Aplicação do composto orgânico produzido a partir de resíduos de pescados e vegetais no cultivo do feijão caupi (Vignaunguiculata (L) walp.).
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Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/20587 |
Resumo: | The effect of the inclusion of organic fertilization of fish and vegetable waste on the pod length (cm), number of grains per pod, 100 - grain weight, yield per plant (g), pod number per plant and total production per plant in the production of cowpea. For 6 5 days they were studied twenty - one beds with three seeds each totaling 63 seeds were analyzed in the form of organic fertilizer with sources (from fish and vegetable waste). We used the Tukey test in a completely randomized delineamente with three replications, totaling 21 plots distributed as T 1 = 0g of organic fish compound (soil fertility itsel f), T2 = 400 g of organic fish composite, T 3 = 800 g of organic fish compound, T 4 = 1200 g of organic fish compound T 5 = 1600g organic fish compound T 6 = 2000g or ganic fish compound T 7 = 24000g organic fish compound. significant difference was found (P <0.05) for pod length (cm), number of grains per pod, 100 - grain weight, yield per plant (g), number of pods per plant and total yield per plant, with mean 22.43; 17.66; 136.00 and 14.72 and 53.664, respectively. The treatments had the best erformance in the culture were the T 6 treatments with 2.0kg of organic fertilizer and T 7 with 2.4 kg of organic fertilizer, being efficient in the development and production and good nutrient levels in its composition. |
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Aplicação do composto orgânico produzido a partir de resíduos de pescados e vegetais no cultivo do feijão caupi (Vignaunguiculata (L) walp.).Application of organic compound produced from fish waste and vegetables in the bean crop cowpea (Vignaunguiculata (L) Walp.).Adubo orgânicoCompostagemResíduos de pescadoThe effect of the inclusion of organic fertilization of fish and vegetable waste on the pod length (cm), number of grains per pod, 100 - grain weight, yield per plant (g), pod number per plant and total production per plant in the production of cowpea. For 6 5 days they were studied twenty - one beds with three seeds each totaling 63 seeds were analyzed in the form of organic fertilizer with sources (from fish and vegetable waste). We used the Tukey test in a completely randomized delineamente with three replications, totaling 21 plots distributed as T 1 = 0g of organic fish compound (soil fertility itsel f), T2 = 400 g of organic fish composite, T 3 = 800 g of organic fish compound, T 4 = 1200 g of organic fish compound T 5 = 1600g organic fish compound T 6 = 2000g or ganic fish compound T 7 = 24000g organic fish compound. significant difference was found (P <0.05) for pod length (cm), number of grains per pod, 100 - grain weight, yield per plant (g), number of pods per plant and total yield per plant, with mean 22.43; 17.66; 136.00 and 14.72 and 53.664, respectively. The treatments had the best erformance in the culture were the T 6 treatments with 2.0kg of organic fertilizer and T 7 with 2.4 kg of organic fertilizer, being efficient in the development and production and good nutrient levels in its composition.Avaliou-se o efeito da inclusão da adubação orgânica de resíduos de pescado e vegetais sobre o comprimento da vagem (cm), número de graõs por vagem, peso de 100 grãos, produção por planta (g), número de vagem por planta e produção total por planta na produção do feijão - caupi. Durante 65 dias foram estudadas vinte e hum canteiros com três sementes por cova totalizando 63 sementes que foram analisadas sob a forma de adubação orgânica com fontes (a partir de resíduos de pescado e vegetais). Utilizou-se o teste tukey em um delineamento experimental inteiramente casualizado, com três repetições, totalizando 21 parcelas assim distribuídos, T 1 = 0g de composto orgânico de pescado fertilidade do próprio solo), T 2 = 400 g de composto orgânico de pescado, T 3 = 800 g de composto orgânico de pescado, T 4 =1200 g de composto orgânico de pescado, T 5 = 1600g de composto orgânico de pescado, T 6 = 2000g de composto orgânico de pescado, T 7 = 2400g de composto orgânico de pescado. Verificou-se diferença significativa (P < 0,05) para comprimento da vagem (cm ), número de graõs por vagem, peso de 100 grãos, produção por planta (g), número de vagem por planta e produção total por planta, com médias de 22,43; 17,66; 14,72 e 136,00 e 53,664, respectivamente. Os ratamentos que tiveram o melhor desempenho na cultura foram os tratamentos T 6 com 2,0 kg do adubo orgânico e T 7 com 2,4 kg do adubo orgânico, mostrando - se eficientes quanto ao desenvolvimento e produção e bons índices de nutrientes em sua composição.Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal2016-10-27T17:31:50Z2016-10-27T17:31:50Z2016info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfSOUSA, Wescley Lira de. et al. Aplicação do composto orgânico produzido a partir de resíduos de pescados e vegetais no cultivo do feijão caupi (Vignaunguiculata (L) walp). Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, Fortaleza, v. 10, n. 2, p. 252–270, 2016.1981 - 2965http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/20587Sousa, Wescley Lira deTeófilo, Elizita MariaFreitas, João Batista SantiagoOliveira, Andre Luiz Torres deSousa, Pedro ZioneSales, Ronaldo de Oliveirainfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFC2023-10-06T12:55:50Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/20587Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:18:46.110888Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
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