Aluá: Uma bebida brasileira
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/59426 |
Resumo: | The objective of this work is to gather information about the fermented drink originating in Brazil called aluá, the research was composed entirely on bibliographies and documents available in physical or digital form. The topics discussed were its variations, celebrations, similarity, ingredients, utensils and their occurrence in Brazilian literature. The aluá that in this bibliographic research was manifested in different materials, shows itself in different cultures, within different religions, seen at different times, signaled that it has a cultural importance for Brazil. There is also an indication of a shortage of academic materials on the subject, making this work significant later. |
id |
UFC-7_cf57d7babb8923366493ba00b308f138 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufc.br:riufc/59426 |
network_acronym_str |
UFC-7 |
network_name_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository_id_str |
|
spelling |
Aluá: Uma bebida brasileiraAluáFermentaçãoGastronomiaThe objective of this work is to gather information about the fermented drink originating in Brazil called aluá, the research was composed entirely on bibliographies and documents available in physical or digital form. The topics discussed were its variations, celebrations, similarity, ingredients, utensils and their occurrence in Brazilian literature. The aluá that in this bibliographic research was manifested in different materials, shows itself in different cultures, within different religions, seen at different times, signaled that it has a cultural importance for Brazil. There is also an indication of a shortage of academic materials on the subject, making this work significant later.O objetivo deste trabalho é reunir informações sobre a bebida fermentada originária do Brasil chamada aluá, a pesquisa foi composta inteiramente em cima de bibliografias e documentos disponíveis de forma física ou digital. Os tópicos discutidos foram, variações, similaridades, festejos, insumos, utensílios e sua ocorrência na literatura brasileira. O aluá que nesta pesquisa bibliográfica manifestou-se em diversos materiais, mostra-se em culturas diferentes, adentro em religiões diversas, visto em tempos variados, sinalizou que ele tem uma importância cultural para o Brasil. Também há indicativo de escassez de materiais acadêmicos sobre o assunto, tornando este trabalho significativo posteriormente.Xavier, Leandro PintoFernandes, Leandro Moura2021-07-09T17:59:36Z2021-07-09T17:59:36Z2021info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfFERNANDES, Leandro Moura. Aluá: Uma bebida brasileira. 2021. 28 f. Monografia (Graduação em Gastronomia) - Instituto de Cultura e Arte, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2021.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/59426porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-07-09T18:01:16Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/59426Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:17:38.357786Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Aluá: Uma bebida brasileira |
title |
Aluá: Uma bebida brasileira |
spellingShingle |
Aluá: Uma bebida brasileira Fernandes, Leandro Moura Aluá Fermentação Gastronomia |
title_short |
Aluá: Uma bebida brasileira |
title_full |
Aluá: Uma bebida brasileira |
title_fullStr |
Aluá: Uma bebida brasileira |
title_full_unstemmed |
Aluá: Uma bebida brasileira |
title_sort |
Aluá: Uma bebida brasileira |
author |
Fernandes, Leandro Moura |
author_facet |
Fernandes, Leandro Moura |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Xavier, Leandro Pinto |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Fernandes, Leandro Moura |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Aluá Fermentação Gastronomia |
topic |
Aluá Fermentação Gastronomia |
description |
The objective of this work is to gather information about the fermented drink originating in Brazil called aluá, the research was composed entirely on bibliographies and documents available in physical or digital form. The topics discussed were its variations, celebrations, similarity, ingredients, utensils and their occurrence in Brazilian literature. The aluá that in this bibliographic research was manifested in different materials, shows itself in different cultures, within different religions, seen at different times, signaled that it has a cultural importance for Brazil. There is also an indication of a shortage of academic materials on the subject, making this work significant later. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-07-09T17:59:36Z 2021-07-09T17:59:36Z 2021 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
FERNANDES, Leandro Moura. Aluá: Uma bebida brasileira. 2021. 28 f. Monografia (Graduação em Gastronomia) - Instituto de Cultura e Arte, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2021. http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/59426 |
identifier_str_mv |
FERNANDES, Leandro Moura. Aluá: Uma bebida brasileira. 2021. 28 f. Monografia (Graduação em Gastronomia) - Instituto de Cultura e Arte, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2021. |
url |
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/59426 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) instname:Universidade Federal do Ceará (UFC) instacron:UFC |
instname_str |
Universidade Federal do Ceará (UFC) |
instacron_str |
UFC |
institution |
UFC |
reponame_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
collection |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.mail.fl_str_mv |
bu@ufc.br || repositorio@ufc.br |
_version_ |
1813028741623840768 |