The water and horticulture in Pirapozinho – SP

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Aznar, Fábio Eduardo
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Rizk, Maria Cristina
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Ateliê Geográfico
Texto Completo: https://revistas.ufg.br/atelie/article/view/71321
Resumo: The article describes the result of a work carried out with small vegetable growers in the municipality of Pirapozinho – SP, whose objective was to diagnose the use of water in the irrigation of vegetables. In the field research, 14 vegetable producers were interviewed, following a semi-structured script. The results of the work indicated the sprinkler irrigation system with micro sprinklers as the most used irrigation system. Groundwater, captured via semi-artesian wells, is the main source of supply, with an estimated average daily withdrawal between 100 liters/day to 5000 liters/day. There is a need to improve irrigation management, since it is carried out based on empirical criteria, not ensuring precision in water distribution, in addition to the need to guide producers on the importance of analyzing the quality of water used in irrigation, since most producers reported never having done it. Improving the use of water in vegetable irrigation in the municipality of Pirapozinho – SP necessarily involves working together with public agencies, rural extension agencies and vegetable producers. Keywords: Vegetables. Little growers. Irrigation.  
id UFG-5_7059d6e167652d9be4aff1f6354af1ba
oai_identifier_str oai:ojs.revistas.ufg.br:article/71321
network_acronym_str UFG-5
network_name_str Ateliê Geográfico
repository_id_str
spelling The water and horticulture in Pirapozinho – SPAgua y olericulture en Pirapozinho – SPA água e a olericultura em Pirapozinho – SPThe article describes the result of a work carried out with small vegetable growers in the municipality of Pirapozinho – SP, whose objective was to diagnose the use of water in the irrigation of vegetables. In the field research, 14 vegetable producers were interviewed, following a semi-structured script. The results of the work indicated the sprinkler irrigation system with micro sprinklers as the most used irrigation system. Groundwater, captured via semi-artesian wells, is the main source of supply, with an estimated average daily withdrawal between 100 liters/day to 5000 liters/day. There is a need to improve irrigation management, since it is carried out based on empirical criteria, not ensuring precision in water distribution, in addition to the need to guide producers on the importance of analyzing the quality of water used in irrigation, since most producers reported never having done it. Improving the use of water in vegetable irrigation in the municipality of Pirapozinho – SP necessarily involves working together with public agencies, rural extension agencies and vegetable producers. Keywords: Vegetables. Little growers. Irrigation.  El artículo describe el resultado de un trabajo realizado con pequeños horticultores del municipio de Pirapozinho – SP, cuyo objetivo fue diagnosticar el uso del agua en el riego de hortalizas. En la investigación de campo se entrevistó a 14 productores de hortalizas, siguiendo un guión semiestructurado. Los resultados del trabajo señalaron al sistema de riego por aspersión con micro aspersores como el sistema de riego más utilizado. El agua subterránea, captada a través de pozos semiartesianos, es la principal fuente de abastecimiento, con una extracción media diaria estimada entre 100 litros/día y 5000 litros/día. Existe la necesidad de mejorar la gestión del riego, ya que se realiza en base a criterios empíricos, no asegurando la precisión en la distribución del agua, además de la necesidad de orientar a los productores sobre la importancia de analizar la calidad del agua utilizada en el riego, ya que la mayoría de los productores relató no haberlo hecho nunca. Mejorar el uso del agua en el riego de hortalizas en el municipio de Pirapozinho – SP implica necesariamente el trabajo conjunto con organismos públicos, agencias de extensión rural y productores de hortalizas. Palabras clave: Verduras. Pequeños productores de hortalizas. El riego.O artigo descreve o resultado de um trabalho realizado junto a pequenos olericultores do município de Pirapozinho – SP, cujo objetivo foi diagnosticar o uso da água na irrigação de hortaliças. Na pesquisa de campo, foram entrevistados 14 produtores olerícolas, seguindo-se um roteiro semiestruturado. Os resultados do trabalho apontaram o sistema de irrigação por aspersão com microaspersores como o sistema de irrigação mais utilizado. A água subterrânea, captada via poços semi artesianos, é a principal fonte de abastecimento, com uma estimativa de retirada média diária entre 100 litros/dia a 5000 litros/dia. Há a necessidade de se melhorar o manejo da irrigação, já que é realizado com base em critérios empíricos, não se assegurando a precisão na distribuição da água, além da necessidade de orientação dos produtores sobre a importância das análises de qualidade da água utilizada na irrigação, já que a maioria dos produtores relatou nunca ter realizado. A melhoria do uso da água na irrigação olerícola do município de Pirapozinho – SP passa necessariamente pelo trabalho em conjunto dos órgãos públicos, órgãos de extensão rural e produtores olerícolas. Palavras-chave: Hortaliças. Pequenos olericultores. Irrigação.Universidade Federal de Goiás2022-08-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.ufg.br/atelie/article/view/7132110.5216/ag.v16i2.71321Ateliê Geográfico Journal; Vol. 16 No. 2 (2022); 244-255Ateliê Geográfico; Vol. 16 Núm. 2 (2022); 244-255Ateliê Geográfico; v. 16 n. 2 (2022); 244-2551982-1956reponame:Ateliê Geográficoinstname:Universidade Federal de Goiás (UFG)instacron:UFGporhttps://revistas.ufg.br/atelie/article/view/71321/39032Copyright (c) 2022 Ateliê Geográficoinfo:eu-repo/semantics/openAccessAznar, Fábio EduardoRizk, Maria Cristina2022-12-05T14:23:43Zoai:ojs.revistas.ufg.br:article/71321Revistahttps://www.revistas.ufg.br/ateliePUBhttps://www.revistas.ufg.br/atelie/oairevista.ateliegeografico@gmail.com || deniscastilho@hotmail.com || laracristineufg@yahoo.com.br1982-19561982-1956opendoar:2024-05-21T19:55:39.822700Ateliê Geográfico - Universidade Federal de Goiás (UFG)true
dc.title.none.fl_str_mv The water and horticulture in Pirapozinho – SP
Agua y olericulture en Pirapozinho – SP
A água e a olericultura em Pirapozinho – SP
title The water and horticulture in Pirapozinho – SP
spellingShingle The water and horticulture in Pirapozinho – SP
Aznar, Fábio Eduardo
title_short The water and horticulture in Pirapozinho – SP
title_full The water and horticulture in Pirapozinho – SP
title_fullStr The water and horticulture in Pirapozinho – SP
title_full_unstemmed The water and horticulture in Pirapozinho – SP
title_sort The water and horticulture in Pirapozinho – SP
author Aznar, Fábio Eduardo
author_facet Aznar, Fábio Eduardo
Rizk, Maria Cristina
author_role author
author2 Rizk, Maria Cristina
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Aznar, Fábio Eduardo
Rizk, Maria Cristina
description The article describes the result of a work carried out with small vegetable growers in the municipality of Pirapozinho – SP, whose objective was to diagnose the use of water in the irrigation of vegetables. In the field research, 14 vegetable producers were interviewed, following a semi-structured script. The results of the work indicated the sprinkler irrigation system with micro sprinklers as the most used irrigation system. Groundwater, captured via semi-artesian wells, is the main source of supply, with an estimated average daily withdrawal between 100 liters/day to 5000 liters/day. There is a need to improve irrigation management, since it is carried out based on empirical criteria, not ensuring precision in water distribution, in addition to the need to guide producers on the importance of analyzing the quality of water used in irrigation, since most producers reported never having done it. Improving the use of water in vegetable irrigation in the municipality of Pirapozinho – SP necessarily involves working together with public agencies, rural extension agencies and vegetable producers. Keywords: Vegetables. Little growers. Irrigation.  
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-08-20
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://revistas.ufg.br/atelie/article/view/71321
10.5216/ag.v16i2.71321
url https://revistas.ufg.br/atelie/article/view/71321
identifier_str_mv 10.5216/ag.v16i2.71321
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.ufg.br/atelie/article/view/71321/39032
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Ateliê Geográfico
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Ateliê Geográfico
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Goiás
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Goiás
dc.source.none.fl_str_mv Ateliê Geográfico Journal; Vol. 16 No. 2 (2022); 244-255
Ateliê Geográfico; Vol. 16 Núm. 2 (2022); 244-255
Ateliê Geográfico; v. 16 n. 2 (2022); 244-255
1982-1956
reponame:Ateliê Geográfico
instname:Universidade Federal de Goiás (UFG)
instacron:UFG
instname_str Universidade Federal de Goiás (UFG)
instacron_str UFG
institution UFG
reponame_str Ateliê Geográfico
collection Ateliê Geográfico
repository.name.fl_str_mv Ateliê Geográfico - Universidade Federal de Goiás (UFG)
repository.mail.fl_str_mv revista.ateliegeografico@gmail.com || deniscastilho@hotmail.com || laracristineufg@yahoo.com.br
_version_ 1799874837742616576