“Inconfidência queijeira”: evoluções institucionais e práticas multiespécie na construção de um mercado de excelência para os queijos artesanais de Minas Gerais
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Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Antropolítica (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.uff.br/antropolitica/article/view/56112 |
Resumo: | This article analyzes the construction of a market of excellence for artisanal cheeses made in Minas Gerais. I try to demonstrate how this construction, called “Franco-brazilian Revolution” or “Cheese Inconfidence”, is not only the effect of individual initiatives and inventive discourses about the image of food but primarily a consequence of structural and institutional evolutions. These evolutions include a series of actors from different socio-technical worlds (sanitary, gastronomic, commercial, etc.), but also non-human actors (bacteria, fungi, mites, among others). As an essential element in the institutionalization of this market, cheese maturation emerges a multi-species practice that has produced effective political power by transforming a popular food, shrouded in health controversies, into a moral object consumed by elites. It is a way of building distinctions that have been redesigning the cartography of production, commercialization, and consumption of the food manufactured in the state. |
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“Inconfidência queijeira”: evoluções institucionais e práticas multiespécie na construção de um mercado de excelência para os queijos artesanais de Minas GeraisMercadosMultiespécieMaturação.This article analyzes the construction of a market of excellence for artisanal cheeses made in Minas Gerais. I try to demonstrate how this construction, called “Franco-brazilian Revolution” or “Cheese Inconfidence”, is not only the effect of individual initiatives and inventive discourses about the image of food but primarily a consequence of structural and institutional evolutions. These evolutions include a series of actors from different socio-technical worlds (sanitary, gastronomic, commercial, etc.), but also non-human actors (bacteria, fungi, mites, among others). As an essential element in the institutionalization of this market, cheese maturation emerges a multi-species practice that has produced effective political power by transforming a popular food, shrouded in health controversies, into a moral object consumed by elites. It is a way of building distinctions that have been redesigning the cartography of production, commercialization, and consumption of the food manufactured in the state.Este artigo é resultado de um trabalho etnográfico que analisa a construção de um mercado de excelência para os queijos artesanais fabricados em Minas Gerais. Seu objetivo é demonstrar como essa construção, que tem sido chamada de “Revolução Franco-Brasileira” ou “Inconfidência Queijeira”, não é apenas o efeito de iniciativas individuais ou discursos inventivos sobre a imagem do alimento, mas primordialmente uma consequência de evoluções estruturais e institucionais. Com demostrou o trabalho de campo, que acompanhou a trajetória do queijo minas artesanal, desde a fabricação e o consumo ligado a famílias situadas em regiões produtoras de Minas Gerais até o seu trânsito em mercados de excelência, nessas evoluções estão envolvidos atores de mundos sociotécnicos distintos (sanitários, gastronômicos, comerciais etc.), além de atores não humanos (bactérias, fungos e ácaros, entre outros). O elemento essencial na institucionalização desse mercado é a maturação dos queijos, uma prática multiespécie que tem produzido um poder político eficaz ao transformar um alimento popular, envolto em controvérsias sanitárias, num objeto moral consumido por elites. Trata-se de um meio de construção de distinções que vem redesenhando a cartografia de produção, a comercialização e o consumo de uma parcela do alimento fabricado no estado.Programa de Pós-Graduação em Antropologia, Universidade Federal Fluminense2023-04-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/xmlhttps://periodicos.uff.br/antropolitica/article/view/5611210.22409/antropolitica2023.i1.a56112Antropolítica - Revista Contemporânea de Antropologia; v. 55 n. 1 (2023): JAN/FEV/MAR/ABR2179-73311414-737810.22409/antropolitica2023.11reponame:Antropolítica (Online)instname:Universidade Federal Fluminense (UFF)instacron:UFFporhttps://periodicos.uff.br/antropolitica/article/view/56112/33995https://periodicos.uff.br/antropolitica/article/view/56112/34032Copyright (c) 2023 Leonardo Vilaça Dupinhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessDupin, Leonardo Vilaça2023-04-03T13:30:36Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/56112Revistahttp://www.revistas.uff.br/index.php/antropoliticaPUBhttps://periodicos.uff.br/antropolitica/oaiperiodicos@proppi.uff.br||antropoliticauff@gmail.com||lauragraziela@gmail.com2179-73312179-7331opendoar:2023-04-03T13:30:36Antropolítica (Online) - Universidade Federal Fluminense (UFF)false |
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