Avaliação das taxas de arraçoamento na produção do camarão Litopenaeus vannamei utilizando substratos artificiais
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Ciência animal brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://revistas.ufg.br/vet/article/view/e-50805 |
Resumo: | The objective of this study was to evaluate the the influence of feeding rate and different artificial substrates on both the water quality and growth performance of Litopenaeus vannamei shrimp. The experimental design was randomized blocks with five treatments and four replicates, with a density of 30 shrimp m-2 and mean weight of 2.8 g. The experiment lasted 49 days, and during this period, artificial substrates did not influence the water quality. The increase in the feeding rate influenced the dissolved oxygen of treatments. The final average weight, average final length, final biomass, productivity, and feed conversion rate showed significant differences (p > 0.05). The best food conversion factor was provided by the treatment with a feeding rate of 2%. The treatment with a feeding rate of 4% of biomass showed the best growth performance, except for the feed conversion rate. Results showed that for the percentage of 25% of the area of artificial substrates, there is an optimum feeding rate of between 5.13% and 5.54% of shrimp biomass, resulting in maximum production.Keywords: Biofilm; Natural food; Diets, Shrimp farming |
id |
UFG-7_3e6952c2d7fcb5ab8dc693a9d4b1fa8d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.revistas.ufg.br:article/50805 |
network_acronym_str |
UFG-7 |
network_name_str |
Ciência animal brasileira (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Avaliação das taxas de arraçoamento na produção do camarão Litopenaeus vannamei utilizando substratos artificiaisAvaliação das taxas de arraçoamento na produção do camarão Litopenaeus vannamei utilizando substratos artificiaisThe objective of this study was to evaluate the the influence of feeding rate and different artificial substrates on both the water quality and growth performance of Litopenaeus vannamei shrimp. The experimental design was randomized blocks with five treatments and four replicates, with a density of 30 shrimp m-2 and mean weight of 2.8 g. The experiment lasted 49 days, and during this period, artificial substrates did not influence the water quality. The increase in the feeding rate influenced the dissolved oxygen of treatments. The final average weight, average final length, final biomass, productivity, and feed conversion rate showed significant differences (p > 0.05). The best food conversion factor was provided by the treatment with a feeding rate of 2%. The treatment with a feeding rate of 4% of biomass showed the best growth performance, except for the feed conversion rate. Results showed that for the percentage of 25% of the area of artificial substrates, there is an optimum feeding rate of between 5.13% and 5.54% of shrimp biomass, resulting in maximum production.Keywords: Biofilm; Natural food; Diets, Shrimp farmingO objetivo deste trabalho foi avaliar a taxa de arraçoamento, sobre a influência dos substratos artificiais na qualidade da água e índices zootécnicos do camarão Litopenaeus vannamei. O delineamento experimental adotado foi em blocos casualizados com cinco tratamentos e quatro repetições, com densidade de 30 camarões/m², e peso médio de 2,8 g, o experimento teve duração de 49 dias, durante este período os substratos artificiais não influenciaram na qualidade da água. O aumento da taxa de arraçoamento influenciou no oxigênio dissolvido dos tratamentos. O peso médio final, comprimento médio final, biomassa final, produtividade e fator de conversão alimentar apresentaram diferenças significativas (p>0,05). O melhor fator de conversão alimentar foi proporcionado pelo tratamento com taxa de arraçoamento de 2%. O tratamento com arraçoamento de 4% da biomassa apresentou os melhores índices zootécnicos, com exceção do fator de conversão alimentar. Os resultados mostram que para o percentual de 25% de área de substratos artificiais existe um ótimo percentual de arraçoamento que está entre 5,13% e 5,54% da biomassa dos camarões resultando na maximização da produção.Palavras - chave: Biofilme; Alimento natural; Dietas; CarciniculturaUniversidade Federal de Goiás2018-08-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.ufg.br/vet/article/view/e-5080510.1590/cab19050805Brazilian Animal Science/ Ciência Animal Brasileira; Vol. 19 (2018): Continuous publication; 1-11Ciência Animal Brasileira / Brazilian Animal Science; v. 19 (2018): Publicação contínua; 1-111809-68911518-2797reponame:Ciência animal brasileira (Online)instname:Universidade Federal de Goiás (UFG)instacron:UFGenghttps://revistas.ufg.br/vet/article/view/e-50805/25970https://revistas.ufg.br/vet/article/view/e-50805/25971Copyright (c) 2018 Ciência Animal Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccessRocha Nunes Antunes, Césarda Silva Ledo, Carlos AlbertoMatheus Pereira, Clóvisdos Santos, José2023-03-23T18:50:39Zoai:ojs.revistas.ufg.br:article/50805Revistahttps://revistas.ufg.br/vetPUBhttps://revistas.ufg.br/vet/oai||revistacab@gmail.com1809-68911518-2797opendoar:2024-05-21T19:56:21.144287Ciência animal brasileira (Online) - Universidade Federal de Goiás (UFG)true |
dc.title.none.fl_str_mv |
Avaliação das taxas de arraçoamento na produção do camarão Litopenaeus vannamei utilizando substratos artificiais Avaliação das taxas de arraçoamento na produção do camarão Litopenaeus vannamei utilizando substratos artificiais |
title |
Avaliação das taxas de arraçoamento na produção do camarão Litopenaeus vannamei utilizando substratos artificiais |
spellingShingle |
Avaliação das taxas de arraçoamento na produção do camarão Litopenaeus vannamei utilizando substratos artificiais Rocha Nunes Antunes, César |
title_short |
Avaliação das taxas de arraçoamento na produção do camarão Litopenaeus vannamei utilizando substratos artificiais |
title_full |
Avaliação das taxas de arraçoamento na produção do camarão Litopenaeus vannamei utilizando substratos artificiais |
title_fullStr |
Avaliação das taxas de arraçoamento na produção do camarão Litopenaeus vannamei utilizando substratos artificiais |
title_full_unstemmed |
Avaliação das taxas de arraçoamento na produção do camarão Litopenaeus vannamei utilizando substratos artificiais |
title_sort |
Avaliação das taxas de arraçoamento na produção do camarão Litopenaeus vannamei utilizando substratos artificiais |
author |
Rocha Nunes Antunes, César |
author_facet |
Rocha Nunes Antunes, César da Silva Ledo, Carlos Alberto Matheus Pereira, Clóvis dos Santos, José |
author_role |
author |
author2 |
da Silva Ledo, Carlos Alberto Matheus Pereira, Clóvis dos Santos, José |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Rocha Nunes Antunes, César da Silva Ledo, Carlos Alberto Matheus Pereira, Clóvis dos Santos, José |
description |
The objective of this study was to evaluate the the influence of feeding rate and different artificial substrates on both the water quality and growth performance of Litopenaeus vannamei shrimp. The experimental design was randomized blocks with five treatments and four replicates, with a density of 30 shrimp m-2 and mean weight of 2.8 g. The experiment lasted 49 days, and during this period, artificial substrates did not influence the water quality. The increase in the feeding rate influenced the dissolved oxygen of treatments. The final average weight, average final length, final biomass, productivity, and feed conversion rate showed significant differences (p > 0.05). The best food conversion factor was provided by the treatment with a feeding rate of 2%. The treatment with a feeding rate of 4% of biomass showed the best growth performance, except for the feed conversion rate. Results showed that for the percentage of 25% of the area of artificial substrates, there is an optimum feeding rate of between 5.13% and 5.54% of shrimp biomass, resulting in maximum production.Keywords: Biofilm; Natural food; Diets, Shrimp farming |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-08-02 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://revistas.ufg.br/vet/article/view/e-50805 10.1590/cab19050805 |
url |
https://revistas.ufg.br/vet/article/view/e-50805 |
identifier_str_mv |
10.1590/cab19050805 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.ufg.br/vet/article/view/e-50805/25970 https://revistas.ufg.br/vet/article/view/e-50805/25971 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2018 Ciência Animal Brasileira info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2018 Ciência Animal Brasileira |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Goiás |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Goiás |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Animal Science/ Ciência Animal Brasileira; Vol. 19 (2018): Continuous publication; 1-11 Ciência Animal Brasileira / Brazilian Animal Science; v. 19 (2018): Publicação contínua; 1-11 1809-6891 1518-2797 reponame:Ciência animal brasileira (Online) instname:Universidade Federal de Goiás (UFG) instacron:UFG |
instname_str |
Universidade Federal de Goiás (UFG) |
instacron_str |
UFG |
institution |
UFG |
reponame_str |
Ciência animal brasileira (Online) |
collection |
Ciência animal brasileira (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Ciência animal brasileira (Online) - Universidade Federal de Goiás (UFG) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revistacab@gmail.com |
_version_ |
1799874789909725184 |