Extratos vegetais, formulações a base de extrato vegetal e produtos químicos no controle da mancha bacteriana do maracujazeiro
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Data de Publicação: | 2017 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/32666 |
Resumo: | The bacterial spot is an important disease in passion fruit culture responsible for economic damages and for reducing fructification and commercial exploitation period of affected plants. The present research aimed to evaluate the effect of the chemicals oxytetracycline, fluazinam, mancozeb, copper oxychloride and acibenzolar-S-methyl (ASM) and the formulations Fitoforce Copper and Fitoforce Plus and leaf extracts of Artocarpus heterophyllus and Morinda citrifolia on growth in vitro of Xanthomonas axonopodis pv. passiflorae and the severity of bacterial spot of passion fruit in greenhouse. For the in vitro tests, treatments were incorporated into the culture medium 523 on their respective strengths and assessments were performed by counting the number of colonies of the pathogen. The tests on greenhouse treatment application were performed 7 days before inoculation of X. axonopodis pv. passiflorae for formulations and extracts and 2 days before inoculation for chemicals. The disease severity assessments were performed every 48 hours. Oxytetracycline, fluazinam mancozeb, copper oxychloride, Fitoforce Copper and Fitoforce Plus completely inhibited bacterial growth in vitro. At the greenhouse all treatments reduced the severity of bacterial spot of passion fruit with reductions between 54 e 62%, except for fertilizer Fitoforce Plus that showed a lower percent control, below 50%. |
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Extratos vegetais, formulações a base de extrato vegetal e produtos químicos no controle da mancha bacteriana do maracujazeiroPlant extracts, coffee-leaf extract formulation and chemicals to control passion fruit bacterial spotAcibenzolar-S-metilPassiflora edulis f. flavicarpaXanthomonas axonopodis pv. PassifloraeMaracujazeiro - Mancha bacterianaPassionflower - Bacterial stainThe bacterial spot is an important disease in passion fruit culture responsible for economic damages and for reducing fructification and commercial exploitation period of affected plants. The present research aimed to evaluate the effect of the chemicals oxytetracycline, fluazinam, mancozeb, copper oxychloride and acibenzolar-S-methyl (ASM) and the formulations Fitoforce Copper and Fitoforce Plus and leaf extracts of Artocarpus heterophyllus and Morinda citrifolia on growth in vitro of Xanthomonas axonopodis pv. passiflorae and the severity of bacterial spot of passion fruit in greenhouse. For the in vitro tests, treatments were incorporated into the culture medium 523 on their respective strengths and assessments were performed by counting the number of colonies of the pathogen. The tests on greenhouse treatment application were performed 7 days before inoculation of X. axonopodis pv. passiflorae for formulations and extracts and 2 days before inoculation for chemicals. The disease severity assessments were performed every 48 hours. Oxytetracycline, fluazinam mancozeb, copper oxychloride, Fitoforce Copper and Fitoforce Plus completely inhibited bacterial growth in vitro. At the greenhouse all treatments reduced the severity of bacterial spot of passion fruit with reductions between 54 e 62%, except for fertilizer Fitoforce Plus that showed a lower percent control, below 50%.A mancha bacteriana é uma importante doença na cultura do maracujazeiro, responsável por perdas econômicas e pela redução da frutificação e do período de exploração comercial das plantas afetadas. O presente trabalho teve como objetivo avaliar o efeito dos produtos químicos oxitetraciclina, fluazinam, mancozeb, oxicloreto de cobre e Acibenzolar-S-Metil (ASM), das formulações Fitoforce Cobre, Fitoforce Plus e dos extratos de folhas de Artocarpus heterophyllus e Morinda citrifolia sobre o crescimento in vitro de Xanthomonas axonopodis pv. passiflorae e sobre a severidade da mancha bacteriana do maracujazeiro em casa-de-vegetação. Nos ensaios in vitro, os tratamentos foram incorporados ao meio de cultura 523, em suas respectivas dosagens e as avaliações foram realizadas pela contagem do número de colônias do patógeno. Nos ensaios em casade-vegetação a aplicação dos tratamentos foi realizada 7 dias antes da inoculação de X. axonopodis pv. passiflorae para as formulações e extratos e 2 dias antes da inoculação para os produtos químicos. As avaliações de severidade da doença foram realizadas em intervalos de 48 horas. Os produtos oxitetraciclina, fluazinam, mancozeb, oxicloreto de cobre, Fitoforce Cobre e Fitoforce Plus inibiram totalmente o crescimento in vitro da bactéria. Em casa-de-vegetação, todos os tratamentos reduziram significativamente a severidade da mancha bacteriana com reduções entre 54 e 62%, com exceção do Fitoforce Plus que apresentou porcentagem de controle abaixo de 50%.Universidade Federal de Viçosa2019-01-25T17:53:05Z2019-01-25T17:53:05Z2017-03info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfCOSTA, R. C. et al. Extratos vegetais, formulações a base de extrato vegetal e produtos químicos no controle da mancha bacteriana do maracujazeiro. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, Viçosa, MG, v. 7, n. 1, p. 26-33, Mar. 2017.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/32666Revista Brasileira de Agropecuária Sustentávelreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessCosta, Rosemary CorrêaIshida, Alessandra Keiko NakasoneMiranda, Vicente SavonittiDamasceno Filho, Antonio SaraivaSilva, Clenilda Tolentino BentoResende, Mário Lúcio VilelaOliveira, Luana Cardosopor2019-01-25T17:53:05Zoai:localhost:1/32666Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2019-01-25T17:53:05Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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