Caracterização espacial do ambiente termoacústico e de iluminância em galpão comercial para criação de frangos de corte

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Yanagi Júnior, Tadayuki
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Amaral, Adriana G. do, Teixeira, Vitor H., Lima, Renato R. de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/43257
Resumo: The goal of this study was to evaluate and map the thermo-acoustic and the luminance variables inside of a commercial broiler chicken house equipped with conventional ventilation and misting system. Hybro breed broiler chickens were lodged in three regions (refuse, female and male), at a density of approximately 20 birds m-2. The productive environment was evaluated by the black-globe humidity index, relative humidity, air velocity, noise level and luminance. Spatial distribution maps of these variables were generated inside the broiler house using the kriging method. Based on the results, it was concluded that, in general, broiler chickens were subjected to inadequate environmental conditions during the hottest period of the day; however, the exploration potential for using evaporative cooling systems was verified. The spatial profile of the variables related to the productive environment provide for the attainment of more detailed information about the studied system.
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spelling Caracterização espacial do ambiente termoacústico e de iluminância em galpão comercial para criação de frangos de corteSpatial characterization of thermoacoustic and luminance environment in commercial broiler chicken houseAviculturaAmbiente de produçãoDistribuição espacialAvicultureProduction environmentSpatial distributionThe goal of this study was to evaluate and map the thermo-acoustic and the luminance variables inside of a commercial broiler chicken house equipped with conventional ventilation and misting system. Hybro breed broiler chickens were lodged in three regions (refuse, female and male), at a density of approximately 20 birds m-2. The productive environment was evaluated by the black-globe humidity index, relative humidity, air velocity, noise level and luminance. Spatial distribution maps of these variables were generated inside the broiler house using the kriging method. Based on the results, it was concluded that, in general, broiler chickens were subjected to inadequate environmental conditions during the hottest period of the day; however, the exploration potential for using evaporative cooling systems was verified. The spatial profile of the variables related to the productive environment provide for the attainment of more detailed information about the studied system.A presente pesquisa teve o objetivo de avaliar e espacializar as variáveis termoacústicas e de iluminância no interior de um galpão comercial, com sistema de ventilação convencional e resfriamento evaporativo, destinado à produção de frangos de corte. Os frangos de corte Hybro foram alojados em um galpão subdividido em três regiões (refugos, fêmeas e machos), sendo criados a uma densidade aproximada de 20 aves m-2. O ambiente produtivo foi avaliado por meio do índice de conforto térmico, nível de ruído e de iluminância. Mapas de distribuição espacial destas variáveis foram gerados para o interior do galpão, usando o método da krigagem. Com base nos resultados, pode-se concluir que as aves, de forma geral, estiveram submetidas a condições ambientais inadequados à criação nos horários mais quentes do dia. Porém, verificou-se o potencial de exploração do sistema de resfriamento evaporativo. A espacialização das variáveis relacionadas ao ambiente produtivo proporciona a obtenção de informações mais detalhadas sobre o sistema estudado.Associação Brasileira de Engenharia Agrícola (SBEA)2020-09-30T23:34:04Z2020-09-30T23:34:04Z2011-02info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfYANAGI JÚNIOR, T. et al. Caracterização espacial do ambiente termoacústico e de iluminância em galpão comercial para criação de frangos de corte. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 31, n. 1, p. 1-12, jan./fev. 2011. DOI: 10.1590/S0100-69162011000100001.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/43257Engenharia Agrícola (EAgri)reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessYanagi Júnior, TadayukiAmaral, Adriana G. doTeixeira, Vitor H.Lima, Renato R. deeng2020-09-30T23:34:05Zoai:localhost:1/43257Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2020-09-30T23:34:05Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
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