Aspectos nutricionais de pessoas acometidas por hanseníase, entre 2001 e 2014, em municípios do semiárido brasileiro

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Teixeira, Camila Silveira Silva
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Medeiros, Danielle Souto de, Alencar, Carlos Henrique, Ramos Júnior, Alberto Novaes, Heukelbach, Jorg
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/50437
Resumo: The study aimed to characterize food insecurity, nutritional status, and eating habits of people affected by leprosy. This is a descriptive cross-sectional study based on a census population. We evaluated 276 cases, reported in the Notifiable Diseases Information System, between 2001 and 2014, in the municipalities of Vitória da Conquista and Tremedal, in the state of Bahia. Food insecurity was estimated according to the Brazilian Food Insecurity Scale. We collected weight and height measurements, meal frequency, and household, socioeconomic, psychosocial and clinical variables. The prevalence of food insecurity was 41.0% among the study population - 28.3% mild, 8.0% moderate and 4.7% severe. Overweight/obesity was estimated in 60.1% of the study participants, and excessive salt intake was reported by 8.6%. Beans and red meat were the most regularly consumed foods; there was low consumption of milk, raw and cooked vegetables, and fruits. This population presented high food insecurity prevalence, inadequate eating habits and nutritional status, reflecting nutritional vulnerability. The insertion of nutritional assistance in the leprosy control programmes is recommended, to improve health care.
id UFC-7_94909d4d4c547f128532bf3dafc6da5e
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/50437
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Aspectos nutricionais de pessoas acometidas por hanseníase, entre 2001 e 2014, em municípios do semiárido brasileiroNutritional aspects of people affected by leprosy, between 2001 and 2014, in semi-arid Brazilian municipalitiesSegurança Alimentar e NutricionalEstado NutricionalHanseníaseComportamento AlimentarThe study aimed to characterize food insecurity, nutritional status, and eating habits of people affected by leprosy. This is a descriptive cross-sectional study based on a census population. We evaluated 276 cases, reported in the Notifiable Diseases Information System, between 2001 and 2014, in the municipalities of Vitória da Conquista and Tremedal, in the state of Bahia. Food insecurity was estimated according to the Brazilian Food Insecurity Scale. We collected weight and height measurements, meal frequency, and household, socioeconomic, psychosocial and clinical variables. The prevalence of food insecurity was 41.0% among the study population - 28.3% mild, 8.0% moderate and 4.7% severe. Overweight/obesity was estimated in 60.1% of the study participants, and excessive salt intake was reported by 8.6%. Beans and red meat were the most regularly consumed foods; there was low consumption of milk, raw and cooked vegetables, and fruits. This population presented high food insecurity prevalence, inadequate eating habits and nutritional status, reflecting nutritional vulnerability. The insertion of nutritional assistance in the leprosy control programmes is recommended, to improve health care.O estudo buscou caracterizar a insegurança alimentar, o estado nutricional e os hábitos alimentares de pessoas acometidas por hanseníase. Trata-se de um estudo transversal descritivo, de população censitária, em que foram avaliados 276 casos, notificados no Sistema de Informação de Agravos de Notificação, entre 2001 e 2014, nos municípios de Vitória da Conquista e Tremedal, Bahia. Na análise foi empregada a Escala Brasileira de Insegurança Alimentar. Foram coletadas medidas de peso e altura, frequência alimentar, variáveis domiciliares, socioeconômicas, psicossociais e clínicas. A prevalência de insegurança alimentar foi de 41,0% na população; sendo 28,3% leve, 8,0% moderada e 4,7% grave. O sobrepeso/ obesidade foi estimado em 60,1% das pessoas avaliadas e o consumo excessivo de sal foi relatado por 8,6%. O feijão e a carne vermelha foram os alimentos mais regularmente consumidos e houve baixo consumo de leite, hortaliças cruas e cozidas e frutas. A insegurança alimentar apresentou elevada prevalência, associada à inadequação do hábito alimentar e estado nutricional, refletindo a vulnerabilidade nutricional desta população. Recomenda- se a inserção da assistência nutricional às políticas públicas da hanseníase, como forma de qualificar a atenção à saúde.Ciência & Saúde Coletiva2020-03-02T15:07:07Z2020-03-02T15:07:07Z2019-07info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfTEIXEIRA, Camila Silveira Silva et al. Aspectos nutricionais de pessoas acometidas por hanseníase, entre 2001 e 2014, em municípios do semiárido brasileiro. Ciênc. saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 24, n. 7, p. 2431-41, jul. 2019.Print 1413-8123On-line 1678-4561http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/50437Teixeira, Camila Silveira SilvaMedeiros, Danielle Souto deAlencar, Carlos HenriqueRamos Júnior, Alberto NovaesHeukelbach, Jorgporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-03-29T12:57:17Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/50437Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T19:00:20.047904Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Aspectos nutricionais de pessoas acometidas por hanseníase, entre 2001 e 2014, em municípios do semiárido brasileiro
Nutritional aspects of people affected by leprosy, between 2001 and 2014, in semi-arid Brazilian municipalities
title Aspectos nutricionais de pessoas acometidas por hanseníase, entre 2001 e 2014, em municípios do semiárido brasileiro
spellingShingle Aspectos nutricionais de pessoas acometidas por hanseníase, entre 2001 e 2014, em municípios do semiárido brasileiro
Teixeira, Camila Silveira Silva
Segurança Alimentar e Nutricional
Estado Nutricional
Hanseníase
Comportamento Alimentar
title_short Aspectos nutricionais de pessoas acometidas por hanseníase, entre 2001 e 2014, em municípios do semiárido brasileiro
title_full Aspectos nutricionais de pessoas acometidas por hanseníase, entre 2001 e 2014, em municípios do semiárido brasileiro
title_fullStr Aspectos nutricionais de pessoas acometidas por hanseníase, entre 2001 e 2014, em municípios do semiárido brasileiro
title_full_unstemmed Aspectos nutricionais de pessoas acometidas por hanseníase, entre 2001 e 2014, em municípios do semiárido brasileiro
title_sort Aspectos nutricionais de pessoas acometidas por hanseníase, entre 2001 e 2014, em municípios do semiárido brasileiro
author Teixeira, Camila Silveira Silva
author_facet Teixeira, Camila Silveira Silva
Medeiros, Danielle Souto de
Alencar, Carlos Henrique
Ramos Júnior, Alberto Novaes
Heukelbach, Jorg
author_role author
author2 Medeiros, Danielle Souto de
Alencar, Carlos Henrique
Ramos Júnior, Alberto Novaes
Heukelbach, Jorg
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Teixeira, Camila Silveira Silva
Medeiros, Danielle Souto de
Alencar, Carlos Henrique
Ramos Júnior, Alberto Novaes
Heukelbach, Jorg
dc.subject.por.fl_str_mv Segurança Alimentar e Nutricional
Estado Nutricional
Hanseníase
Comportamento Alimentar
topic Segurança Alimentar e Nutricional
Estado Nutricional
Hanseníase
Comportamento Alimentar
description The study aimed to characterize food insecurity, nutritional status, and eating habits of people affected by leprosy. This is a descriptive cross-sectional study based on a census population. We evaluated 276 cases, reported in the Notifiable Diseases Information System, between 2001 and 2014, in the municipalities of Vitória da Conquista and Tremedal, in the state of Bahia. Food insecurity was estimated according to the Brazilian Food Insecurity Scale. We collected weight and height measurements, meal frequency, and household, socioeconomic, psychosocial and clinical variables. The prevalence of food insecurity was 41.0% among the study population - 28.3% mild, 8.0% moderate and 4.7% severe. Overweight/obesity was estimated in 60.1% of the study participants, and excessive salt intake was reported by 8.6%. Beans and red meat were the most regularly consumed foods; there was low consumption of milk, raw and cooked vegetables, and fruits. This population presented high food insecurity prevalence, inadequate eating habits and nutritional status, reflecting nutritional vulnerability. The insertion of nutritional assistance in the leprosy control programmes is recommended, to improve health care.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-07
2020-03-02T15:07:07Z
2020-03-02T15:07:07Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv TEIXEIRA, Camila Silveira Silva et al. Aspectos nutricionais de pessoas acometidas por hanseníase, entre 2001 e 2014, em municípios do semiárido brasileiro. Ciênc. saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 24, n. 7, p. 2431-41, jul. 2019.
Print 1413-8123
On-line 1678-4561
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/50437
identifier_str_mv TEIXEIRA, Camila Silveira Silva et al. Aspectos nutricionais de pessoas acometidas por hanseníase, entre 2001 e 2014, em municípios do semiárido brasileiro. Ciênc. saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 24, n. 7, p. 2431-41, jul. 2019.
Print 1413-8123
On-line 1678-4561
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/50437
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Ciência & Saúde Coletiva
publisher.none.fl_str_mv Ciência & Saúde Coletiva
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1813029029931909120