Influence of the population density of Sitophilus zeamais (Motsch.) on the wheat quality for baking

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pinto, Uelinton Manoel
Data de Publicação: 2008
Outros Autores: D'Antonino Faroni, Leda RIta, Alves, Wederson Marcos, Lopes da Silva, Arienilmar Araujo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Acta Scientiarum. Agronomy (Online)
Texto Completo: http://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2390
Resumo: The present work was carried out to evaluate the influence of the population density of Sitophilus zeamais (Motsch.) (Coleoptera, Curculionidae) in wheat grains on flour, Triticum aestivum (Poaceae), used for baking. The wheat was infested with zero, two, four, six and eight insects per 1.5 kg of grain and stored for 90 days under controlled conditions of temperature and relative humidity (28ºC and 60±5% respectively). Soon after the insect inoculation and at every 30 days, three jars of each density were evaluated for their protein content, humidity, SDS sedimentation index and tests of flour and extensograph. The infested wheat flour for baking had low quality and initial levels of four insects per 1.5 kg of wheat grain in storage periods of over 60 days, which prevented the use of the wheat for baking
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spelling Influence of the population density of Sitophilus zeamais (Motsch.) on the wheat quality for bakingInfluência da densidade populacional de Sitophilus zeamais (Motsch.) sobre a qualidade do trigo destinado à panificaçãoteor de proteínaqualidade da farinha de trigoarmazenamento5.00.00.00-4 Ciências AgráriasThe present work was carried out to evaluate the influence of the population density of Sitophilus zeamais (Motsch.) (Coleoptera, Curculionidae) in wheat grains on flour, Triticum aestivum (Poaceae), used for baking. The wheat was infested with zero, two, four, six and eight insects per 1.5 kg of grain and stored for 90 days under controlled conditions of temperature and relative humidity (28ºC and 60±5% respectively). Soon after the insect inoculation and at every 30 days, three jars of each density were evaluated for their protein content, humidity, SDS sedimentation index and tests of flour and extensograph. The infested wheat flour for baking had low quality and initial levels of four insects per 1.5 kg of wheat grain in storage periods of over 60 days, which prevented the use of the wheat for bakingObjetivou-se avaliar a influência da densidade populacional de Sitophilus zeamais (Motsch.) (Coleoptera, Curculionidae) em grãos de trigo, Triticum aestivum (Poaceae), sobre a qualidade da farinha, destinada à panificação. O trigo foi infestado com densidades populacionais de zero, dois, quatro, seis e oito insetos por 1,5 kg de grãos e armazenado, por 90 dias, em condições controladas de temperatura e umidade relativa (28ºC e 60±5%, respectivamente). Logo após a inoculação dos insetos e a cada 30 dias, três frascos de cada um dos níveis de densidade populacional foram avaliados segundo os teores de proteína e de umidade, índice de sedimentação em dodecil sulfato de sódio (SDS) e testes de farinografia e extensografia e, então, descartados. Pelos resultados obtidos, pode-se concluir que, com o aumento da infestação de S. zeamais e tempo de armazenamento dos grãos de trigo, ocorre redução da sua qualidade para panificação, embora ocorra aumento no teor de proteínasUniversidade Estadual de Maringá2008-04-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/239010.4025/actasciagron.v24i0.2390Acta Scientiarum. Agronomy; Vol 24 (2002); 1407-1412Acta Scientiarum. Agronomy; v. 24 (2002); 1407-14121807-86211679-9275reponame:Acta Scientiarum. Agronomy (Online)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEMporhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2390/1797Pinto, Uelinton ManoelD'Antonino Faroni, Leda RItaAlves, Wederson MarcosLopes da Silva, Arienilmar Araujoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-11-23T18:37:46Zoai:periodicos.uem.br/ojs:article/2390Revistahttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgronPUBhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/oaiactaagron@uem.br||actaagron@uem.br|| edamasio@uem.br1807-86211679-9275opendoar:2022-11-23T18:37:46Acta Scientiarum. Agronomy (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false
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