A degradação das propriedades físicas dos latossolos vermelhos distróficos em decorrência dos diferentes usos agrícolas em Floraí-Pr
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2006 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) |
Texto Completo: | http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/2774 |
Resumo: | In the last decades the processes that degrade the pedological layer have been intensified from the development and application of agriculture techniques most of them inadequate. The lack of conservation and the destruction of the vegetal cover that protects the soil, as well as the application of high concentrations of chemical products favor the greater degradation of its physical properties. In the city of Floraí (PR) these process area also present and are favored by the different agriculture practices together with the existing soil types, deriving from the Formação Serra Geral basalt alteration and the sandstone of Formação Caiuá, which present differentiated texture characteristics and require special care. The present work aims to evaluate the degradation of the red dystrophic latosoil physical properties, proceeding from the sandstone when submitted to different uses as soy, coffee, orange and pasture, comparing it with the same latosoil in one native vegetation area which presents morphological characteristics considered ideal. To reach this objective it was appealed to the Cultural Profile method (Hénin, 1976) and to laboratory analysis. It was evidenced that the orange culture is the agriculturist practice that most degrades the pedological layer, followed by the culture of soy, coffee and pasture respectively. |
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A degradação das propriedades físicas dos latossolos vermelhos distróficos em decorrência dos diferentes usos agrícolas em Floraí-PrLatossolo vermelho distróficoPropriedades físicasAvaliaçãoDegradaçãoFloraíParaná (Estado)Brasil.Ciências HumanasGeografiaIn the last decades the processes that degrade the pedological layer have been intensified from the development and application of agriculture techniques most of them inadequate. The lack of conservation and the destruction of the vegetal cover that protects the soil, as well as the application of high concentrations of chemical products favor the greater degradation of its physical properties. In the city of Floraí (PR) these process area also present and are favored by the different agriculture practices together with the existing soil types, deriving from the Formação Serra Geral basalt alteration and the sandstone of Formação Caiuá, which present differentiated texture characteristics and require special care. The present work aims to evaluate the degradation of the red dystrophic latosoil physical properties, proceeding from the sandstone when submitted to different uses as soy, coffee, orange and pasture, comparing it with the same latosoil in one native vegetation area which presents morphological characteristics considered ideal. To reach this objective it was appealed to the Cultural Profile method (Hénin, 1976) and to laboratory analysis. It was evidenced that the orange culture is the agriculturist practice that most degrades the pedological layer, followed by the culture of soy, coffee and pasture respectively.Nas últimas décadas os processos que degradam a cobertura pedológica têm sido do basalto da Formação Serra Geral e do arenito da Formação Caiuá, os quais apresentam características textuais diferenciadas e requerem cuidados especiais. O presente trabalho visa avaliar a degradação das propriedades físicas do intensificados a partir do desenvolvimento e aplicação de tecnologias agrícolas muitas vezes inadequadas. A falta de conservação e destruição da cobertura vegetal que protege o solo, bem como a aplicação de altas taxas de produtos químicos favorecem para uma maior degradação de suas propriedades físicas. No município de Floraí (PR) esses processos também estão presentes e são favorecidos pelos diferentes usos agrícolas aliados aos tipos de solos existentes, oriundos da alteração Latossolo Vermelho distrófico, proveniente do arenito, quando submetido a diferentes usos, como soja, café, pastagem e laranja, comparando-o com o mesmo latossolo sob uma área de mata nativa, que apresenta características morfológicas consideradas ideais. Para alcançar tal objetivo, recorreu-se à aplicação do método do Perfil Cultural (Hénin, 1976 in Tavares et al, 1999) e à análises laboratoriais. Constatou-se que o cultivo da laranja é a prática agrícola que mais degrada as propriedades físicas da cobertura pedológica, seguido pela pastagem, café e soja, respectivamente.105 fUniversidade Estadual de MaringáBrasilPrograma de Pós-Graduação em GeografiaUEMMaringáDepartamento de GeografiaNelson Vicente Lovatto GasparettoPaulo Nakashima - UEMMaria Teresa de Nóbrega - UEMMaria de Fátima Guimarães - UEMManosso, Daniele Crislei Czuy2018-04-12T18:24:54Z2018-04-12T18:24:54Z2006info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesishttp://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/2774porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEM2018-04-12T18:24:54Zoai:localhost:1/2774Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.uem.br:8080/oai/requestopendoar:2024-04-23T14:55:50.485836Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false |
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