Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivas
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/192 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8875 |
Resumo: | The transgenic is a genetically modified organism or culture (OGM) that contains a gene that was artificially inserted, instead of having acquired naturally for pollination as they are for the conventional cultures. The “new agriculture “ based on this kind of products, points to a smaller degradation of the soils and of the environment, with reduction of the production costs and of the final prices for the consumer. Though your effects about the human health are still ignored and for that same reason, several restrictions to that type of food have been imposed. In that sense, this work sought to enlarge the discussion on that product type, discussing the possible environmental, economical and biological impacts of the transgenic use. The work is concluded discussing that this technology, with your potential of creating varieties of commercial cultures economically important, it is simply very valuable to be ignored. There is, however some concerns and valid subjects. For those subjects to be resolved with clarity, the decisions and analyses should be based in information with deep scientific rigor. |
id |
UFLA_17da7edc2754f161334bdf17cb411b21 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/8875 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivasTransgenic food in brazilian agriculture: evolution and perspectivesAlimentos transgênicosProdutividade agrícolaEconomia agrícolaTransgenic foodAgricultural productivityAgricultureThe transgenic is a genetically modified organism or culture (OGM) that contains a gene that was artificially inserted, instead of having acquired naturally for pollination as they are for the conventional cultures. The “new agriculture “ based on this kind of products, points to a smaller degradation of the soils and of the environment, with reduction of the production costs and of the final prices for the consumer. Though your effects about the human health are still ignored and for that same reason, several restrictions to that type of food have been imposed. In that sense, this work sought to enlarge the discussion on that product type, discussing the possible environmental, economical and biological impacts of the transgenic use. The work is concluded discussing that this technology, with your potential of creating varieties of commercial cultures economically important, it is simply very valuable to be ignored. There is, however some concerns and valid subjects. For those subjects to be resolved with clarity, the decisions and analyses should be based in information with deep scientific rigor.Os transgênicos são organismos ou culturas geneticamente modificados (OGMs) que contêm um gene que foi artificialmente inserido, em vez de adquirido naturalmente por polinização como são as culturas convencionais. A “nova agricultura”, baseada em produtos transgênicos, aponta para uma menor degradação dos solos e do meio ambiente, com redução dos custos de produção e dos preços finais para o consumidor. Todavia, seus efeitos sobre a saúde humana ainda são desconhecidos e, por esse mesmo motivo, diversas restrições a esse tipo de alimentos vêm sendo impostas. Nesse sentido, com este trabalho, objetivou-se ampliar a discussão sobre esse tipo de produto, investigando os possíveis impactos ambientais, econômicos e danos sobre o organismo humano. Conclui-se o trabalho apontando que essa tecnologia, com seu potencial de criar variedades de culturas comerciais economicamente importantes, é simplesmente muito valiosa para ser ignorada. Há, porém algumas preocupações e questões válidas. Para que essas questões sejam resolvidas com clareza, as decisões e análises deverão estar fundamentadas em informações com profundo embasamento científico.Organizações Rurais & Agroindustriais2011-04-182015-05-04T13:47:25Z2015-05-04T13:47:25Z2015-05-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/192ALMEIDA, G. C. S. de; LAMOUNIER, W. M. Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivas. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 7, n. 3, p. 345-355, 2005.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8875Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 7, n. 3 (2005)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/192/189Almeida, Gustavo Calixto Scoralick deLamounier, Wagner Mourainfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-03-18T19:23:25Zoai:localhost:1/8875Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-18T19:23:25Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivas Transgenic food in brazilian agriculture: evolution and perspectives |
title |
Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivas |
spellingShingle |
Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivas Almeida, Gustavo Calixto Scoralick de Alimentos transgênicos Produtividade agrícola Economia agrícola Transgenic food Agricultural productivity Agriculture |
title_short |
Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivas |
title_full |
Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivas |
title_fullStr |
Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivas |
title_full_unstemmed |
Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivas |
title_sort |
Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivas |
author |
Almeida, Gustavo Calixto Scoralick de |
author_facet |
Almeida, Gustavo Calixto Scoralick de Lamounier, Wagner Moura |
author_role |
author |
author2 |
Lamounier, Wagner Moura |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Almeida, Gustavo Calixto Scoralick de Lamounier, Wagner Moura |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Alimentos transgênicos Produtividade agrícola Economia agrícola Transgenic food Agricultural productivity Agriculture |
topic |
Alimentos transgênicos Produtividade agrícola Economia agrícola Transgenic food Agricultural productivity Agriculture |
description |
The transgenic is a genetically modified organism or culture (OGM) that contains a gene that was artificially inserted, instead of having acquired naturally for pollination as they are for the conventional cultures. The “new agriculture “ based on this kind of products, points to a smaller degradation of the soils and of the environment, with reduction of the production costs and of the final prices for the consumer. Though your effects about the human health are still ignored and for that same reason, several restrictions to that type of food have been imposed. In that sense, this work sought to enlarge the discussion on that product type, discussing the possible environmental, economical and biological impacts of the transgenic use. The work is concluded discussing that this technology, with your potential of creating varieties of commercial cultures economically important, it is simply very valuable to be ignored. There is, however some concerns and valid subjects. For those subjects to be resolved with clarity, the decisions and analyses should be based in information with deep scientific rigor. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-04-18 2015-05-04T13:47:25Z 2015-05-04T13:47:25Z 2015-05-04 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/192 ALMEIDA, G. C. S. de; LAMOUNIER, W. M. Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivas. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 7, n. 3, p. 345-355, 2005. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8875 |
url |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/192 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8875 |
identifier_str_mv |
ALMEIDA, G. C. S. de; LAMOUNIER, W. M. Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivas. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 7, n. 3, p. 345-355, 2005. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/192/189 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
dc.source.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 7, n. 3 (2005) 2238-6890 1517-3879 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439244349407232 |