Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de risco

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Coutinho, Natália Maria Penha
Data de Publicação: 2007
Outros Autores: Valões, Emanuella Nunes, Lacerda, Nara Carneiro, Menezes, Dilma Neto de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/13478
Resumo: The objective of this study is to demonstrate the nutritional state and the consumption of foods by adolescents in risky situation, assisted by an NGO. The transversal study was accomplished with a sample of 42 adolescents. The largest share of the group was in the age group from 10 to 14 (78,6%). It was Observed that 57,1% of the adolescents’ families received some type of government assistance. It was possible to notice a larger consumption of energetic foods in the main meals. About 28,6% confirmed not consuming green vegetables and vegetables. The BMI indicates that 4,7% of the adolescents were lower weight, 81% were eutrophic and 14,3% were overweight. The variable age group and nutritional state didn’t demonstrate statistical significance change. This study shows the importance of developing education programs and nutritional intervention for the benefit of a balanced diet and health life style.
id UFC-7_7aab607b016e3164ed83de71af70f8d4
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/13478
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de riscoNutritional evaluation and consumption of foods among adolescents at riskAdolescenteAvaliação NutricionalHábitos AlimentaresThe objective of this study is to demonstrate the nutritional state and the consumption of foods by adolescents in risky situation, assisted by an NGO. The transversal study was accomplished with a sample of 42 adolescents. The largest share of the group was in the age group from 10 to 14 (78,6%). It was Observed that 57,1% of the adolescents’ families received some type of government assistance. It was possible to notice a larger consumption of energetic foods in the main meals. About 28,6% confirmed not consuming green vegetables and vegetables. The BMI indicates that 4,7% of the adolescents were lower weight, 81% were eutrophic and 14,3% were overweight. The variable age group and nutritional state didn’t demonstrate statistical significance change. This study shows the importance of developing education programs and nutritional intervention for the benefit of a balanced diet and health life style.Este trabalho teve como objetivo conhecer o estado nutricional e o consumo de alimentos de adolescentes em situação de risco, atendidos por uma ONG. Estudo transversal, realizado com uma amostra de 42 adolescentes. A maior prevalência do grupo foi na faixa etária de 10 a 14 anos (78,6%). Observou-se que 57,1% das famílias dos adolescentes recebiam algum tipo de ajuda de programas governamentais. Percebeu-se um maior consumo de alimentos energéticos nas principais refeições. Cerca de 28,6% afirmaram não consumir verduras e legumes. A relação de percentil do IMC por idade demonstrou que 4,7% dos adolescentes se encontravam com baixo peso, 81% eram eutróficos e 14,3% tinham sobrepeso. As variáveis faixa etária e o estado nutricional não demonstraram significância estatística. Estes achados mostram a importância do desenvolvimento de programas de educação e de intervenção nutricional em benefício de uma dieta equilibrada e hábitos de vida saudáveis.El objetivo de este estudio es demostrar el estado nutritivo y el consumo de alimentos de adolescentes en situación de riesgo, atendidos por una ONG. Estudio transversal realizado con una muestra de 42 adolescentes. El mayor predominio del grupo fue en la franja de edad de 10 a 14 años (78,6%). Se pudo ver que el 57,1% de las familias de los adolescentes recibían algún tipo de ayuda de programas gubernamentales. Se notó más consumo de alimentos energéticos en las principales comidas Cerca de un 28,6% afirmó que no consumían verduras y legumbres. La relación de porcentaje de IMC por edad demostró que el 4,7% de los adolescentes estaba con poco peso, el 81% era eutrófico y el 14,3% tenía sobrepeso. Las variantes rango de edad y el estado nutritivo no mostraron importancia estadística. Estos hallazgos muestran cuánto es importante el desarrollo de programas de educación y de intervención nutritiva para el beneficio de una dieta equilibrada y costumbres de vida de sana.Rev Rene2015-10-13T16:30:33Z2015-10-13T16:30:33Z2007-09info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfCOUTINHO, N. M. P. et al. Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de risco. Rev. RENE., Fortaleza, v.8, n.3, p. 9-16, set./dez. 2007.2175-6783 (Online)http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/13478Coutinho, Natália Maria PenhaValões, Emanuella NunesLacerda, Nara CarneiroMenezes, Dilma Neto deporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2019-02-07T14:27:31Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/13478Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:27:31.404970Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de risco
Nutritional evaluation and consumption of foods among adolescents at risk
title Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de risco
spellingShingle Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de risco
Coutinho, Natália Maria Penha
Adolescente
Avaliação Nutricional
Hábitos Alimentares
title_short Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de risco
title_full Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de risco
title_fullStr Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de risco
title_full_unstemmed Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de risco
title_sort Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de risco
author Coutinho, Natália Maria Penha
author_facet Coutinho, Natália Maria Penha
Valões, Emanuella Nunes
Lacerda, Nara Carneiro
Menezes, Dilma Neto de
author_role author
author2 Valões, Emanuella Nunes
Lacerda, Nara Carneiro
Menezes, Dilma Neto de
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Coutinho, Natália Maria Penha
Valões, Emanuella Nunes
Lacerda, Nara Carneiro
Menezes, Dilma Neto de
dc.subject.por.fl_str_mv Adolescente
Avaliação Nutricional
Hábitos Alimentares
topic Adolescente
Avaliação Nutricional
Hábitos Alimentares
description The objective of this study is to demonstrate the nutritional state and the consumption of foods by adolescents in risky situation, assisted by an NGO. The transversal study was accomplished with a sample of 42 adolescents. The largest share of the group was in the age group from 10 to 14 (78,6%). It was Observed that 57,1% of the adolescents’ families received some type of government assistance. It was possible to notice a larger consumption of energetic foods in the main meals. About 28,6% confirmed not consuming green vegetables and vegetables. The BMI indicates that 4,7% of the adolescents were lower weight, 81% were eutrophic and 14,3% were overweight. The variable age group and nutritional state didn’t demonstrate statistical significance change. This study shows the importance of developing education programs and nutritional intervention for the benefit of a balanced diet and health life style.
publishDate 2007
dc.date.none.fl_str_mv 2007-09
2015-10-13T16:30:33Z
2015-10-13T16:30:33Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv COUTINHO, N. M. P. et al. Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de risco. Rev. RENE., Fortaleza, v.8, n.3, p. 9-16, set./dez. 2007.
2175-6783 (Online)
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/13478
identifier_str_mv COUTINHO, N. M. P. et al. Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de risco. Rev. RENE., Fortaleza, v.8, n.3, p. 9-16, set./dez. 2007.
2175-6783 (Online)
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/13478
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Rev Rene
publisher.none.fl_str_mv Rev Rene
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1813028812190908416