Caracterização fisico-química parcial de uma lectina isolada de sementes de Machaerium acutifolium Vogel

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Martins, Francisco William Viana
Data de Publicação: 2017
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/37561
Resumo: The seeds of Machaerium acutifolium Vogel, a species belonging to the family Leguminosae, subfamily Papilionoideae, Dalbergieae tribe, has a mannose/N-acetylD-glucosamine specific lectin that agglutinates rabbit and human erythrocytes native or enzymatically treated with proteolytic enzymes. The lectin from M. acutifolium seeds was purified by precipitation using ammonium sulfate followed by chitin matrix affinity chromatography. This procedure resulted in the purified lectin, named MAL. The purification process of MAL was monitored by SDS-PAGE and hemagglutinating activity. It was observed that is characterized by an electrophoretic profile composed of four bands, one larger band with apparent molecular weight of 30 KDa and three smaller bands of 18, 15 and 12 KDa respectively, both in the presence and absence of a reducing agent. MAL is a glycoprotein with high stability, being able to maintain its hemagglutinating activity after exposure to temperatures up to 70 ° C for 1 hour and in the pH range of 6.0 to 9.0. MAL didn´t present toxicity against Artemia sp nauplii.
id UFC-7_da53da2d85c28ae8f318f0eb0c3895ca
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/37561
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Caracterização fisico-química parcial de uma lectina isolada de sementes de Machaerium acutifolium VogelLectinasCarboidratosProteínasThe seeds of Machaerium acutifolium Vogel, a species belonging to the family Leguminosae, subfamily Papilionoideae, Dalbergieae tribe, has a mannose/N-acetylD-glucosamine specific lectin that agglutinates rabbit and human erythrocytes native or enzymatically treated with proteolytic enzymes. The lectin from M. acutifolium seeds was purified by precipitation using ammonium sulfate followed by chitin matrix affinity chromatography. This procedure resulted in the purified lectin, named MAL. The purification process of MAL was monitored by SDS-PAGE and hemagglutinating activity. It was observed that is characterized by an electrophoretic profile composed of four bands, one larger band with apparent molecular weight of 30 KDa and three smaller bands of 18, 15 and 12 KDa respectively, both in the presence and absence of a reducing agent. MAL is a glycoprotein with high stability, being able to maintain its hemagglutinating activity after exposure to temperatures up to 70 ° C for 1 hour and in the pH range of 6.0 to 9.0. MAL didn´t present toxicity against Artemia sp nauplii.As sementes de Machaerium acutifolium Vogel, uma espécie pertencente à família Leguminosae, subfamília Papilionoideae, tribo Dalbergieae, possuem uma lectina manose/N-acetil-D-glicosamina específica, que aglutina eritrócitos de coelho e humano, nativos ou tratados com enzimas proteolíticas. A lectina de sementes de M. acutifolium foi purificada por precipitação por sulfato de amônio, seguida por uma cromatografia de afinidade em matriz de quitina. Esse procedimento resultou na lectina purificada, nomeada de MAL. O processo de purificação da MAL foi monitorado por SDS-PAGE e atividade hemaglutinante espécífica. A lectina purificada é caracterizada por um perfil eletroforético composto por quatro bandas, sendo a banda maior com massa molecular aparente de 30 KDa e as bandas menores com 18, 15 e 12 KDa respetivamente, tanto na presença quanto na ausência de um agente redutor. MAL é uma glicoproteína e demonstra elevada estabilidade em ampla faixa de temperatura e pH, sendo capaz de manter sua atividade hemaglutinante após a exposição a temperaturas de até 70 °C por 1 hora e na faixa de pH de 6,0 a 9,0. MAL não apresentou atividade tóxica contra nauplios de Artemia sp.Cavada, Benildo SousaNascimento, Kyria Santiago doMartins, Francisco William Viana2018-11-21T21:34:26Z2018-11-21T21:34:26Z2017info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfMARTINS, Francisco William Viana. Caracterização fisico-química parcial de uma lectina isolada de sementes de Machaerium acutifolium Vogel. 2017. 66 f. Monografia (Graduação em Agronomia) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2017.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/37561porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-09-12T15:15:57Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/37561Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:20:10.877402Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Caracterização fisico-química parcial de uma lectina isolada de sementes de Machaerium acutifolium Vogel
title Caracterização fisico-química parcial de uma lectina isolada de sementes de Machaerium acutifolium Vogel
spellingShingle Caracterização fisico-química parcial de uma lectina isolada de sementes de Machaerium acutifolium Vogel
Martins, Francisco William Viana
Lectinas
Carboidratos
Proteínas
title_short Caracterização fisico-química parcial de uma lectina isolada de sementes de Machaerium acutifolium Vogel
title_full Caracterização fisico-química parcial de uma lectina isolada de sementes de Machaerium acutifolium Vogel
title_fullStr Caracterização fisico-química parcial de uma lectina isolada de sementes de Machaerium acutifolium Vogel
title_full_unstemmed Caracterização fisico-química parcial de uma lectina isolada de sementes de Machaerium acutifolium Vogel
title_sort Caracterização fisico-química parcial de uma lectina isolada de sementes de Machaerium acutifolium Vogel
author Martins, Francisco William Viana
author_facet Martins, Francisco William Viana
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Cavada, Benildo Sousa
Nascimento, Kyria Santiago do
dc.contributor.author.fl_str_mv Martins, Francisco William Viana
dc.subject.por.fl_str_mv Lectinas
Carboidratos
Proteínas
topic Lectinas
Carboidratos
Proteínas
description The seeds of Machaerium acutifolium Vogel, a species belonging to the family Leguminosae, subfamily Papilionoideae, Dalbergieae tribe, has a mannose/N-acetylD-glucosamine specific lectin that agglutinates rabbit and human erythrocytes native or enzymatically treated with proteolytic enzymes. The lectin from M. acutifolium seeds was purified by precipitation using ammonium sulfate followed by chitin matrix affinity chromatography. This procedure resulted in the purified lectin, named MAL. The purification process of MAL was monitored by SDS-PAGE and hemagglutinating activity. It was observed that is characterized by an electrophoretic profile composed of four bands, one larger band with apparent molecular weight of 30 KDa and three smaller bands of 18, 15 and 12 KDa respectively, both in the presence and absence of a reducing agent. MAL is a glycoprotein with high stability, being able to maintain its hemagglutinating activity after exposure to temperatures up to 70 ° C for 1 hour and in the pH range of 6.0 to 9.0. MAL didn´t present toxicity against Artemia sp nauplii.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017
2018-11-21T21:34:26Z
2018-11-21T21:34:26Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv MARTINS, Francisco William Viana. Caracterização fisico-química parcial de uma lectina isolada de sementes de Machaerium acutifolium Vogel. 2017. 66 f. Monografia (Graduação em Agronomia) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2017.
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/37561
identifier_str_mv MARTINS, Francisco William Viana. Caracterização fisico-química parcial de uma lectina isolada de sementes de Machaerium acutifolium Vogel. 2017. 66 f. Monografia (Graduação em Agronomia) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2017.
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/37561
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1813028760424808448