Restrição alimentar em ovinos deslanados em crescimento, efeitos sobre digestão, metabolismo de nitrogênio e qualidade de carcaça

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Paiva, Samuel França de
Data de Publicação: 2021
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/64141
Resumo: With an irregular rainfall, ruminant production in extensive systems based on native pasture in the semi-arid northeastern region is affected by long periods of quantitative feed restriction, which impacts the performance and carcass traits, affecting the commercialization of their products. This study aimed to evaluate the effects of different levels of feed restriction on the performance, nutrient digestibility, purine derivative (PD), physicochemical properties and fatty acid (FA) profile of crossbred lamb meat. Thirty Dorper x Santa Ines intact, male, lambs (31 ± 1.28 kg initial body weight (BW) and 4 months of age) were distributed in a completely randomized design and were subjected to three levels of feed restriction (0, 30 and 60% dry matter (DM)) for 84 days. The DM, organic matter, crude protein, neutral detergent fiber and total carbohydrate digestibility were higher in animals subjected to 60% DM feed restriction. The microbial crude protein (MCP) synthesis efficiency was highest for animals subjected to 60% DM feed restriction. The average daily gain decreased from 192.2 to -31.0 g/day with increasing levels of feed restriction. Meat fat content was lower in animals under 60% feed restriction. The pH decreased from 5.72 to 5.57 with increasing feed restriction. Animals under 60% DM feed restriction had increased concentrations of saturated FA, C14:0, n6:n3 and thrombogenicity index in meat; however, this level of feed restriction resulted in higher levels of monounsaturated and polyunsaturated FA. In conclusion, lambs subjected to feed restriction at 60% DM showed greater DM digestibility and MCP. Meat of lambs subjected to 60% DM feed restriction had higher contents of C12:0, C14:0, and C16:0, which are considered less beneficial for consumers’ health.
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Thirty Dorper x Santa Ines intact, male, lambs (31 ± 1.28 kg initial body weight (BW) and 4 months of age) were distributed in a completely randomized design and were subjected to three levels of feed restriction (0, 30 and 60% dry matter (DM)) for 84 days. The DM, organic matter, crude protein, neutral detergent fiber and total carbohydrate digestibility were higher in animals subjected to 60% DM feed restriction. The microbial crude protein (MCP) synthesis efficiency was highest for animals subjected to 60% DM feed restriction. The average daily gain decreased from 192.2 to -31.0 g/day with increasing levels of feed restriction. Meat fat content was lower in animals under 60% feed restriction. The pH decreased from 5.72 to 5.57 with increasing feed restriction. Animals under 60% DM feed restriction had increased concentrations of saturated FA, C14:0, n6:n3 and thrombogenicity index in meat; however, this level of feed restriction resulted in higher levels of monounsaturated and polyunsaturated FA. In conclusion, lambs subjected to feed restriction at 60% DM showed greater DM digestibility and MCP. Meat of lambs subjected to 60% DM feed restriction had higher contents of C12:0, C14:0, and C16:0, which are considered less beneficial for consumers’ health.Com uma irregularidade pluviométrica, a produção de ruminantes em sistemas extensivos baseados em pastagens nativa no semiárido nordestino é afetada por longos períodos de restrição alimentar quantitativa o que impacta no desempenho e características de carcaças, afetando a comercialização dos seus produtos. Objetivou-se com esse estudo avaliar os efeitos de diferentes níveis de restrição alimentar sobre o desempenho, digestibilidade de nutrientes, derivados de purinas (DP), características físico-químicas e perfil de ácidos graxos (AG) da carne de cordeiros Dorper x Santa Inês. Trinta cordeiros machos, inteiros, Dorper x Santa Inês (31 ± 1,28 kg de peso corporal inicial e quatro meses de idade) foram distribuídos em um delineamento inteiramente casualizado em três níveis de restrição alimentar (0, 30 e 60% na matéria seca (MS)) por 84 dias. A digestibilidade da MS, matéria orgânica, proteína bruta, fibra em detergente neutro e carboidratos totais apresentaram maiores valores para os animais em restrição alimentar de 60% MS. A eficiência de síntese de proteína bruta microbiana (ESPBmic) foi maior para os animais em restrição alimentar de 60% MS. Conforme aumentou o nível de restrição alimentar, o ganho médio diário dos cordeiros reduziu de 192,2 para -31,0 g/dia. A gordura da carne apresentou menor concentração nos animais em restrição alimentar de 60% MS. O pH diminuiu de 5,72 para 5,57 conforme houve aumento do nível de restrição alimentar. A carne dos animais alimentados em nível de restrição alimentar de 60% MS apresentaram maiores concentrações de AG saturados, AG monoinsaturados, AG polinsaturados, C14:0, n6:n3 e índice de trombogenicidade. Em conclusão, cordeiros submetidos à restrição alimentar de 60% MS apresentaram maior digestibilidade de nutrientes e ESPBmic, do mesmo modo que a carne desses animais apresentaram maiores teores de C12:0, C14:0 e C16:0, que são AG considerados menos benéficos para a saúde dos consumidores.Pereira, Elzania SalesPaiva, Samuel França de2022-02-23T19:46:11Z2022-02-23T19:46:11Z2021info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfPAIVA, Samuel França de. Restrição alimentar em ovinos deslanados em crescimento, efeitos sobre digestão, metabolismo de nitrogênio e qualidade de carcaça. 2021. 54 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) – Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2021.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/64141porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-06-02T15:11:06Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/64141Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:52:11.409237Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
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