Acid silage from tilapia filleting residue in the diet of piauçu fish (Leporinus macrocephalus) juveniles - DOI: 10.4025/actascianimsci.v29i3.574
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Data de Publicação: | 2007 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/574 |
Resumo: | This work aimed to evaluate the use of acid silage from tilapia filleting residue in the diet of piauçu fish (Leporinus macrocephalus) juveniles. Threehundred juveniles, divided into three weight ranges (2.0-2.5; 2.51-3.0 and 3.01-3.5 g), were distributed in 30 fish tanks with 100 liters of useful volume each. The experiment was conducted in a randomized block design, with two replications each. The fish were fed ad libitum with no leftovers, twice a day, with isoproteic (32% CP) and isoenergetic (4,150 kcal kg-1 GE) diets. Five treatments were applied: 0, 2, 4, 6 and 8% of tilapia filleting residue acid silage in the diets. During the entire experiment, water quality was maintained under ideal conditions for the species. Performance parameters, body composition, hepatosomatic index and mesenteric fat index were evaluated. After 84 days, no significant differences for any of the tested treatments were observed (p > 0.05), indicating that up to 8% of tilapia filleting residue acid silage can be included in the diets of piauçu juveniles. |
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Acid silage from tilapia filleting residue in the diet of piauçu fish (Leporinus macrocephalus) juveniles - DOI: 10.4025/actascianimsci.v29i3.574Silagem ácida de resíduos de filetagem de tilápias em rações de juvenis de piauçu (Leporinus macrocephalus) - DOI: 10.4025/actascianimsci.v29i3.574composição corporaldesempenho produtivonutriçãopeixeresíduos de processamento de peixesilagem de peixe5.04.05.00-4 Produção AnimalThis work aimed to evaluate the use of acid silage from tilapia filleting residue in the diet of piauçu fish (Leporinus macrocephalus) juveniles. Threehundred juveniles, divided into three weight ranges (2.0-2.5; 2.51-3.0 and 3.01-3.5 g), were distributed in 30 fish tanks with 100 liters of useful volume each. The experiment was conducted in a randomized block design, with two replications each. The fish were fed ad libitum with no leftovers, twice a day, with isoproteic (32% CP) and isoenergetic (4,150 kcal kg-1 GE) diets. Five treatments were applied: 0, 2, 4, 6 and 8% of tilapia filleting residue acid silage in the diets. During the entire experiment, water quality was maintained under ideal conditions for the species. Performance parameters, body composition, hepatosomatic index and mesenteric fat index were evaluated. After 84 days, no significant differences for any of the tested treatments were observed (p > 0.05), indicating that up to 8% of tilapia filleting residue acid silage can be included in the diets of piauçu juveniles.Este trabalho teve como objetivo avaliar a utilização da silagem ácida de resíduos da filetagem de tilápias em rações para juvenis piauçu (Leporinus macrocephalus). Foram utilizados 300 peixes, divididos em três classes de peso (2,0-2,5; 2,51-3,0 e 3,01-3,5 g), distribuídos em 30 aquários de 100 litros de volume útil. O delineamento utilizado foi em blocos casualizados com duas repetições por bloco. Os peixes foram alimentados até a saciedade sem que houvesse sobras, duas vezes ao dia, com dietas isoprotéicas (32% PB) e isoenergéticas (4150 kcal kg-1 EB). Foram empregados cinco tratamentos, sendo: 0, 2, 4, 6 e 8% de inclusão de silagem ácida de resíduos de filetagem de tilápias nas rações. Durante todo o experimento, a qualidade da água foi mantida em condições ideais para um bom desenvolvimento da espécie. Foram avaliados os parâmetros de desempenho, composição corporal, índice hepatossomático e índice gorduro-viscerossomático. Após 84 dias, os resultados demonstraram que não houve diferenças (p > 0,05) em nenhum dos parâmetros avaliados, indicando que a inclusão de até 8% de silagem ácida de resíduos de filetagem de tilápias na dieta de juvenis de piauçu não causou prejuízo no crescimento e na qualidade da carcaça.Editora da Universidade Estadual de Maringá2007-12-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/57410.4025/actascianimsci.v29i3.574Acta Scientiarum. Animal Sciences; Vol 29 No 3 (2007); 339-344Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 29 n. 3 (2007); 339-3441807-86721806-2636reponame:Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEMporhttps://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/574/325Fernandes, João Batista KochenborgerBueno, Raimundo JoãoRodrigues, Laurindo AndréFabregat, Thiago El Hadi PerezSakomura, Nilva Kazueinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-05-17T13:03:11Zoai:periodicos.uem.br/ojs:article/574Revistahttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSciPUBhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/oaiactaanim@uem.br||actaanim@uem.br|| rev.acta@gmail.com1807-86721806-2636opendoar:2024-05-17T13:03:11Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false |
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