De sabor e de fé: a alimentação sagrada no Batuque e a educação antirracista
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Maracanan (Online) |
Texto Completo: | https://www.e-publicacoes.uerj.br/maracanan/article/view/78259 |
Resumo: | This study deals with religious food in Batuque. It is believed that Brazilian society still lacks understanding about the different forms of appropriation of food beyond the act of nourishing oneself. Through the analysis of the sacred condition of the cuisine developed in the terreiras of the Serra Gaúcha region, the study identifies the particularities of the gastronomy developed in these spaces of faith and its importance in the anti-racist struggle. The methodology of oral history is used for the knowledge of the ways of preparing the dishes offered to the Orixás and their meanings for their practitioners. The result of the study is a recipe booklet, entitled O Sabor do Saber (The Taste of Knowledge), which presents some ways of making these delicacies and their mythical meanings. The construction of this material took place through shared authority with the religious masters who hold the knowledge about this cuisine, both in access to the instructions for execution and in the supervision of the ways of preparation. |
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De sabor e de fé: a alimentação sagrada no Batuque e a educação antirracistaTaste and faith: sacred food in Batuque and anti-racist educationAlimentoSagradoBatuqueEducação AntirracistaFoodSacretBatuqueAnti-racist educationThis study deals with religious food in Batuque. It is believed that Brazilian society still lacks understanding about the different forms of appropriation of food beyond the act of nourishing oneself. Through the analysis of the sacred condition of the cuisine developed in the terreiras of the Serra Gaúcha region, the study identifies the particularities of the gastronomy developed in these spaces of faith and its importance in the anti-racist struggle. The methodology of oral history is used for the knowledge of the ways of preparing the dishes offered to the Orixás and their meanings for their practitioners. The result of the study is a recipe booklet, entitled O Sabor do Saber (The Taste of Knowledge), which presents some ways of making these delicacies and their mythical meanings. The construction of this material took place through shared authority with the religious masters who hold the knowledge about this cuisine, both in access to the instructions for execution and in the supervision of the ways of preparation.Este estudo se ocupa da alimentação religiosa no Batuque. Acredita-se que a sociedade brasileira ainda carece de compreensão sobre as diferentes formas de apropriação dos alimentos para além do ato de nutrir-se. Por meio da análise da condição de sagrada da culinária desenvolvida nas terreiras da região da Serra Gaúcha, a pesquisa identifica as particularidades da gastronomia desenvolvida nestes espaços de fé e sua importância na luta antirracista. Utiliza-se a metodologia da história oral (Maihy, 2007; Albuquerque Júnior, 2019) para o conhecimento dos modos de preparo dos pratos oferecidos aos Orixás e seus significados para seus praticantes. Como resultado da pesquisa apresenta-se um caderno de receitas, intitulado O Sabor do Saber, que traz algumas formas de fazer estas iguarias e seus sentidos míticos. A construção deste material se deu por meio de autoridade compartilhada (Frisch, 1990) com os mestres religiosos que detém os saberes sobre esta culinária, tanto no acesso às instruções de execução como na supervisão dos jeitos de preparo.Universidade do Estado do Rio de Janeiro2023-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtigo avaliado pelos paresapplication/pdfhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/maracanan/article/view/7825910.12957/revmar.2023.78259Revista Maracanan; n. 34 (2023): O alimento e suas múltiplas abordagens na História; 64-852359-00921807-989Xreponame:Revista Maracanan (Online)instname:Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ)instacron:UERJporhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/maracanan/article/view/78259/48814Copyright (c) 2023 Revista Maracananhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessFortes Lia, CristineTroglio, Matheus2024-03-14T20:48:12Zoai:ojs.www.e-publicacoes.uerj.br:article/78259Revistahttp://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/maracananPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/maracanan/oairevista.maracanan@gmail.com||revista.maracanan@gmail.com2359-00921807-989Xopendoar:2024-03-14T20:48:12Revista Maracanan (Online) - Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ)false |
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