The visual communication as a food quality perception attribute

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Campinho, Maria Inês Santos
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Andrade, Júlia Carvalho, Francisco dos Santos Filho, Eudaldo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Informação em Pauta
Texto Completo: http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516
Resumo: The aim of this paper is to understand, through a literature review, how the quality of food overlaps and the visual message developed for this product from the use of image elements in the construction of visual language by design. Food visual identity projects serves the values ​​created for food brands and not to disseminate or communicate the quality of food, related to its nutritional composition, nutrient bioavailability, hygienic-sanitary conditions and sensory characteristics. In this study, we observed that the elements of graphic design and visual communication contributed to the formation of a culture of construction and dissemination of misleading information about the quality of ultra-processed foods. These foods have their outstanding characteristics, in detriment of others not favorable. And the use of mascots, eatertainment, and other design features made it possible for the ultra-processed to have their nutritional qualities confused or interspersed with the built visual quality.
id UFC-15_52858c40e12129d0a2e42fdfbcd02f8f
oai_identifier_str oai:periodicos.ufc:article/43516
network_acronym_str UFC-15
network_name_str Informação em Pauta
repository_id_str
spelling The visual communication as a food quality perception attributeA comunicação visual como atributo de percepção de qualidade dos alimentosDesignVisual communicationFood advertisingUltra processed foodsDesignComunicação visualPublicidade de alimentosAlimentos ultraprocessados-The aim of this paper is to understand, through a literature review, how the quality of food overlaps and the visual message developed for this product from the use of image elements in the construction of visual language by design. Food visual identity projects serves the values ​​created for food brands and not to disseminate or communicate the quality of food, related to its nutritional composition, nutrient bioavailability, hygienic-sanitary conditions and sensory characteristics. In this study, we observed that the elements of graphic design and visual communication contributed to the formation of a culture of construction and dissemination of misleading information about the quality of ultra-processed foods. These foods have their outstanding characteristics, in detriment of others not favorable. And the use of mascots, eatertainment, and other design features made it possible for the ultra-processed to have their nutritional qualities confused or interspersed with the built visual quality.O objetivo do trabalho é entender, por meio de uma revisão de literatura, como se dá a sobreposição da qualidade dos alimentos e da mensagem visual desenvolvida para este produto a partir da utilização dos elementos da imagem na construção da linguagem visual pelo design. Os projetos de identidade visual dos alimentos estão a serviço dos valores criados para as marcas alimentícias e não para difundir ou comunicar a qualidade dos alimentos, relacionada a sua composição nutricional, biodisponibilidade de nutrientes, condições higiênico-sanitárias e características sensoriais. Neste estudo, observamos que os elementos do design gráfico e da comunicação visual contribuíram para a formação de uma cultura de construção e difusão de informações equivocadas sobre a qualidade de alimentos ultraprocessados. Esses alimentos têm suas características destacadas, em detrimento de outras não favoráveis. E o uso de mascotes, eatertainment e outros recursos do design, possibilitaram que os ultraprocessados tivessem suas qualidades nutricionais confundidas ou entremeadas com a qualidade visual construída.Universidade Federal do Ceará2020-03-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-application/pdftext/htmlapplication/zipapplication/octet-streamhttp://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/4351610.36517/2525-3468.ip.v5iespecial1.2020.43516.121-134Informação em Pauta; Vol 5 No especial (2020): Informação em Pauta - Número Especial - 2020.1; 121-134Informação em Pauta; v. 5 n. especial (2020): Informação em Pauta - Número Especial - 2020.1; 121-1342525-3468reponame:Informação em Pautainstname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCporhttp://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516/100129http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516/100178http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516/100179http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516/100180Copyright (c) 2020 Maria Inês Santos Campinho, Júlia Carvalho Andrade, Eudaldo Francisco dos Santos Filhohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCampinho, Maria Inês SantosAndrade, Júlia CarvalhoFrancisco dos Santos Filho, Eudaldo2022-10-31T13:46:10Zoai:periodicos.ufc:article/43516Revistahttp://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/indexPUBhttp://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/oaiinformacaoempauta@gmail.com||2525-34682525-3468opendoar:2022-10-31T13:46:10Informação em Pauta - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv The visual communication as a food quality perception attribute
A comunicação visual como atributo de percepção de qualidade dos alimentos
title The visual communication as a food quality perception attribute
spellingShingle The visual communication as a food quality perception attribute
Campinho, Maria Inês Santos
Design
Visual communication
Food advertising
Ultra processed foods
Design
Comunicação visual
Publicidade de alimentos
Alimentos ultraprocessados
-
title_short The visual communication as a food quality perception attribute
title_full The visual communication as a food quality perception attribute
title_fullStr The visual communication as a food quality perception attribute
title_full_unstemmed The visual communication as a food quality perception attribute
title_sort The visual communication as a food quality perception attribute
author Campinho, Maria Inês Santos
author_facet Campinho, Maria Inês Santos
Andrade, Júlia Carvalho
Francisco dos Santos Filho, Eudaldo
author_role author
author2 Andrade, Júlia Carvalho
Francisco dos Santos Filho, Eudaldo
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Campinho, Maria Inês Santos
Andrade, Júlia Carvalho
Francisco dos Santos Filho, Eudaldo
dc.subject.por.fl_str_mv Design
Visual communication
Food advertising
Ultra processed foods
Design
Comunicação visual
Publicidade de alimentos
Alimentos ultraprocessados
-
topic Design
Visual communication
Food advertising
Ultra processed foods
Design
Comunicação visual
Publicidade de alimentos
Alimentos ultraprocessados
-
description The aim of this paper is to understand, through a literature review, how the quality of food overlaps and the visual message developed for this product from the use of image elements in the construction of visual language by design. Food visual identity projects serves the values ​​created for food brands and not to disseminate or communicate the quality of food, related to its nutritional composition, nutrient bioavailability, hygienic-sanitary conditions and sensory characteristics. In this study, we observed that the elements of graphic design and visual communication contributed to the formation of a culture of construction and dissemination of misleading information about the quality of ultra-processed foods. These foods have their outstanding characteristics, in detriment of others not favorable. And the use of mascots, eatertainment, and other design features made it possible for the ultra-processed to have their nutritional qualities confused or interspersed with the built visual quality.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-03-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
-
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516
10.36517/2525-3468.ip.v5iespecial1.2020.43516.121-134
url http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516
identifier_str_mv 10.36517/2525-3468.ip.v5iespecial1.2020.43516.121-134
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516/100129
http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516/100178
http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516/100179
http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516/100180
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
text/html
application/zip
application/octet-stream
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Ceará
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Ceará
dc.source.none.fl_str_mv Informação em Pauta; Vol 5 No especial (2020): Informação em Pauta - Número Especial - 2020.1; 121-134
Informação em Pauta; v. 5 n. especial (2020): Informação em Pauta - Número Especial - 2020.1; 121-134
2525-3468
reponame:Informação em Pauta
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Informação em Pauta
collection Informação em Pauta
repository.name.fl_str_mv Informação em Pauta - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv informacaoempauta@gmail.com||
_version_ 1797231542868639744