The water and horticulture in Pirapozinho – SP
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Ateliê Geográfico |
Texto Completo: | https://revistas.ufg.br/atelie/article/view/71321 |
Resumo: | The article describes the result of a work carried out with small vegetable growers in the municipality of Pirapozinho – SP, whose objective was to diagnose the use of water in the irrigation of vegetables. In the field research, 14 vegetable producers were interviewed, following a semi-structured script. The results of the work indicated the sprinkler irrigation system with micro sprinklers as the most used irrigation system. Groundwater, captured via semi-artesian wells, is the main source of supply, with an estimated average daily withdrawal between 100 liters/day to 5000 liters/day. There is a need to improve irrigation management, since it is carried out based on empirical criteria, not ensuring precision in water distribution, in addition to the need to guide producers on the importance of analyzing the quality of water used in irrigation, since most producers reported never having done it. Improving the use of water in vegetable irrigation in the municipality of Pirapozinho – SP necessarily involves working together with public agencies, rural extension agencies and vegetable producers. Keywords: Vegetables. Little growers. Irrigation. |
id |
UFG-5_7059d6e167652d9be4aff1f6354af1ba |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.revistas.ufg.br:article/71321 |
network_acronym_str |
UFG-5 |
network_name_str |
Ateliê Geográfico |
repository_id_str |
|
spelling |
The water and horticulture in Pirapozinho – SPAgua y olericulture en Pirapozinho – SPA água e a olericultura em Pirapozinho – SPThe article describes the result of a work carried out with small vegetable growers in the municipality of Pirapozinho – SP, whose objective was to diagnose the use of water in the irrigation of vegetables. In the field research, 14 vegetable producers were interviewed, following a semi-structured script. The results of the work indicated the sprinkler irrigation system with micro sprinklers as the most used irrigation system. Groundwater, captured via semi-artesian wells, is the main source of supply, with an estimated average daily withdrawal between 100 liters/day to 5000 liters/day. There is a need to improve irrigation management, since it is carried out based on empirical criteria, not ensuring precision in water distribution, in addition to the need to guide producers on the importance of analyzing the quality of water used in irrigation, since most producers reported never having done it. Improving the use of water in vegetable irrigation in the municipality of Pirapozinho – SP necessarily involves working together with public agencies, rural extension agencies and vegetable producers. Keywords: Vegetables. Little growers. Irrigation. El artículo describe el resultado de un trabajo realizado con pequeños horticultores del municipio de Pirapozinho – SP, cuyo objetivo fue diagnosticar el uso del agua en el riego de hortalizas. En la investigación de campo se entrevistó a 14 productores de hortalizas, siguiendo un guión semiestructurado. Los resultados del trabajo señalaron al sistema de riego por aspersión con micro aspersores como el sistema de riego más utilizado. El agua subterránea, captada a través de pozos semiartesianos, es la principal fuente de abastecimiento, con una extracción media diaria estimada entre 100 litros/día y 5000 litros/día. Existe la necesidad de mejorar la gestión del riego, ya que se realiza en base a criterios empíricos, no asegurando la precisión en la distribución del agua, además de la necesidad de orientar a los productores sobre la importancia de analizar la calidad del agua utilizada en el riego, ya que la mayoría de los productores relató no haberlo hecho nunca. Mejorar el uso del agua en el riego de hortalizas en el municipio de Pirapozinho – SP implica necesariamente el trabajo conjunto con organismos públicos, agencias de extensión rural y productores de hortalizas. Palabras clave: Verduras. Pequeños productores de hortalizas. El riego.O artigo descreve o resultado de um trabalho realizado junto a pequenos olericultores do município de Pirapozinho – SP, cujo objetivo foi diagnosticar o uso da água na irrigação de hortaliças. Na pesquisa de campo, foram entrevistados 14 produtores olerícolas, seguindo-se um roteiro semiestruturado. Os resultados do trabalho apontaram o sistema de irrigação por aspersão com microaspersores como o sistema de irrigação mais utilizado. A água subterrânea, captada via poços semi artesianos, é a principal fonte de abastecimento, com uma estimativa de retirada média diária entre 100 litros/dia a 5000 litros/dia. Há a necessidade de se melhorar o manejo da irrigação, já que é realizado com base em critérios empíricos, não se assegurando a precisão na distribuição da água, além da necessidade de orientação dos produtores sobre a importância das análises de qualidade da água utilizada na irrigação, já que a maioria dos produtores relatou nunca ter realizado. A melhoria do uso da água na irrigação olerícola do município de Pirapozinho – SP passa necessariamente pelo trabalho em conjunto dos órgãos públicos, órgãos de extensão rural e produtores olerícolas. Palavras-chave: Hortaliças. Pequenos olericultores. Irrigação.Universidade Federal de Goiás2022-08-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.ufg.br/atelie/article/view/7132110.5216/ag.v16i2.71321Ateliê Geográfico Journal; Vol. 16 No. 2 (2022); 244-255Ateliê Geográfico; Vol. 16 Núm. 2 (2022); 244-255Ateliê Geográfico; v. 16 n. 2 (2022); 244-2551982-1956reponame:Ateliê Geográficoinstname:Universidade Federal de Goiás (UFG)instacron:UFGporhttps://revistas.ufg.br/atelie/article/view/71321/39032Copyright (c) 2022 Ateliê Geográficoinfo:eu-repo/semantics/openAccessAznar, Fábio EduardoRizk, Maria Cristina2022-12-05T14:23:43Zoai:ojs.revistas.ufg.br:article/71321Revistahttps://www.revistas.ufg.br/ateliePUBhttps://www.revistas.ufg.br/atelie/oairevista.ateliegeografico@gmail.com || deniscastilho@hotmail.com || laracristineufg@yahoo.com.br1982-19561982-1956opendoar:2024-05-21T19:55:39.822700Ateliê Geográfico - Universidade Federal de Goiás (UFG)true |
dc.title.none.fl_str_mv |
The water and horticulture in Pirapozinho – SP Agua y olericulture en Pirapozinho – SP A água e a olericultura em Pirapozinho – SP |
title |
The water and horticulture in Pirapozinho – SP |
spellingShingle |
The water and horticulture in Pirapozinho – SP Aznar, Fábio Eduardo |
title_short |
The water and horticulture in Pirapozinho – SP |
title_full |
The water and horticulture in Pirapozinho – SP |
title_fullStr |
The water and horticulture in Pirapozinho – SP |
title_full_unstemmed |
The water and horticulture in Pirapozinho – SP |
title_sort |
The water and horticulture in Pirapozinho – SP |
author |
Aznar, Fábio Eduardo |
author_facet |
Aznar, Fábio Eduardo Rizk, Maria Cristina |
author_role |
author |
author2 |
Rizk, Maria Cristina |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Aznar, Fábio Eduardo Rizk, Maria Cristina |
description |
The article describes the result of a work carried out with small vegetable growers in the municipality of Pirapozinho – SP, whose objective was to diagnose the use of water in the irrigation of vegetables. In the field research, 14 vegetable producers were interviewed, following a semi-structured script. The results of the work indicated the sprinkler irrigation system with micro sprinklers as the most used irrigation system. Groundwater, captured via semi-artesian wells, is the main source of supply, with an estimated average daily withdrawal between 100 liters/day to 5000 liters/day. There is a need to improve irrigation management, since it is carried out based on empirical criteria, not ensuring precision in water distribution, in addition to the need to guide producers on the importance of analyzing the quality of water used in irrigation, since most producers reported never having done it. Improving the use of water in vegetable irrigation in the municipality of Pirapozinho – SP necessarily involves working together with public agencies, rural extension agencies and vegetable producers. Keywords: Vegetables. Little growers. Irrigation. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-08-20 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://revistas.ufg.br/atelie/article/view/71321 10.5216/ag.v16i2.71321 |
url |
https://revistas.ufg.br/atelie/article/view/71321 |
identifier_str_mv |
10.5216/ag.v16i2.71321 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.ufg.br/atelie/article/view/71321/39032 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Ateliê Geográfico info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Ateliê Geográfico |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Goiás |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Goiás |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ateliê Geográfico Journal; Vol. 16 No. 2 (2022); 244-255 Ateliê Geográfico; Vol. 16 Núm. 2 (2022); 244-255 Ateliê Geográfico; v. 16 n. 2 (2022); 244-255 1982-1956 reponame:Ateliê Geográfico instname:Universidade Federal de Goiás (UFG) instacron:UFG |
instname_str |
Universidade Federal de Goiás (UFG) |
instacron_str |
UFG |
institution |
UFG |
reponame_str |
Ateliê Geográfico |
collection |
Ateliê Geográfico |
repository.name.fl_str_mv |
Ateliê Geográfico - Universidade Federal de Goiás (UFG) |
repository.mail.fl_str_mv |
revista.ateliegeografico@gmail.com || deniscastilho@hotmail.com || laracristineufg@yahoo.com.br |
_version_ |
1799874837742616576 |