A alimentação em instituições asilares: manutenção do corpo e esvaziamento da vida

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Oliveira, Renata Borba de Amorim
Data de Publicação: 2010
Tipo de documento: Tese
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ
Texto Completo: http://www.bdtd.uerj.br/handle/1/8631
Resumo: This is an exploratory study in which we seek to understand the significance of eating from the view of institutionalized elderly. Working from the references of qualitative research, through semi-structured interviews and participant observation, we performed an approach with ten old-aged of both sexes, living in two long-term institutions for the elderly people, located in Rio de Janeiro. We used ethnography and the reflections of Malinowski as methodological basis to explore the researcher s impressions, the observation of internal codes, standards of behavior, imponderable phenomena of real life, the distribution of social roles and social organization of the community in an integrated whole, and as theoretical, the studies of Goffman and Foucault, in which the first author helps us to detail the nature and dynamics of these spaces while the second articulates the outstanding disciplinary matters. The feeding routine in the institution is extremely controlled and emptied of meaning. And, in view of food as an expression of personal identity, the meals schedule as daily events in the institution, the value that food assumes in the lives of these ancients and the central role that the operation of the kitchen plays for the good progress of the institution, we considered essential a paradigm shift through the redefinition of eating inside the shelters.
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Working from the references of qualitative research, through semi-structured interviews and participant observation, we performed an approach with ten old-aged of both sexes, living in two long-term institutions for the elderly people, located in Rio de Janeiro. We used ethnography and the reflections of Malinowski as methodological basis to explore the researcher s impressions, the observation of internal codes, standards of behavior, imponderable phenomena of real life, the distribution of social roles and social organization of the community in an integrated whole, and as theoretical, the studies of Goffman and Foucault, in which the first author helps us to detail the nature and dynamics of these spaces while the second articulates the outstanding disciplinary matters. The feeding routine in the institution is extremely controlled and emptied of meaning. And, in view of food as an expression of personal identity, the meals schedule as daily events in the institution, the value that food assumes in the lives of these ancients and the central role that the operation of the kitchen plays for the good progress of the institution, we considered essential a paradigm shift through the redefinition of eating inside the shelters.Trata-se de estudo exploratório em que buscamos compreender a significação da alimentação a partir do olhar do idoso institucionalizado. Trabalhando a partir dos referenciais da pesquisa qualitativa, através de entrevistas semiestruturadas e observação participante, realizamos uma abordagem com dez idosos de ambos os sexos, residentes em duas instituições de longa permanência para idosos, localizadas no município do Rio de Janeiro. Utilizamos como base metodológica a etnografia e as reflexões de Malinowski, ao explorarmos as impressões do investigador, a observação de códigos internos, os padrões de comportamento, os fenômenos imponderáveis da vida real, a distribuição social das funções e a organização social da comunidade em uma totalidade integrada, e como referencial teórico, os estudos de Goffman e Foucault, em que o primeiro autor nos auxilia nos detalhes da natureza e dinâmica destes espaços enquanto o segundo articula as eminentes questões disciplinares. A rotina alimentar dentro da instituição é extremamente controlada e esvaziada de significado. E, tendo em vista a alimentação como expressão de identidade pessoal, os horários das refeições como verdadeiros marcos diários na instituição, o valor que a comida assume na vida desses idosos e o papel central que o funcionamento da cozinha desempenha para o bom andamento da instituição, consideramos essencial uma mudança de paradigma através da ressignificação da alimentação no interior dos abrigos.Submitted by Boris Flegr (boris@uerj.br) on 2021-01-05T19:37:41Z No. of bitstreams: 1 Renata Borba de Amorim Oliveira Tese completa.pdf: 838008 bytes, checksum: 825f75142e094547fbd4232781b9f22f (MD5)Made available in DSpace on 2021-01-05T19:37:41Z (GMT). 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