Desempenho agronômico de seleções de café Bourbon Vermelho e Bourbon Amarelo de diferentes origens

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ferreira, André Dominghetti
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Carvalho, Gladyston Rodrigues, Rezende, Juliana Costa de, Botelho, Cesar Elias, Rezende, Ramiro Machado, Carvalho, Alex Mendonça de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/11670
Resumo: The objective of this work was to evaluate phenotypic adaptability and stability, and other traits of agronomic interest of genotypes of Red Bourbon and Yellow Bourbon coffee in order to select the ones with better performance in the state of Minas Gerais, Brazil. We evaluated 17 genotypes of the Bourbon cultivar group, with good performance in cup-quality tests, as well as three cultivars widely grown in the state, used as a control. The experiments were established in December 2005, in the municipalities of Lavras, Santo Antônio do Amparo, Três Pontas, Campos Altos, and Patrocínio. The evaluations were done during the first four harvests in the growing seasons of 2007/2008, 2008/2009, 2009/2010, and 2010/2011, including the following traits: grain yield, phenotypic adaptability and stability, percentage of floating grains, vegetative vigor, and bean size. There is genetic variability within the Bourbon group studied. Bourbon genotypes show satisfactory yields in all evaluated sites. The genotype Red Bourbon 2 has greater adaptability, and stood out as to all studied variables.
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spelling Desempenho agronômico de seleções de café Bourbon Vermelho e Bourbon Amarelo de diferentes origensAgronomic performance of selections of Red Bourbon and Yellow Bourbon coffee from different originsCoffea arabicaCafé Bourbon Vermelho – Adaptabilidade fenotípicaCafé Bourbon Vermelho - Estabilidade fenotípicaCafé Bourbon Amarelo – Adaptabilidade fenotípicaCafé Bourbon Amarelo - Estabilidade fenotípicaInteração genótipo-ambienteBebida de café - QualidadeRed Bourbon coffee - Phenotypic adaptabilityYellow Bourbon coffee - Phenotypic adaptabilityRed Bourbon coffee - Phenotypic stabilityYellow Bourbon coffee - Phenotypic stabilityCoffe drink - QualityThe objective of this work was to evaluate phenotypic adaptability and stability, and other traits of agronomic interest of genotypes of Red Bourbon and Yellow Bourbon coffee in order to select the ones with better performance in the state of Minas Gerais, Brazil. We evaluated 17 genotypes of the Bourbon cultivar group, with good performance in cup-quality tests, as well as three cultivars widely grown in the state, used as a control. The experiments were established in December 2005, in the municipalities of Lavras, Santo Antônio do Amparo, Três Pontas, Campos Altos, and Patrocínio. The evaluations were done during the first four harvests in the growing seasons of 2007/2008, 2008/2009, 2009/2010, and 2010/2011, including the following traits: grain yield, phenotypic adaptability and stability, percentage of floating grains, vegetative vigor, and bean size. There is genetic variability within the Bourbon group studied. Bourbon genotypes show satisfactory yields in all evaluated sites. The genotype Red Bourbon 2 has greater adaptability, and stood out as to all studied variables.– O objetivo deste trabalho foi avaliar a adaptabilidade e estabilidade fenotípica e outras características de interesse agronômico de genótipos de café Bourbon Vermelho e Bourbon Amarelo, para selecionar os de melhor desempenho no Estado de Minas Gerais. Foram avaliados 17 genótipos pertencentes ao grupo Bourbon, bem pontuados em concursos de qualidade de bebida, além de três cultivares amplamente cultivadas no estado, utilizadas como testemunhas. Os experimentos foram instalados em dezembro de 2005, nos municípios de Lavras, Santo Antônio do Amparo, Três Pontas, Campos Altos e Patrocínio. As avaliações foram realizadas durante as quatro primeiras colheitas, nos anos agrícolas 2007/2008, 2008/2009, 2009/2010 e 2010/2011, e compreenderam as seguintes características: produtividade de grãos, adaptabilidade e estabilidade fenotípica, percentagem de frutos chochos, vigor vegetativo e classificação por peneira. Há variabilidade genética dentro do grupo de Bourbon estudado. Os genótipos de Bourbon apresentam produtividades satisfatórias em todos os locais avaliados. O genótipo Bourbon Vermelho 2 apresenta maior adaptabilidade, tendo-se destacado quanto a todas as características avaliadas.Embrapa Informação Tecnológica2016-08-22T17:30:40Z2016-08-22T17:30:40Z2013info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfFERREIRA, A. D. et al. Desempenho agronômico de seleções de Café Bourbon Vermelho e Bourbon Amarelo de diferentes origens. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 48, n. 4, p. 388-394, abr. 2013.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/11670Pesquisa Agropecuária Brasileirareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAFerreira, André DominghettiCarvalho, Gladyston RodriguesRezende, Juliana Costa deBotelho, Cesar EliasRezende, Ramiro MachadoCarvalho, Alex Mendonça deinfo:eu-repo/semantics/openAccesspor2023-05-26T18:56:47Zoai:localhost:1/11670Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-26T18:56:47Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
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Ferreira, André Dominghetti
Coffea arabica
Café Bourbon Vermelho – Adaptabilidade fenotípica
Café Bourbon Vermelho - Estabilidade fenotípica
Café Bourbon Amarelo – Adaptabilidade fenotípica
Café Bourbon Amarelo - Estabilidade fenotípica
Interação genótipo-ambiente
Bebida de café - Qualidade
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