Comercialização da carne suína em São Paulo: análise de transmissão de preços

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Castro, Aline Carvalho de
Data de Publicação: 2017
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFG
dARK ID: ark:/38995/00130000096v1
Texto Completo: http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tede/6882
Resumo: The aim of this work is to study São Paulo pork marketing at levels of producer, wholesale and retail. In order to reach the objective was studied marketing margin, price transmission analysis and asymmetric price transmission test. The marketing margins study showed that retail is the market level that holds most of the sector's margins, averaging 56% over the analyzed period, while the wholesale margin and the producer share are on average 8% and 36% respectively. Regarding the analysis of price transmission, the SVEC model indicated that 1% producer’s prices variation, turn to 0,74% wholesale price’s variation, while 1% wholesale’s prices variation repercussion the retail price in 0,5%. Therefore, prices changes are not completely transmitted to the next stage. Production’s stage is most susceptible to adjustment along the chain, while retail is the most influencer to other stages prices. Result of the asymmetric error correction model (ECM) shows that price transmission farmer to retail is asymmetric. Indicating that increases and decreases in producer prices are not transmitted in the same path by retailers. Such evidence can be explained by high marketing margins at retailer stage, participation in large retail chains that have market power, access to information by being in direct contact with consumers and a high degree organization. Even not producing and not having the product, they are agents whose negotiate through contracts, which incur in less risk.
id UFG-2_e63266b98401ce500e140023c24d5ab4
oai_identifier_str oai:repositorio.bc.ufg.br:tede/6882
network_acronym_str UFG-2
network_name_str Repositório Institucional da UFG
repository_id_str
spelling Silva Neto, Waldemiro Alcântara dahttp://lattes.cnpq.br/0903453737945294Silva Neto, Waldemiro Alcântara daMonsueto, Sandro EduardoMiqueleto, Guilherme Jacobhttp://lattes.cnpq.br/5783548308512258Castro, Aline Carvalho de2017-03-03T11:26:12Z2017-02-20CASTRO, A. C. Comercialização da carne suína em São Paulo: análise de transmissão de preços. 2017. 95 f. Dissertação (Mestrado em Economia) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2017.http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tede/6882ark:/38995/00130000096v1The aim of this work is to study São Paulo pork marketing at levels of producer, wholesale and retail. In order to reach the objective was studied marketing margin, price transmission analysis and asymmetric price transmission test. The marketing margins study showed that retail is the market level that holds most of the sector's margins, averaging 56% over the analyzed period, while the wholesale margin and the producer share are on average 8% and 36% respectively. Regarding the analysis of price transmission, the SVEC model indicated that 1% producer’s prices variation, turn to 0,74% wholesale price’s variation, while 1% wholesale’s prices variation repercussion the retail price in 0,5%. Therefore, prices changes are not completely transmitted to the next stage. Production’s stage is most susceptible to adjustment along the chain, while retail is the most influencer to other stages prices. Result of the asymmetric error correction model (ECM) shows that price transmission farmer to retail is asymmetric. Indicating that increases and decreases in producer prices are not transmitted in the same path by retailers. Such evidence can be explained by high marketing margins at retailer stage, participation in large retail chains that have market power, access to information by being in direct contact with consumers and a high degree organization. Even not producing and not having the product, they are agents whose negotiate through contracts, which incur in less risk.O presente trabalho teve como objetivo principal estudar sobre a comercialização de carne suína no estado de São Paulo entre os níveis de mercado do produtor, atacado e varejo. Para atingir o objetivo proposto foi realizado o estudo das margens de comercialização, análise de transmissão depreços e testes de assimetria. A metodologia usada foi baseada na econometria de séries temporais: teste de raiz unitária, teste de cointegração, Vetor Auto Regressivo com Correção de Erro e Identificação de Bernanke (SVEC), funções de impulso resposta e decomposição histórica da variância. O estudo das margens de comercialização mostrou que o varejo é o nível de mercado que detêm a maior parte das margens do setor, em média 56% ao longo do período analisado, enquanto a margem do atacado e a parcela do produtor são em média 8% e 36% respectivamente. Em relação à análise de transmissão de preços o modelo SVEC indicou que a variação de 1% no preço recebido pelo produtor varia o preço no atacado em 0,74% e, a variação de 1% no preço no nível do atacado altera o preço no varejo em 0,5%, indicando que as variações nos preços não são repassadas completamente para o próximo nível. O nível do produtor é o mais suscetível às mudanças ao longo da cadeia, enquanto o varejo é o nível que mais influencia os preços nos demais níveis. Os resultados do modelo de correção de erro (ECM) para assimetria apontaram que a transmissão de preços do produtor para o varejo se dá de forma assimétrica, indicando que os acréscimos e decréscimos nos preços do produtor não são transmitidos da mesma forma pelos varejistas. Tal evidência pode ser explicada pelas altas margens de comercialização verificadas no nível varejista, participação em grandes redes varejistas que apresentam poder de mercado, acesso à informação por estarem em contato direto com os consumidores e alto grau de organização. Mesmo não produzindo e sem deter o produto são agentes que negociam por meio de contratos e devido a isso incorrem em menor risco.Submitted by Erika Demachki (erikademachki@gmail.com) on 2017-03-02T17:39:44Z No. of bitstreams: 2 Dissertação - Aline Carvalho de Castro - 2017.pdf: 1645515 bytes, checksum: 74d747a3d5ffe1e777ef3947d34a5855 (MD5) license_rdf: 0 bytes, checksum: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e (MD5)Approved for entry into archive by Luciana Ferreira (lucgeral@gmail.com) on 2017-03-03T11:26:12Z (GMT) No. of bitstreams: 2 Dissertação - Aline Carvalho de Castro - 2017.pdf: 1645515 bytes, checksum: 74d747a3d5ffe1e777ef3947d34a5855 (MD5) license_rdf: 0 bytes, checksum: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e (MD5)Made available in DSpace on 2017-03-03T11:26:12Z (GMT). No. of bitstreams: 2 Dissertação - Aline Carvalho de Castro - 2017.pdf: 1645515 bytes, checksum: 74d747a3d5ffe1e777ef3947d34a5855 (MD5) license_rdf: 0 bytes, checksum: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e (MD5) Previous issue date: 2017-02-20Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Goiás - FAPEGapplication/pdfporUniversidade Federal de GoiásPrograma de Pós-graduação em Economia (FACE)UFGBrasilFaculdade de Administração, Ciências Contábeis e Ciências Econômicas - FACE (RG)http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessComercialização agropecuáriaCarne suínaAssimetria na transmissão de preçosAgricultural marketingPorkAsymmetric price transmissionTEORIA ECONOMICA::ECONOMIA GERALComercialização da carne suína em São Paulo: análise de transmissão de preçosSwine meat marketing in São Paulo: price transmission analysisinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesis6547073815134037611600600600600437125377651663904-2213776288655628393-961409807440757778reponame:Repositório Institucional da UFGinstname:Universidade Federal de Goiás (UFG)instacron:UFGLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-82165http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/934f9c6e-5a0e-48b6-ab14-98e8a168dee8/downloadbd3efa91386c1718a7f26a329fdcb468MD51CC-LICENSElicense_urllicense_urltext/plain; charset=utf-849http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/0ab722d9-2d68-469f-8e47-1a752167f3db/download4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2fMD52license_textlicense_texttext/html; charset=utf-80http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/42c647b6-c85e-4425-ab9f-786b6defa77f/downloadd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD53license_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-80http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/ef83392f-de9f-414d-a2f5-79b35ad72bf0/downloadd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54ORIGINALDissertação - Aline Carvalho de Castro - 2017.pdfDissertação - Aline Carvalho de Castro - 2017.pdfapplication/pdf1645515http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/18c7c051-6c2e-4ca7-9adb-7b19b7bab270/download74d747a3d5ffe1e777ef3947d34a5855MD55tede/68822017-03-03 08:26:12.899http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Acesso Abertoopen.accessoai:repositorio.bc.ufg.br:tede/6882http://repositorio.bc.ufg.br/tedeRepositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.bc.ufg.br/oai/requesttasesdissertacoes.bc@ufg.bropendoar:2017-03-03T11:26:12Repositório Institucional da UFG - Universidade Federal de Goiás (UFG)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
dc.title.por.fl_str_mv Comercialização da carne suína em São Paulo: análise de transmissão de preços
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv Swine meat marketing in São Paulo: price transmission analysis
title Comercialização da carne suína em São Paulo: análise de transmissão de preços
spellingShingle Comercialização da carne suína em São Paulo: análise de transmissão de preços
Castro, Aline Carvalho de
Comercialização agropecuária
Carne suína
Assimetria na transmissão de preços
Agricultural marketing
Pork
Asymmetric price transmission
TEORIA ECONOMICA::ECONOMIA GERAL
title_short Comercialização da carne suína em São Paulo: análise de transmissão de preços
title_full Comercialização da carne suína em São Paulo: análise de transmissão de preços
title_fullStr Comercialização da carne suína em São Paulo: análise de transmissão de preços
title_full_unstemmed Comercialização da carne suína em São Paulo: análise de transmissão de preços
title_sort Comercialização da carne suína em São Paulo: análise de transmissão de preços
author Castro, Aline Carvalho de
author_facet Castro, Aline Carvalho de
author_role author
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv Silva Neto, Waldemiro Alcântara da
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/0903453737945294
dc.contributor.referee1.fl_str_mv Silva Neto, Waldemiro Alcântara da
dc.contributor.referee2.fl_str_mv Monsueto, Sandro Eduardo
dc.contributor.referee3.fl_str_mv Miqueleto, Guilherme Jacob
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/5783548308512258
dc.contributor.author.fl_str_mv Castro, Aline Carvalho de
contributor_str_mv Silva Neto, Waldemiro Alcântara da
Silva Neto, Waldemiro Alcântara da
Monsueto, Sandro Eduardo
Miqueleto, Guilherme Jacob
dc.subject.por.fl_str_mv Comercialização agropecuária
Carne suína
Assimetria na transmissão de preços
topic Comercialização agropecuária
Carne suína
Assimetria na transmissão de preços
Agricultural marketing
Pork
Asymmetric price transmission
TEORIA ECONOMICA::ECONOMIA GERAL
dc.subject.eng.fl_str_mv Agricultural marketing
Pork
Asymmetric price transmission
dc.subject.cnpq.fl_str_mv TEORIA ECONOMICA::ECONOMIA GERAL
description The aim of this work is to study São Paulo pork marketing at levels of producer, wholesale and retail. In order to reach the objective was studied marketing margin, price transmission analysis and asymmetric price transmission test. The marketing margins study showed that retail is the market level that holds most of the sector's margins, averaging 56% over the analyzed period, while the wholesale margin and the producer share are on average 8% and 36% respectively. Regarding the analysis of price transmission, the SVEC model indicated that 1% producer’s prices variation, turn to 0,74% wholesale price’s variation, while 1% wholesale’s prices variation repercussion the retail price in 0,5%. Therefore, prices changes are not completely transmitted to the next stage. Production’s stage is most susceptible to adjustment along the chain, while retail is the most influencer to other stages prices. Result of the asymmetric error correction model (ECM) shows that price transmission farmer to retail is asymmetric. Indicating that increases and decreases in producer prices are not transmitted in the same path by retailers. Such evidence can be explained by high marketing margins at retailer stage, participation in large retail chains that have market power, access to information by being in direct contact with consumers and a high degree organization. Even not producing and not having the product, they are agents whose negotiate through contracts, which incur in less risk.
publishDate 2017
dc.date.accessioned.fl_str_mv 2017-03-03T11:26:12Z
dc.date.issued.fl_str_mv 2017-02-20
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.citation.fl_str_mv CASTRO, A. C. Comercialização da carne suína em São Paulo: análise de transmissão de preços. 2017. 95 f. Dissertação (Mestrado em Economia) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2017.
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tede/6882
dc.identifier.dark.fl_str_mv ark:/38995/00130000096v1
identifier_str_mv CASTRO, A. C. Comercialização da carne suína em São Paulo: análise de transmissão de preços. 2017. 95 f. Dissertação (Mestrado em Economia) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2017.
ark:/38995/00130000096v1
url http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tede/6882
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.program.fl_str_mv 6547073815134037611
dc.relation.confidence.fl_str_mv 600
600
600
600
dc.relation.department.fl_str_mv 437125377651663904
dc.relation.cnpq.fl_str_mv -2213776288655628393
dc.relation.sponsorship.fl_str_mv -961409807440757778
dc.rights.driver.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Goiás
dc.publisher.program.fl_str_mv Programa de Pós-graduação em Economia (FACE)
dc.publisher.initials.fl_str_mv UFG
dc.publisher.country.fl_str_mv Brasil
dc.publisher.department.fl_str_mv Faculdade de Administração, Ciências Contábeis e Ciências Econômicas - FACE (RG)
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Goiás
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFG
instname:Universidade Federal de Goiás (UFG)
instacron:UFG
instname_str Universidade Federal de Goiás (UFG)
instacron_str UFG
institution UFG
reponame_str Repositório Institucional da UFG
collection Repositório Institucional da UFG
bitstream.url.fl_str_mv http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/934f9c6e-5a0e-48b6-ab14-98e8a168dee8/download
http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/0ab722d9-2d68-469f-8e47-1a752167f3db/download
http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/42c647b6-c85e-4425-ab9f-786b6defa77f/download
http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/ef83392f-de9f-414d-a2f5-79b35ad72bf0/download
http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/18c7c051-6c2e-4ca7-9adb-7b19b7bab270/download
bitstream.checksum.fl_str_mv bd3efa91386c1718a7f26a329fdcb468
4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2f
d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
74d747a3d5ffe1e777ef3947d34a5855
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFG - Universidade Federal de Goiás (UFG)
repository.mail.fl_str_mv tasesdissertacoes.bc@ufg.br
_version_ 1815172608393478144