Estudo sobre a formação do técnico em cozinha do Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial do Ceará

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Muniz, Cândida Thaís Torres
Data de Publicação: 2018
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/56851
Resumo: The Kitchen Technician is a professional who has several duties both in the kitchen and outside of it. Then a course for their training has to cover a practical and theoretical content that guarantees the qualification necessary for the trained professionals to be embraced by the job market. With this, the present work has as its purpose to deepen the knowledge about the training of the Technician in Kitchen of Senac Ceará analyzing its methodology of teaching and pedagogical structure. For its accomplishment in terms of technical procedures, a bibliographic study on gastronomic knowledge and the educational institution was carried out, analyzing its historical contextualization. Then, the Institutional Political Project of the institution was studied, and then the course plan will be analyzed with a greater foundation. A field study was also conducted where there was a conversation with instructors and pedagogical staff. This is an exploratory-descriptive research of a qualitative nature. As main results it was observed that the Course in its competence training proposal, stands out for a proposal that articulates content with theoretical-practical and reflexive methodology that surpasses the proposal of instrumental training in cooking.
id UFC-7_d041fe2cc45f1daf38c1f42e943f044a
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/56851
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Estudo sobre a formação do técnico em cozinha do Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial do CearáGastronomiaEducação profissionalSENACThe Kitchen Technician is a professional who has several duties both in the kitchen and outside of it. Then a course for their training has to cover a practical and theoretical content that guarantees the qualification necessary for the trained professionals to be embraced by the job market. With this, the present work has as its purpose to deepen the knowledge about the training of the Technician in Kitchen of Senac Ceará analyzing its methodology of teaching and pedagogical structure. For its accomplishment in terms of technical procedures, a bibliographic study on gastronomic knowledge and the educational institution was carried out, analyzing its historical contextualization. Then, the Institutional Political Project of the institution was studied, and then the course plan will be analyzed with a greater foundation. A field study was also conducted where there was a conversation with instructors and pedagogical staff. This is an exploratory-descriptive research of a qualitative nature. As main results it was observed that the Course in its competence training proposal, stands out for a proposal that articulates content with theoretical-practical and reflexive methodology that surpasses the proposal of instrumental training in cooking.O Técnico em Cozinha é um profissional que tem diversas atribuições tanto na cozinha como fora dela. Então um curso para sua formação tem que abranger um conteúdo prático e teórico que garanta a qualificação necessária para que os profissionais formados sejam abraçados pelo mercado de trabalho. Com isso o presente trabalho tem como propósito aprofundar os conhecimentos sobre a formação do Técnico em Cozinha do Senac Ceará analisando sua metodologia de ensino e estrutura pedagógica. Para sua realização em termos de procedimentos técnicos, foi realizada um estudo bibliográfico sobre o saber gastronômico e a instituição de ensino, analisando sua contextualização histórica. Em seguida, o Projeto Político Pedagógico da instituição foi estudado, para depois o plano de curso ser analisado com um maior embasamento. Foi feito também um estudo de campo onde houve uma conversa com instrutores e equipe pedagógica. Trata-se de uma pesquisa de caráter exploratório-descritiva de natureza qualitativa. Como principais resultados observou-se que o Curso em sua proposta de formação em competências, destaca-se por uma proposta que articula conteúdos com metodologia teórico-práticos e reflexivas que ultrapassam a proposta de formação instrumental em cozinha.Bezerra, José Arimatea BarrosMuniz, Cândida Thaís Torres2021-03-01T17:19:13Z2021-03-01T17:19:13Z2018info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfMUNIZ, Cândida Thaís Torres. Estudo sobre a formação do técnico em cozinha do Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial do Ceará. 2018. 31 f. Monografia (Bacharelado em Gastronomia) – Instituto de cultura e Arte, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2018.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/56851porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-03-02T12:21:32Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/56851Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:26:44.921132Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Estudo sobre a formação do técnico em cozinha do Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial do Ceará
title Estudo sobre a formação do técnico em cozinha do Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial do Ceará
spellingShingle Estudo sobre a formação do técnico em cozinha do Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial do Ceará
Muniz, Cândida Thaís Torres
Gastronomia
Educação profissional
SENAC
title_short Estudo sobre a formação do técnico em cozinha do Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial do Ceará
title_full Estudo sobre a formação do técnico em cozinha do Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial do Ceará
title_fullStr Estudo sobre a formação do técnico em cozinha do Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial do Ceará
title_full_unstemmed Estudo sobre a formação do técnico em cozinha do Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial do Ceará
title_sort Estudo sobre a formação do técnico em cozinha do Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial do Ceará
author Muniz, Cândida Thaís Torres
author_facet Muniz, Cândida Thaís Torres
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Bezerra, José Arimatea Barros
dc.contributor.author.fl_str_mv Muniz, Cândida Thaís Torres
dc.subject.por.fl_str_mv Gastronomia
Educação profissional
SENAC
topic Gastronomia
Educação profissional
SENAC
description The Kitchen Technician is a professional who has several duties both in the kitchen and outside of it. Then a course for their training has to cover a practical and theoretical content that guarantees the qualification necessary for the trained professionals to be embraced by the job market. With this, the present work has as its purpose to deepen the knowledge about the training of the Technician in Kitchen of Senac Ceará analyzing its methodology of teaching and pedagogical structure. For its accomplishment in terms of technical procedures, a bibliographic study on gastronomic knowledge and the educational institution was carried out, analyzing its historical contextualization. Then, the Institutional Political Project of the institution was studied, and then the course plan will be analyzed with a greater foundation. A field study was also conducted where there was a conversation with instructors and pedagogical staff. This is an exploratory-descriptive research of a qualitative nature. As main results it was observed that the Course in its competence training proposal, stands out for a proposal that articulates content with theoretical-practical and reflexive methodology that surpasses the proposal of instrumental training in cooking.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018
2021-03-01T17:19:13Z
2021-03-01T17:19:13Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv MUNIZ, Cândida Thaís Torres. Estudo sobre a formação do técnico em cozinha do Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial do Ceará. 2018. 31 f. Monografia (Bacharelado em Gastronomia) – Instituto de cultura e Arte, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2018.
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/56851
identifier_str_mv MUNIZ, Cândida Thaís Torres. Estudo sobre a formação do técnico em cozinha do Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial do Ceará. 2018. 31 f. Monografia (Bacharelado em Gastronomia) – Instituto de cultura e Arte, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2018.
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/56851
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1813028806689030144