Produtividade e qualidade de beterraba em função da adubação nitrogenada e potássica

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Nogueira, Henrique Campos
Data de Publicação: 2020
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
Texto Completo: https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/6682
Resumo: The objective of this work was to evaluate the productivity and quality of beet as a function of nitrogen and potassium fertilization. The work was carried out at the Rafael Fernandes Experimental Farm, belonging to the Federal Rural University of Semi-arid, located in the district of Alagoinha, in Mossoró-RN. The experimental design was randomized complete blocks in a 4 x 4 factorial scheme, with four replications. The treatments will consist of the combination of four doses of nitrogen (0; 40; 80 and 120 kg ha-1 of N) and four of potassium (0; 60; 120 and 180 kg ha-1 of K2O). The following characters were evaluated: Plant height; levels of N and K in the diagnostic sheet; commercial productivity; non-commercial productivity; total productivity; percentage of white rings inside the roots, soluble solids and total soluble sugars. Nitrogen contributed more significantly to root growth, productivity and quality, than potassium. Commercial productivity (12.2 tha-1) was maximized with application of 120 kg ha-1 of N. The use of the dose that maximized root productivity, without application of potassium, did not significantly reduce the quality of the root of beet
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spelling Produtividade e qualidade de beterraba em função da adubação nitrogenada e potássicaBeta vulgaris L.Nutrição mineralSólidos solúveis totaisBeta vulgaris L.Mineral nutritionTotal soluble solidsCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIAThe objective of this work was to evaluate the productivity and quality of beet as a function of nitrogen and potassium fertilization. The work was carried out at the Rafael Fernandes Experimental Farm, belonging to the Federal Rural University of Semi-arid, located in the district of Alagoinha, in Mossoró-RN. The experimental design was randomized complete blocks in a 4 x 4 factorial scheme, with four replications. The treatments will consist of the combination of four doses of nitrogen (0; 40; 80 and 120 kg ha-1 of N) and four of potassium (0; 60; 120 and 180 kg ha-1 of K2O). The following characters were evaluated: Plant height; levels of N and K in the diagnostic sheet; commercial productivity; non-commercial productivity; total productivity; percentage of white rings inside the roots, soluble solids and total soluble sugars. Nitrogen contributed more significantly to root growth, productivity and quality, than potassium. Commercial productivity (12.2 tha-1) was maximized with application of 120 kg ha-1 of N. The use of the dose that maximized root productivity, without application of potassium, did not significantly reduce the quality of the root of beetO objetivo desse trabalho foi avaliar a produtividade e qualidade de beterraba em função da adubação nitrogenada e potássica. O trabalho foi realizado na Fazenda Experimental Rafael Fernandes, pertencente à Universidade Federal Rural do Semi-árido, localizada no distrito de Alagoinha, em Mossoró-RN. O delineamento experimental foi o de blocos casualizados completos em esquema fatorial 4 x 4, com quatros repetições. Os tratamentos foram constituídos pela combinação de quatro doses de nitrogênio (0; 40; 80 e 120 kg ha-1 de N) e quatro doses de potássio (0; 60; 120 e 180 kg ha-1 de K2O). Foram avaliadas as características altura da planta; teores de N e K na folha diagnóstica; produtividade comercial; produtividade não comercial; produtividade total; porcentagem de anéis brancos no interior das raízes, sólidos solúveis totais e açúcares solúveis totais. O nitrogênio contribuiu de forma mais significativa no crescimento, produtividade e qualidade de raízes do que o potássio. A produtividade comercial (12,2 tha-1) foi maximizada com aplicação de 120 kg ha-1 de N. A utilização da dose que maximizou a produtividade de raiz, sem aplicação de potássio, não afetou significativamente a qualidade da raiz de beterrabaCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPESUniversidade Federal Rural do Semi-ÁridoBrasilCentro de Ciências Agrárias - CCAUFERSAPrograma de Pós-Graduação em FitotecniaGrangeiro, Leilson Costa02108750460http://lattes.cnpq.br/1788174638876714Negreiros, Maria Zuleide de13084402434http://lattes.cnpq.br/7967534184620280Rodrigues, Gardênia Silvana de Oliveira01131984420http://lattes.cnpq.br/0254185977266969Sousa, Valdívia de Fatima Lima de02690400308http://lattes.cnpq.br/8820623541601455Nogueira, Henrique Campos2021-11-29T19:44:51Z2020-08-272021-11-29T19:44:51Z2020-05-29info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfNogueira (2020) (NOGUEIRA, 2020)https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/6682porNOGUEIRA, Henrique Campos. Produtividade e qualidade de beterraba em função da adubação nitrogenada e potássica. 2020. 38 f. Tese (Doutorado em Fitotecnia), Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2020.CC-BY-SAhttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)instname:Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)instacron:UFERSA2023-10-30T20:28:59Zoai:repositorio.ufersa.edu.br:prefix/6682Repositório Institucionalhttps://repositorio.ufersa.edu.br/PUBhttps://repositorio.ufersa.edu.br/server/oai/requestrepositorio@ufersa.edu.br || admrepositorio@ufersa.edu.bropendoar:2023-10-30T20:28:59Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)false
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