Suprimento do silicato de cálcio e a eficiência nutricional de variedades de cafeeiro
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Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/3641 |
Resumo: | Silicon is classified as a useful nutrient and may change nutritional dynamics of plants, although it is not considered an essential nutrient to plants. An experiment was conducted in block randomized design, with plants in containers of three coffee cultivars combined with six doses of calcium silicate (T0=0, T1=0.063, T2=0.125, T3=0.25, T4=0.5 e T5=1.0 g dm-3 substrate), aiming to compare the nutritional efficiency of three coffee cultivars, Catuaí, Mundo Novo and Icatu, in terms of response to Silicon fertilization. The Icatu cultivar presented higher had more efficiency of uptake (EA) of Cu, Zn, Fe, and Si, and higher values of efficiency of uses (EU) of N, K, Ca, B, and Mn, not differing from Mundo Novo cultivar for N, Ca, and Mn, and having more efficiency of translocation (ET) for N, S, Zn, and Fe nutrients. The Catuaí had more EA of P, K, B, and Mn, not differing from Mundo Novo for P, K, and Mn, higher EU for Mg, S, Cu, Zn, Fe, and Si, probably because of a better ET of these nutrients with exception of Fe and Si. The Mundo Novo cultivar was more efficient in N, K, Ca, Mg, Mn and Si uptake, had higher EU of P and Mn, and higher ET of K, Ca, B, Mn, and Si. |
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Suprimento do silicato de cálcio e a eficiência nutricional de variedades de cafeeiroEficiência de translocaçãoAbsorçãoEficiência de usoSilicon is classified as a useful nutrient and may change nutritional dynamics of plants, although it is not considered an essential nutrient to plants. An experiment was conducted in block randomized design, with plants in containers of three coffee cultivars combined with six doses of calcium silicate (T0=0, T1=0.063, T2=0.125, T3=0.25, T4=0.5 e T5=1.0 g dm-3 substrate), aiming to compare the nutritional efficiency of three coffee cultivars, Catuaí, Mundo Novo and Icatu, in terms of response to Silicon fertilization. The Icatu cultivar presented higher had more efficiency of uptake (EA) of Cu, Zn, Fe, and Si, and higher values of efficiency of uses (EU) of N, K, Ca, B, and Mn, not differing from Mundo Novo cultivar for N, Ca, and Mn, and having more efficiency of translocation (ET) for N, S, Zn, and Fe nutrients. The Catuaí had more EA of P, K, B, and Mn, not differing from Mundo Novo for P, K, and Mn, higher EU for Mg, S, Cu, Zn, Fe, and Si, probably because of a better ET of these nutrients with exception of Fe and Si. The Mundo Novo cultivar was more efficient in N, K, Ca, Mg, Mn and Si uptake, had higher EU of P and Mn, and higher ET of K, Ca, B, Mn, and Si.Embora não seja considerado nutriente essencial às plantas, o silício é classificado como elemento benéfico ou útil podendo alterar a dinâmica nutricional das plantas. Objetivando comparar a eficiência nutricional de variedades de cafeeiro (Catuaí, Mundo Novo e Icatu) em resposta à adubação silicatada, implantou-se um experimento em blocos casualizados, com as três variedades de mudas em tubetes combinadas com seis doses de CaSiO3 (T0=0, T1=0,063, T2=0,125, T3=0,25, T4=0,5 e T5=1,0 g dm-3 de substrato). A variedade Icatu teve a maior eficiência de absorção (EA) de Cu, Zn, Fe e Si, maior eficiência de uso (EU) de N, K, Ca, B e Mn não diferindo da Mundo Novo para os nutrientes N, Ca e Mn e maior eficiência de translocação (ET) de N, S, Zn e de Fe. A Catuaí teve maior EA de P, K, B e Mn, não diferindo da Mundo Novo para os nutrientes P, K e Mn, maior EU para Mg, S, Cu, Zn, Fe e Si, provavelmente devido à melhor ET destes nutrientes exceto para Fe e Si. A Mundo Novo foi mais eficiente na absorção de N, K, Ca, Mg, Mn e Si, teve maior EU de P e Mn e maior ET de K, Ca, B, Mn e Si.Sociedade Brasileira de Ciência do Solo2014-09-10T21:07:43Z2014-09-10T21:07:43Z2009-04info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfPOZZA, A. A. A. et al. Suprimento do silicato de cálcio e a eficiência nutricional de variedades de cafeeiro. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 33, n.6, p.1705-1714, dez. 2009.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/3641Revista Brasileira de Ciência do Soloreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAPozza, Adélia Aziz AlexandreCarvalho, Janice Guedes deGuimarães, Paulo Tácito GontijoFigueiredo, Filipe CamposAraújo, Alexandre Romeiroinfo:eu-repo/semantics/openAccesspor2021-10-01T19:44:49Zoai:localhost:1/3641Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-10-01T19:44:49Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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