Desempenho agronômico de cultivares de cenoura em função da época de plantio

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gomes, Victor Emmanuel de Vasconcelos
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
Texto Completo: https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/3738
Resumo: In regions with high temperatures, carrot cultivation is inexpressive, as high temper-atures tend to reduce the size and pigmentation of the root and, consequently, the productivity and quality of the product. However, with the advent of summer cultivars, the cultivation of carrots in these regions has been viable. Therefore, the aim with this work was to evaluate the performance of ten carrot cultivars in relation to the planting season. The experiments were carried out at the Rafael Fernandes Experimental Farm of the Federal Rural Semiarid Univer-sity (UFERSA), in the municipality of Mossoró, RN. Four experiments were carried out in May (Season 1), June (Season 2), July (Season 3) and August (Season 4) in 2017. The exper-imental design was a randomized block with ten treatments and four repetitions. The treat-ments were constituted by carrot cultivars (Brasília, BRS Planalto, Kuronan, Suprema, Na-tiva, Mariana, Melinda, Amanda, Érica and Francine). The evaluated characteristics were: root classification, commercial, non-commercial and total yield, dry plant mass, macronutri-ent contents (N, P, K, Ca and Mg), soluble solids, total soluble sugars, total acidity and beta carotene content. In planting seasons 1 and 2, the highest average yields were obtained, 43 and 45 t ha-1, respectively. These planting times were also the ones that presented the best quality characteristics, highlights to total soluble sugars content, SS / ATT and beta-carotene content. Hybrid cultivars presented better performance in productivity, quality and lower de-mand for macro-nutrients. Brasília, BRS Planalto and Kuronan varieties had the worst per-formance in, virtually, all the evaluated characteristics
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The exper-imental design was a randomized block with ten treatments and four repetitions. The treat-ments were constituted by carrot cultivars (Brasília, BRS Planalto, Kuronan, Suprema, Na-tiva, Mariana, Melinda, Amanda, Érica and Francine). The evaluated characteristics were: root classification, commercial, non-commercial and total yield, dry plant mass, macronutri-ent contents (N, P, K, Ca and Mg), soluble solids, total soluble sugars, total acidity and beta carotene content. In planting seasons 1 and 2, the highest average yields were obtained, 43 and 45 t ha-1, respectively. These planting times were also the ones that presented the best quality characteristics, highlights to total soluble sugars content, SS / ATT and beta-carotene content. Hybrid cultivars presented better performance in productivity, quality and lower de-mand for macro-nutrients. Brasília, BRS Planalto and Kuronan varieties had the worst per-formance in, virtually, all the evaluated characteristicsEm regiões de altas temperaturas, o cultivo da cenoura é inexpressivo, pois as tempe-raturas elevadas tendem a reduzir o tamanho e pigmentação da raiz e, consequentemente, a produtividade e qualidade do produto. Entretanto, com o advento das cultivares de verão, o cultiva de cenoura nessas regiões foi viabilizado. Desta forma, objetivou-se com este trabalho avaliar o desempenho de dez cultivares de cenoura em relação à época de plantio. Os experi-mentos foram realizados na Fazenda Experimental Rafael Fernandes da Universidade Federal Rural do Semiárido (UFERSA), no município de Mossoró – RN. Foram realizados quatro experimentos com plantios em maio (Época 1), junho (Época 2), julho (Época 3) e agosto (Época 4) de 2017. O delineamento experimental foi em blocos casualizados com dez trata-mentos e quatro repetições. Os tratamentos foram constituídos pelas cultivares de cenoura: Brasília, BRS Planalto, Kuronan, Suprema, Nativa, Mariana, Melinda, Amanda, Érica e Fran-cine. As características avaliadas foram: classificação de raízes, produtividades comercial, não comercial e total, massa seca de planta, teores e acúmulos de macronutrientes (N, P, K, Ca e Mg), sólidos solúveis, açúcares solúveis totais, acidez total e teor de beta caroteno. O plantio nos meses de maio e junho obteve as maiores produtividades médias, 43 e 45 t ha-1, respecti-vamente, destacando-se também em açúcares totais, acidez titulável e SS/ATT. Os cultivares híbridos apresentaram melhor desempenho em produtividade, qualidade e menor demanda por macronutrientes. As variedades Brasília, BRS Planalto e Kuronan registraram o pior desem-penho em praticamente todas as características avaliadasCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPESUniversidade Federal Rural do Semi-ÁridoBrasilCentro de Ciências Agrárias - CCAUFERSAPrograma de Pós-Graduação em FitotecniaGrangeiro, Leilson Costa02108750460http://lattes.cnpq.br/1788174638876714Grangeiro, Leilson Costa02108750460http://lattes.cnpq.br/1788174638876714Negreiros, Maria Zuleide de13084402434http://lattes.cnpq.br/7967534814620280Rodrigues, Gardênia Silvana de Oliveira01131984420http://lattes.cnpq.br/0254185977266969Sousa, Valdívia de Fátima Lima de02690400308http://lattes.cnpq.br/8820623541601455Gomes, Victor Emmanuel de Vasconcelos2020-01-28T22:00:54Z2019-05-162020-01-28T22:00:54Z2019-02-06info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfCitação com autor incluído no texto: Gomes (2019) Citação com autor não incluído no texto: (GOMES, 2019)https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/3738porGOMES, Victor Emmanuel de Vasconcelos. Desempenho agronômico de cultivares de cenoura em função da época de plantio. 2019. 54 f. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia), Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2019.CC-BY-SAinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)instname:Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)instacron:UFERSA2023-10-30T20:27:44Zoai:repositorio.ufersa.edu.br:prefix/3738Repositório Institucionalhttps://repositorio.ufersa.edu.br/PUBhttps://repositorio.ufersa.edu.br/server/oai/requestrepositorio@ufersa.edu.br || admrepositorio@ufersa.edu.bropendoar:2023-10-30T20:27:44Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)false
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