Análise térmica e Espectroscopia Raman à temperatura ambiente de cristais L-histidina
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/31441 |
Resumo: | In this work we investigate one of the 20 amino acids that make up the proteins found in living things, the amino acid L-histidine (C 6 H 9 N 3 O 2), by Raman spectroscopy. The region spectral study was to wave numbers between 10 cm−1 and 3400 cm−1. The samples are used in powder form, comprising polycrystals. Experiments were carried out analysis Thermogravimetric (TG) and di erential scanning calorimetry (DSC) to information about the thermal properties of the material. These measurements indicated that the amino acid L-histidine has a high thermal stability up to temperatures of approximately 550 K, at which it decomposes. In the second part of the measurement was performed at room temperature Raman scattering in polycrystals of L-histidine. A rating attempt was made of the normal modes of vibration of L-histidine based on other studies on crystalline amino acids available in the literature. |
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Análise térmica e Espectroscopia Raman à temperatura ambiente de cristais L-histidinaEspectroscopia RamanL-histidinaIn this work we investigate one of the 20 amino acids that make up the proteins found in living things, the amino acid L-histidine (C 6 H 9 N 3 O 2), by Raman spectroscopy. The region spectral study was to wave numbers between 10 cm−1 and 3400 cm−1. The samples are used in powder form, comprising polycrystals. Experiments were carried out analysis Thermogravimetric (TG) and di erential scanning calorimetry (DSC) to information about the thermal properties of the material. These measurements indicated that the amino acid L-histidine has a high thermal stability up to temperatures of approximately 550 K, at which it decomposes. In the second part of the measurement was performed at room temperature Raman scattering in polycrystals of L-histidine. A rating attempt was made of the normal modes of vibration of L-histidine based on other studies on crystalline amino acids available in the literature.Neste trabalho investigou-se um dos 20 aminoácidos que compõem as proteínas encontradas nos seres vivos, o aminoácido L-histidina (C6H9N3O2), por espectroscopia Raman. A região espectral estudada foi a de números de onda entre 10 cm−1 e 3400 cm−1. As amostras utilizadas são em forma de pó, constituído por policristais. Foram realizados experimentos de análise termogravimétrica (TG) e calorimetria diferencial de varredura (DSC), para obter informações sobre as propriedades térmicas do material. Estas medidas indicaram que o aminoácido L-histidina apresenta uma grande estabilidade térmica até a temperatura de aproximadamente 550 K, na qual ele se decompõe. Na segunda parte do trabalho foi realizada medida de espalhamento Raman à temperatura ambiente nos policristais de L-histidina. Foi feita uma classi cação tentativa dos modos normais de vibração da L-histidina baseados em outros estudos sobre aminoácidos cristalinos disponíveis na literatura.Freire, Paulo de Tarso CavalcantePereira, José Enedilton Medeiros2018-04-25T18:36:08Z2018-04-25T18:36:08Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfPEREIRA, J. E M. Análise térmica e Espectroscopia Raman à temperatura ambiente de cristais L-histidina. 2012. 54 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Física) - Centro de Ciências, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2012.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/31441porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2019-05-09T19:55:03Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/31441Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:20:49.963299Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
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In this work we investigate one of the 20 amino acids that make up the proteins found in living things, the amino acid L-histidine (C 6 H 9 N 3 O 2), by Raman spectroscopy. The region spectral study was to wave numbers between 10 cm−1 and 3400 cm−1. The samples are used in powder form, comprising polycrystals. Experiments were carried out analysis Thermogravimetric (TG) and di erential scanning calorimetry (DSC) to information about the thermal properties of the material. These measurements indicated that the amino acid L-histidine has a high thermal stability up to temperatures of approximately 550 K, at which it decomposes. In the second part of the measurement was performed at room temperature Raman scattering in polycrystals of L-histidine. A rating attempt was made of the normal modes of vibration of L-histidine based on other studies on crystalline amino acids available in the literature. |
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