Controle de qualidade em águas dessalinizadas

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Queiroz, Victor Hugo Rodrigues de
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/49692
Resumo: The lack of water is the main problem in many deserted areas in the world, which one of these is the Brazilian semiarid region. The situation in this region can further aggravate, since the underground water has high levels of salinity making its consumption unfeasible. Considering that, the treatment of water using desalination techniques appear as a great alternative for removal of the most dissolved ions and the brackish/saline characteristics from the water. Thus, in order to evaluate the salinity within the quality control parameters, water was collected from desalination plants in the state and analyzed according to the Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater. One can thus, noticed that before the treatment the water samples presented parameters disagree with Brazilian legislation, however, this parameter was corrected after treatment. The results provide that a water with brackish/saline characteristics and undrinkable, after desalination process began to present sweet and drinkable characteristics, considering the parameters analyzed. Therefore, in a freshwater shortage situation, desalination emerges as an alternative to water supply.
id UFC-7_80d82e7a06414b69db1ae0409471187f
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/49692
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Controle de qualidade em águas dessalinizadasDessalinizaçãoSalinidadeEstiagemCearáParâmetrosQualidadeThe lack of water is the main problem in many deserted areas in the world, which one of these is the Brazilian semiarid region. The situation in this region can further aggravate, since the underground water has high levels of salinity making its consumption unfeasible. Considering that, the treatment of water using desalination techniques appear as a great alternative for removal of the most dissolved ions and the brackish/saline characteristics from the water. Thus, in order to evaluate the salinity within the quality control parameters, water was collected from desalination plants in the state and analyzed according to the Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater. One can thus, noticed that before the treatment the water samples presented parameters disagree with Brazilian legislation, however, this parameter was corrected after treatment. The results provide that a water with brackish/saline characteristics and undrinkable, after desalination process began to present sweet and drinkable characteristics, considering the parameters analyzed. Therefore, in a freshwater shortage situation, desalination emerges as an alternative to water supply.A falta de água doce é um problema em muitas áreas desérticas no mundo, uma delas é o semiárido brasileiro. Para agravar ainda mais a situação nessa região, a pouca água subterrânea presente apresenta a característica de salinidade muito alta, inviabilizando o seu consumo. Diante disso, o tratamento de água usando técnica de dessalinização emerge como uma alternativa para a remoção da maioria dos sais dissolvidos e das características salobra/salina da água. Nessa perspectiva, a fim de avaliar o processo de dessalinização no tratamento de água, foram feitas coletas de água em dessalinizadores no interior do estado do Ceará e realizadas análises de parâmetros relacionados a salinidade, de acordo com o Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater. Pode-se então, observar que antes do tratamento as amostras de água apresentavam parâmetros em desacordo com a legislação brasileira, sendo estes, corrigidos após o tratamento. Os resultados obtidos mostram que uma água de características salina/salobra e imprópria para o consumo, apresentando os parâmetros em desacordo com a legislação, passou a apresentar características doce e potável, atingindo os padrões de potabilidade, considerando os parâmetros analisados. Concluiu-se então, que em uma situação de escassez de água doce, a dessalinização apresenta-se como uma alternativa para fornecimento de água.Fechine, Pierre Basílio AlmeidaQueiroz, Victor Hugo Rodrigues de2020-01-28T18:38:18Z2020-01-28T18:38:18Z2019info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfQUEIROZ, Victor Hugo Rodrigues de. Controle de qualidade em águas dessalinizadas. 2019. 37 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Química Bacharelado) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2019.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/49692porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2020-01-28T18:38:18Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/49692Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:54:28.981715Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Controle de qualidade em águas dessalinizadas
title Controle de qualidade em águas dessalinizadas
spellingShingle Controle de qualidade em águas dessalinizadas
Queiroz, Victor Hugo Rodrigues de
Dessalinização
Salinidade
Estiagem
Ceará
Parâmetros
Qualidade
title_short Controle de qualidade em águas dessalinizadas
title_full Controle de qualidade em águas dessalinizadas
title_fullStr Controle de qualidade em águas dessalinizadas
title_full_unstemmed Controle de qualidade em águas dessalinizadas
title_sort Controle de qualidade em águas dessalinizadas
author Queiroz, Victor Hugo Rodrigues de
author_facet Queiroz, Victor Hugo Rodrigues de
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Fechine, Pierre Basílio Almeida
dc.contributor.author.fl_str_mv Queiroz, Victor Hugo Rodrigues de
dc.subject.por.fl_str_mv Dessalinização
Salinidade
Estiagem
Ceará
Parâmetros
Qualidade
topic Dessalinização
Salinidade
Estiagem
Ceará
Parâmetros
Qualidade
description The lack of water is the main problem in many deserted areas in the world, which one of these is the Brazilian semiarid region. The situation in this region can further aggravate, since the underground water has high levels of salinity making its consumption unfeasible. Considering that, the treatment of water using desalination techniques appear as a great alternative for removal of the most dissolved ions and the brackish/saline characteristics from the water. Thus, in order to evaluate the salinity within the quality control parameters, water was collected from desalination plants in the state and analyzed according to the Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater. One can thus, noticed that before the treatment the water samples presented parameters disagree with Brazilian legislation, however, this parameter was corrected after treatment. The results provide that a water with brackish/saline characteristics and undrinkable, after desalination process began to present sweet and drinkable characteristics, considering the parameters analyzed. Therefore, in a freshwater shortage situation, desalination emerges as an alternative to water supply.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019
2020-01-28T18:38:18Z
2020-01-28T18:38:18Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv QUEIROZ, Victor Hugo Rodrigues de. Controle de qualidade em águas dessalinizadas. 2019. 37 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Química Bacharelado) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2019.
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/49692
identifier_str_mv QUEIROZ, Victor Hugo Rodrigues de. Controle de qualidade em águas dessalinizadas. 2019. 37 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Química Bacharelado) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2019.
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/49692
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1813028992057344000