De sabor e de fé: a alimentação sagrada no Batuque e a educação antirracista

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Fortes Lia, Cristine
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Troglio, Matheus
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Maracanan (Online)
Texto Completo: https://www.e-publicacoes.uerj.br/maracanan/article/view/78259
Resumo: This study deals with religious food in Batuque. It is believed that Brazilian society still lacks understanding about the different forms of appropriation of food beyond the act of nourishing oneself. Through the analysis of the sacred condition of the cuisine developed in the terreiras of the Serra Gaúcha region, the study identifies the particularities of the gastronomy developed in these spaces of faith and its importance in the anti-racist struggle. The methodology of oral history is used for the knowledge of the ways of preparing the dishes offered to the Orixás and their meanings for their practitioners. The result of the study is a recipe booklet, entitled O Sabor do Saber (The Taste of Knowledge), which presents some ways of making these delicacies and their mythical meanings. The construction of this material took place through shared authority with the religious masters who hold the knowledge about this cuisine, both in access to the instructions for execution and in the supervision of the ways of preparation.
id UERJ-19_faeb24eec6f0d9699d299a7615721d52
oai_identifier_str oai:ojs.www.e-publicacoes.uerj.br:article/78259
network_acronym_str UERJ-19
network_name_str Revista Maracanan (Online)
repository_id_str
spelling De sabor e de fé: a alimentação sagrada no Batuque e a educação antirracistaTaste and faith: sacred food in Batuque and anti-racist educationAlimentoSagradoBatuqueEducação AntirracistaFoodSacretBatuqueAnti-racist educationThis study deals with religious food in Batuque. It is believed that Brazilian society still lacks understanding about the different forms of appropriation of food beyond the act of nourishing oneself. Through the analysis of the sacred condition of the cuisine developed in the terreiras of the Serra Gaúcha region, the study identifies the particularities of the gastronomy developed in these spaces of faith and its importance in the anti-racist struggle. The methodology of oral history is used for the knowledge of the ways of preparing the dishes offered to the Orixás and their meanings for their practitioners. The result of the study is a recipe booklet, entitled O Sabor do Saber (The Taste of Knowledge), which presents some ways of making these delicacies and their mythical meanings. The construction of this material took place through shared authority with the religious masters who hold the knowledge about this cuisine, both in access to the instructions for execution and in the supervision of the ways of preparation.Este estudo se ocupa da alimentação religiosa no Batuque. Acredita-se que a sociedade brasileira ainda carece de compreensão sobre as diferentes formas de apropriação dos alimentos para além do ato de nutrir-se. Por meio da análise da condição de sagrada da culinária desenvolvida nas terreiras da região da Serra Gaúcha, a pesquisa identifica as particularidades da gastronomia desenvolvida nestes espaços de fé e sua importância na luta antirracista. Utiliza-se a metodologia da história oral (Maihy, 2007; Albuquerque Júnior, 2019) para o conhecimento dos modos de preparo dos pratos oferecidos aos Orixás e seus significados para seus praticantes. Como resultado da pesquisa apresenta-se um caderno de receitas, intitulado O Sabor do Saber, que traz algumas formas de fazer estas iguarias e seus sentidos míticos. A construção deste material se deu por meio de autoridade compartilhada (Frisch, 1990) com os mestres religiosos que detém os saberes sobre esta culinária, tanto no acesso às instruções de execução como na supervisão dos jeitos de preparo.Universidade do Estado do Rio de Janeiro2023-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtigo avaliado pelos paresapplication/pdfhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/maracanan/article/view/7825910.12957/revmar.2023.78259Revista Maracanan; n. 34 (2023): O alimento e suas múltiplas abordagens na História; 64-852359-00921807-989Xreponame:Revista Maracanan (Online)instname:Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ)instacron:UERJporhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/maracanan/article/view/78259/48814Copyright (c) 2023 Revista Maracananhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessFortes Lia, CristineTroglio, Matheus2024-03-14T20:48:12Zoai:ojs.www.e-publicacoes.uerj.br:article/78259Revistahttp://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/maracananPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/maracanan/oairevista.maracanan@gmail.com||revista.maracanan@gmail.com2359-00921807-989Xopendoar:2024-03-14T20:48:12Revista Maracanan (Online) - Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ)false
dc.title.none.fl_str_mv De sabor e de fé: a alimentação sagrada no Batuque e a educação antirracista
Taste and faith: sacred food in Batuque and anti-racist education
title De sabor e de fé: a alimentação sagrada no Batuque e a educação antirracista
spellingShingle De sabor e de fé: a alimentação sagrada no Batuque e a educação antirracista
Fortes Lia, Cristine
Alimento
Sagrado
Batuque
Educação Antirracista
Food
Sacret
Batuque
Anti-racist education
title_short De sabor e de fé: a alimentação sagrada no Batuque e a educação antirracista
title_full De sabor e de fé: a alimentação sagrada no Batuque e a educação antirracista
title_fullStr De sabor e de fé: a alimentação sagrada no Batuque e a educação antirracista
title_full_unstemmed De sabor e de fé: a alimentação sagrada no Batuque e a educação antirracista
title_sort De sabor e de fé: a alimentação sagrada no Batuque e a educação antirracista
author Fortes Lia, Cristine
author_facet Fortes Lia, Cristine
Troglio, Matheus
author_role author
author2 Troglio, Matheus
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Fortes Lia, Cristine
Troglio, Matheus
dc.subject.por.fl_str_mv Alimento
Sagrado
Batuque
Educação Antirracista
Food
Sacret
Batuque
Anti-racist education
topic Alimento
Sagrado
Batuque
Educação Antirracista
Food
Sacret
Batuque
Anti-racist education
description This study deals with religious food in Batuque. It is believed that Brazilian society still lacks understanding about the different forms of appropriation of food beyond the act of nourishing oneself. Through the analysis of the sacred condition of the cuisine developed in the terreiras of the Serra Gaúcha region, the study identifies the particularities of the gastronomy developed in these spaces of faith and its importance in the anti-racist struggle. The methodology of oral history is used for the knowledge of the ways of preparing the dishes offered to the Orixás and their meanings for their practitioners. The result of the study is a recipe booklet, entitled O Sabor do Saber (The Taste of Knowledge), which presents some ways of making these delicacies and their mythical meanings. The construction of this material took place through shared authority with the religious masters who hold the knowledge about this cuisine, both in access to the instructions for execution and in the supervision of the ways of preparation.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-12-31
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Artigo avaliado pelos pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.e-publicacoes.uerj.br/maracanan/article/view/78259
10.12957/revmar.2023.78259
url https://www.e-publicacoes.uerj.br/maracanan/article/view/78259
identifier_str_mv 10.12957/revmar.2023.78259
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.e-publicacoes.uerj.br/maracanan/article/view/78259/48814
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Revista Maracanan
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Revista Maracanan
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade do Estado do Rio de Janeiro
publisher.none.fl_str_mv Universidade do Estado do Rio de Janeiro
dc.source.none.fl_str_mv Revista Maracanan; n. 34 (2023): O alimento e suas múltiplas abordagens na História; 64-85
2359-0092
1807-989X
reponame:Revista Maracanan (Online)
instname:Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ)
instacron:UERJ
instname_str Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ)
instacron_str UERJ
institution UERJ
reponame_str Revista Maracanan (Online)
collection Revista Maracanan (Online)
repository.name.fl_str_mv Revista Maracanan (Online) - Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ)
repository.mail.fl_str_mv revista.maracanan@gmail.com||revista.maracanan@gmail.com
_version_ 1799317568621641728