Ocorrência de Campylobacter spp. em carne de frango
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFG |
dARK ID: | ark:/38995/0013000009vqp |
Texto Completo: | http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tde/2932 |
Resumo: | The Campylobacteriosis is a zoonosis of worldwide distribution, being Campylobacter jejuni the principal agent etiologic of gastroenteritis cases in humans. The presente study was check for the presence of Campylobacter spp. in carcasses and giblets of poultry, evisceration and depenadeira of three agribusiness located in Goiás State, subject to state inspection service (SIE). 160 samples were analysed from broiler slaughterhouses (A, B, and C), between the months of March and June 2011.Used the technique of conventional bacterial isolation. The positivity was found in 12.5% C. lari e C. jejuni) for liver, 12.5%(C. jejuni) for heart and 4.17% (C. lari) for gizzards. In analyses of the evisceration,broiler carcasses and depenadeira not detectedany samples positive. Through this study noted high exposure to the pathogen, since among the 160 samples analysed 7 (4.37%) contained the bacteria, giblets of poultry larger related edible risk exposure of the consumer population of this class of food. |
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Rezende, Cíntia Silva Minafra ehttp://lattes.cnpq.br/5841210447886226Mesquita, Albenones Jose dehttp://lattes.cnpq.br/3180029815183858Andrade, Maria Auxiliadorahttp://lattes.cnpq.br/9441751521255467http://lattes.cnpq.br/3355331790376753Trassi, Agna Miranda Castro2014-08-26T13:42:44Z2012-03-29TRASSI, Agna Miranda Castro. Ocorrência de Campylobacter spp. em carne de frango. 2012. 44 f. Dissertação (Mestrado em Ciência Animal (EVZ)) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2012.http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tde/2932ark:/38995/0013000009vqpThe Campylobacteriosis is a zoonosis of worldwide distribution, being Campylobacter jejuni the principal agent etiologic of gastroenteritis cases in humans. The presente study was check for the presence of Campylobacter spp. in carcasses and giblets of poultry, evisceration and depenadeira of three agribusiness located in Goiás State, subject to state inspection service (SIE). 160 samples were analysed from broiler slaughterhouses (A, B, and C), between the months of March and June 2011.Used the technique of conventional bacterial isolation. The positivity was found in 12.5% C. lari e C. jejuni) for liver, 12.5%(C. jejuni) for heart and 4.17% (C. lari) for gizzards. In analyses of the evisceration,broiler carcasses and depenadeira not detectedany samples positive. Through this study noted high exposure to the pathogen, since among the 160 samples analysed 7 (4.37%) contained the bacteria, giblets of poultry larger related edible risk exposure of the consumer population of this class of food.A campilobacteriose é uma zoonose de distribuição mundial, sendo Campylobacter jejuni o principal agente etiológico de gastroenterites em humanos nos últimos anos.Objetivou-se com este estudo verificar a presença de Campylobacter spp. em carcaças e miúdos de frango, calha de evisceração e depenadeira de três agroindústrias localizadas no estado de Goiás. Foram analisadas 160 amostras provenientes de abatedouros de frangos (A, B e C), entre os meses de março e junho de 2011. Utilizou-se a técnica de isolamento convencional bacteriano. A positividade encontrada foi de 12,5% para fígado (C. jejuni e C. lari) , 12,5% para moela (C. lari) e 4,17%(C. jejuni) para coração. Nas análises de calha de evisceração, depenadeira e carcaças de frango não detectou-se nenhuma amostra positiva. Por meio deste estudo verificou-se exposição ao patógeno, uma vez que dentre as 160 amostras analisadas 7 (4,37%) continham a bactéria, sendo os miúdos de frango associados à maior exposição ao risco da população consumidora desta classe de alimentos.Submitted by Cássia Santos (cassia.bcufg@gmail.com) on 2014-08-26T13:42:44Z No. of bitstreams: 2 license_rdf: 23148 bytes, checksum: 9da0b6dfac957114c6a7714714b86306 (MD5) Dissertacao Agna Miranda Castro.pdf: 723885 bytes, checksum: 7fb4bb6ea94888ba4e3c34d11346c85f (MD5)Made available in DSpace on 2014-08-26T13:42:44Z (GMT). No. of bitstreams: 2 license_rdf: 23148 bytes, checksum: 9da0b6dfac957114c6a7714714b86306 (MD5) Dissertacao Agna Miranda Castro.pdf: 723885 bytes, checksum: 7fb4bb6ea94888ba4e3c34d11346c85f (MD5) Previous issue date: 2012-03-29application/pdfhttp://repositorio.bc.ufg.br/tede/retrieve/6588/Dissertacao%20Agna%20Miranda%20Castro.pdf.jpgporUniversidade Federal de GoiásPrograma de Pós-graduação em Ciência Animal (EVZ)UFGBrasilEscola de Veterinária e Zootecnia - EVZ (RG)ABEF – Associação Brasileira dos Produtores e Exportadores de Frangos de Corte. Estatísticas 2011. Disponível em: www.abef.com.br. Acesso em: 15dez. 2011. ALLOS, B. M. Campylobacter jejuni strains from patients with Guillian-Barré syndrome. Emerging Infectious Diseases, Atlanta, v. 4, n. 2, p. 263- 268, 1998. ALTEKRUSE, S. F. Campylobacter jejuni: an emerging foodborne pathogen. Emerging Infectious Diseases, Atlanta, v. 5, n. 1, p. 28- 35, 1999. AZEREDO- CARUSO, L. I.; LUCHESE, R. H.; DIAS, S. S. 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The Campylobacteriosis is a zoonosis of worldwide distribution, being Campylobacter jejuni the principal agent etiologic of gastroenteritis cases in humans. The presente study was check for the presence of Campylobacter spp. in carcasses and giblets of poultry, evisceration and depenadeira of three agribusiness located in Goiás State, subject to state inspection service (SIE). 160 samples were analysed from broiler slaughterhouses (A, B, and C), between the months of March and June 2011.Used the technique of conventional bacterial isolation. The positivity was found in 12.5% C. lari e C. jejuni) for liver, 12.5%(C. jejuni) for heart and 4.17% (C. lari) for gizzards. In analyses of the evisceration,broiler carcasses and depenadeira not detectedany samples positive. Through this study noted high exposure to the pathogen, since among the 160 samples analysed 7 (4.37%) contained the bacteria, giblets of poultry larger related edible risk exposure of the consumer population of this class of food. |
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