Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) |
Texto Completo: | http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1704 |
Resumo: | The objective of this study was to evaluate the chemical-bromatological composition, quantitatively characterize, in a comparative way, the carbohydrate fractions of commercial corn hybrids and of materials from crossing between hybrids for silage production. Therefore, 14 multiple hybrids, 7 commercial hybrids, 7 self-fertilized from commercial hybrids progenies and 2 controls were evaluated in two agricultural years. The 2B710 hybrid showed high dry matter in vitro digestibility in the first year and fiber fraction in the two years of evaluation. The progeny P30P34 x P30P34 showed high dry matter digestibility and fiber fraction in two years. The highest fraction of non-fibrous carbohydrates (A+B1) was found for the crosses IMPACTO x CD308 and P30R50 x CD308 for the first and second year respectively, indicating a greater efficiency in providing readily available energy in the rumen. The significant interactions between corn hybrids and agricultural years for chemical-bromatological composition showed that the growing environment has great influence on the nutritional composition, leading to the necessity of evaluating multiple environments in order to select corn for silage production |
id |
UEM-10_95b2dd8ca96337cd8c8caf03aac81554 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/1704 |
network_acronym_str |
UEM-10 |
network_name_str |
Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) |
repository_id_str |
|
spelling |
Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolasGenótipos de milhoFrações de CarboidratosSilagemHíbridoValor nutricionalBrasil.Corn genotypesFractions of carbohydratesSilageHybridNutritional valueBrazil.Ciências AgráriasZootecniaThe objective of this study was to evaluate the chemical-bromatological composition, quantitatively characterize, in a comparative way, the carbohydrate fractions of commercial corn hybrids and of materials from crossing between hybrids for silage production. Therefore, 14 multiple hybrids, 7 commercial hybrids, 7 self-fertilized from commercial hybrids progenies and 2 controls were evaluated in two agricultural years. The 2B710 hybrid showed high dry matter in vitro digestibility in the first year and fiber fraction in the two years of evaluation. The progeny P30P34 x P30P34 showed high dry matter digestibility and fiber fraction in two years. The highest fraction of non-fibrous carbohydrates (A+B1) was found for the crosses IMPACTO x CD308 and P30R50 x CD308 for the first and second year respectively, indicating a greater efficiency in providing readily available energy in the rumen. The significant interactions between corn hybrids and agricultural years for chemical-bromatological composition showed that the growing environment has great influence on the nutritional composition, leading to the necessity of evaluating multiple environments in order to select corn for silage productionObjetivou-se com este trabalho avaliar as características químico-bromatológicas e caracterizar quantitativamente de forma comparativa as frações de carboidratos de híbridos comerciais de milho e de materiais provenientes de cruzamento entre híbridos para a produção de silagem. Para tanto, foram avaliados 14 híbridos múltiplos, sete híbridos comerciais, sete progênies autofecundadas de híbridos comerciais e dois testemunhas em dois anos agrícolas. O híbrido 2B710 apresentou alta digestibilidade "in vitro" da matéria seca no primeiro ano e da fração fibrosa nos dois anos de avaliação. A progênie P30P34 x P30P34 destacou-se pelos altos valores de digestibilidade da matéria seca e da fração fibrosa nos dois anos. A maior fração de carboidratos não-fibrosos foi encontrada para os cruzamentos IMPACTO x CD308 e P30R50 x CD308 para o primeiro e segundo ano, respectivamente, indicando, maior eficiência em fornecer energia prontamente disponível no ambiente ruminal. As interações significativas entre híbridos de milho e anos agrícolas para a composição químico-bromatológicas evidenciaram que o ambiente de cultivo tem grande influência sobre a composição nutricional, levando à necessidade de avaliação em vários ambientes para fins de seleção de milho visando à produção de silagem.45 fUniversidade Estadual de MaringáBrasilDepartamento de ZootecniaPrograma de Pós-Graduação em ZootecniaUEMMaringá, PRCentro de Ciências AgráriasClóves Cabreira JobimRonald José Barth Pinto - UEMMikael Neumann - UEMTres, Tamara Tais2018-04-06T18:22:52Z2018-04-06T18:22:52Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesishttp://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1704porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEM2018-10-16T17:15:20Zoai:localhost:1/1704Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.uem.br:8080/oai/requestopendoar:2024-04-23T14:54:41.668901Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas |
title |
Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas |
spellingShingle |
Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas Tres, Tamara Tais Genótipos de milho Frações de Carboidratos Silagem Híbrido Valor nutricional Brasil. Corn genotypes Fractions of carbohydrates Silage Hybrid Nutritional value Brazil. Ciências Agrárias Zootecnia |
title_short |
Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas |
title_full |
Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas |
title_fullStr |
Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas |
title_full_unstemmed |
Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas |
title_sort |
Composição nutricional e digestibilidade in vitro de genótipos de milho em dois anos agrícolas |
author |
Tres, Tamara Tais |
author_facet |
Tres, Tamara Tais |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Clóves Cabreira Jobim Ronald José Barth Pinto - UEM Mikael Neumann - UEM |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Tres, Tamara Tais |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Genótipos de milho Frações de Carboidratos Silagem Híbrido Valor nutricional Brasil. Corn genotypes Fractions of carbohydrates Silage Hybrid Nutritional value Brazil. Ciências Agrárias Zootecnia |
topic |
Genótipos de milho Frações de Carboidratos Silagem Híbrido Valor nutricional Brasil. Corn genotypes Fractions of carbohydrates Silage Hybrid Nutritional value Brazil. Ciências Agrárias Zootecnia |
description |
The objective of this study was to evaluate the chemical-bromatological composition, quantitatively characterize, in a comparative way, the carbohydrate fractions of commercial corn hybrids and of materials from crossing between hybrids for silage production. Therefore, 14 multiple hybrids, 7 commercial hybrids, 7 self-fertilized from commercial hybrids progenies and 2 controls were evaluated in two agricultural years. The 2B710 hybrid showed high dry matter in vitro digestibility in the first year and fiber fraction in the two years of evaluation. The progeny P30P34 x P30P34 showed high dry matter digestibility and fiber fraction in two years. The highest fraction of non-fibrous carbohydrates (A+B1) was found for the crosses IMPACTO x CD308 and P30R50 x CD308 for the first and second year respectively, indicating a greater efficiency in providing readily available energy in the rumen. The significant interactions between corn hybrids and agricultural years for chemical-bromatological composition showed that the growing environment has great influence on the nutritional composition, leading to the necessity of evaluating multiple environments in order to select corn for silage production |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012 2018-04-06T18:22:52Z 2018-04-06T18:22:52Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1704 |
url |
http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1704 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Maringá Brasil Departamento de Zootecnia Programa de Pós-Graduação em Zootecnia UEM Maringá, PR Centro de Ciências Agrárias |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Maringá Brasil Departamento de Zootecnia Programa de Pós-Graduação em Zootecnia UEM Maringá, PR Centro de Ciências Agrárias |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM) instacron:UEM |
instname_str |
Universidade Estadual de Maringá (UEM) |
instacron_str |
UEM |
institution |
UEM |
reponame_str |
Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) |
collection |
Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) - Universidade Estadual de Maringá (UEM) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1801841374761320448 |