The visual communication as a food quality perception attribute
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Informação em Pauta |
Texto Completo: | http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516 |
Resumo: | The aim of this paper is to understand, through a literature review, how the quality of food overlaps and the visual message developed for this product from the use of image elements in the construction of visual language by design. Food visual identity projects serves the values created for food brands and not to disseminate or communicate the quality of food, related to its nutritional composition, nutrient bioavailability, hygienic-sanitary conditions and sensory characteristics. In this study, we observed that the elements of graphic design and visual communication contributed to the formation of a culture of construction and dissemination of misleading information about the quality of ultra-processed foods. These foods have their outstanding characteristics, in detriment of others not favorable. And the use of mascots, eatertainment, and other design features made it possible for the ultra-processed to have their nutritional qualities confused or interspersed with the built visual quality. |
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The visual communication as a food quality perception attributeA comunicação visual como atributo de percepção de qualidade dos alimentosDesignVisual communicationFood advertisingUltra processed foodsDesignComunicação visualPublicidade de alimentosAlimentos ultraprocessados-The aim of this paper is to understand, through a literature review, how the quality of food overlaps and the visual message developed for this product from the use of image elements in the construction of visual language by design. Food visual identity projects serves the values created for food brands and not to disseminate or communicate the quality of food, related to its nutritional composition, nutrient bioavailability, hygienic-sanitary conditions and sensory characteristics. In this study, we observed that the elements of graphic design and visual communication contributed to the formation of a culture of construction and dissemination of misleading information about the quality of ultra-processed foods. These foods have their outstanding characteristics, in detriment of others not favorable. And the use of mascots, eatertainment, and other design features made it possible for the ultra-processed to have their nutritional qualities confused or interspersed with the built visual quality.O objetivo do trabalho é entender, por meio de uma revisão de literatura, como se dá a sobreposição da qualidade dos alimentos e da mensagem visual desenvolvida para este produto a partir da utilização dos elementos da imagem na construção da linguagem visual pelo design. Os projetos de identidade visual dos alimentos estão a serviço dos valores criados para as marcas alimentícias e não para difundir ou comunicar a qualidade dos alimentos, relacionada a sua composição nutricional, biodisponibilidade de nutrientes, condições higiênico-sanitárias e características sensoriais. Neste estudo, observamos que os elementos do design gráfico e da comunicação visual contribuíram para a formação de uma cultura de construção e difusão de informações equivocadas sobre a qualidade de alimentos ultraprocessados. Esses alimentos têm suas características destacadas, em detrimento de outras não favoráveis. E o uso de mascotes, eatertainment e outros recursos do design, possibilitaram que os ultraprocessados tivessem suas qualidades nutricionais confundidas ou entremeadas com a qualidade visual construída.Universidade Federal do Ceará2020-03-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-application/pdftext/htmlapplication/zipapplication/octet-streamhttp://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/4351610.36517/2525-3468.ip.v5iespecial1.2020.43516.121-134Informação em Pauta; Vol 5 No especial (2020): Informação em Pauta - Número Especial - 2020.1; 121-134Informação em Pauta; v. 5 n. especial (2020): Informação em Pauta - Número Especial - 2020.1; 121-1342525-3468reponame:Informação em Pautainstname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCporhttp://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516/100129http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516/100178http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516/100179http://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/article/view/43516/100180Copyright (c) 2020 Maria Inês Santos Campinho, Júlia Carvalho Andrade, Eudaldo Francisco dos Santos Filhohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCampinho, Maria Inês SantosAndrade, Júlia CarvalhoFrancisco dos Santos Filho, Eudaldo2022-10-31T13:46:10Zoai:periodicos.ufc:article/43516Revistahttp://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/indexPUBhttp://www.periodicos.ufc.br/informacaoempauta/oaiinformacaoempauta@gmail.com||2525-34682525-3468opendoar:2022-10-31T13:46:10Informação em Pauta - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
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