions of carbohydrates
Silage
Hybrid
Nutritional value
Brazil.
Ciências Agrárias
Zootecnia
title_short Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas
title_full Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas
title_fullStr Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas
title_full_unstemmed Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas
title_sort Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas
author Tres, Tamara Tais
author_facet Tres, Tamara Tais
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Clóves Cabreira Jobim
Ronald José Barth Pinto - UEM
Mikael Neumann - UEM
dc.contributor.author.fl_str_mv Tres, Tamara Tais
dc.subject.por.fl_str_mv Genótipos de milho
Frações de Carboidratos
Silagem
Híbrido
Valor nutricional
Brasil.
Corn genotypes
Fractions of carbohydrates
Silage
Hybrid
Nutritional value
Brazil.
Ciências Agrárias
Zootecnia
topic Genótipos de milho
Frações de Carboidratos
Silagem
Híbrido
Valor nutricional
Brasil.
Corn genotypes
Fractions of carbohydrates
Silage
Hybrid
Nutritional value
Brazil.
Ciências Agrárias
Zootecnia
description The objective of this study was to evaluate the chemical-bromatological composition, quantitatively characterize, in a comparative way, the carbohydrate fractions of commercial corn hybrids and of materials from crossing between hybrids for silage production. Therefore, 14 multiple hybrids, 7 commercial hybrids, 7 self-fertilized from commercial hybrids progenies and 2 controls were evaluated in two agricultural years. The 2B710 hybrid showed high dry matter in vitro digestibility in the first year and fiber fraction in the two years of evaluation. The progeny P30P34 x P30P34 showed high dry matter digestibility and fiber fraction in two years. The highest fraction of non-fibrous carbohydrates (A+B1) was found for the crosses IMPACTO x CD308 and P30R50 x CD308 for the first and second year respectively, indicating a greater efficiency in providing readily available energy in the rumen. The significant interactions between corn hybrids and agricultural years for chemical-bromatological composition showed that the growing environment has great influence on the nutritional composition, leading to the necessity of evaluating multiple environments in order to select corn for silage production
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2018-04-06T18:22:52Z
2018-04-06T18:22:52Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1704
url http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1704
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Maringá
Brasil
Departamento de Zootecnia
Programa de Pós-Graduação em Zootecnia
UEM
Maringá, PR
Centro de Ciências Agrárias
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Maringá
Brasil
Departamento de Zootecnia
Programa de Pós-Graduação em Zootecnia
UEM
Maringá, PR
Centro de Ciências Agrárias
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)
instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)
instacron:UEM
instname_str Universidade Estadual de Maringá (UEM)
instacron_str UEM
institution UEM
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)
collection Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1801841374761320448