Caracterização dos consumidores de peixe do Município de Lavras, Minas Gerais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Melo, Carlos Cicinato Vieira
Data de Publicação: 2015
Outros Autores: Fabrini, Bruno Chaves, Costa, Adriano Carvalho, Mattos, Bruno Olivetti de, Santos, Lucas Carvalho dos, Freitas, Rilke Tadeu Fonseca de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42598
Resumo: The objective of this study was to evaluate and characterize the fish consumption profile in the town of Lavras, Minas Gerais. A descriptive-quantitative study was conducted. A structured questionnaire elaborated using previously formulated questions and answers was used for data collection. The questionnaire was applied between March and May 2014 to the household reference person. A total of 402 households were sampled. The data were analyzed by analysis of the distribution of frequencies using the SPSS program. The results showed that fish meat occupied fourth place in the preference of household consumption in the town of Lavras, after beef, poultry and pork meat. It was also observed that fish is usually purchased as fillet and is consumed occasionally in the households. The price is an important factor for the choice of meat. Most respondents prefer to consume fried fish. The species most appreciated by consumers in the town of Lavras is Dourado. Most respondents usually buy less than 2.0 kg/household/year.
id UFLA_1ad8f6de67ce55720e0c34e6d55f3f2c
oai_identifier_str oai:localhost:1/42598
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Caracterização dos consumidores de peixe do Município de Lavras, Minas GeraisCharacterization of fish consumers in the town of Lavras, Minas GeraisComportamento do consumidorConsumo de pescadoPesquisa descritivaPesquisa quantitativaConsumer behaviorDescriptive-quantitative studyFsh consumptionThe objective of this study was to evaluate and characterize the fish consumption profile in the town of Lavras, Minas Gerais. A descriptive-quantitative study was conducted. A structured questionnaire elaborated using previously formulated questions and answers was used for data collection. The questionnaire was applied between March and May 2014 to the household reference person. A total of 402 households were sampled. The data were analyzed by analysis of the distribution of frequencies using the SPSS program. The results showed that fish meat occupied fourth place in the preference of household consumption in the town of Lavras, after beef, poultry and pork meat. It was also observed that fish is usually purchased as fillet and is consumed occasionally in the households. The price is an important factor for the choice of meat. Most respondents prefer to consume fried fish. The species most appreciated by consumers in the town of Lavras is Dourado. Most respondents usually buy less than 2.0 kg/household/year.Objetivou-se com este trabalho avaliar e caracterizar o perfil de consumo de peixe na cidade de Lavras, MG. Para a obtenção dos dados foi realizada uma pesquisa descritivo-quantitativa. A técnica de coleta de dados utilizada foi o questionário estruturado, elaborado com perguntas e respostas previamente formuladas. O questionário foi aplicado de março a maio de 2014 e voltado à pessoa de referência do domicílio. Foram amostrados 402 domicílios. Para a análise dos dados, foi utilizada a técnica de análise de distribuição de frequências, através do programa estatístico SPSS versão 12.0. Como resultado, observou-se que a carne de peixe está em quarto lugar no ranking de preferência de consumo das famílias na cidade de Lavras, perdendo para a carne bovina, aves e suína. Constatou-se também que normalmente o peixe é adquirido na apresentação filé e que o consumo é eventual nos domicílios. O preço representou um fator importante para escolha da carne. A maioria dos entrevistados prefere consumir o peixe frito. A espécie mais apreciada pelos consumidores da cidade de Lavras foi o Dourado. A maioria dos entrevistados costuma comprar menos de 2,0 kg/domicílio/ano.Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA), Instituto de Zootecnia (IZ)2020-08-22T22:30:40Z2020-08-22T22:30:40Z2015info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfMELO, C. C. V. et al. Caracterização dos consumidores de peixe do Município de Lavras, Minas Gerais. Boletim de Indústria Animal, Nova Odessa, v. 72, n. 3, p. 178-184, 2015. DOI: 10.17523/bia.v72n3p178.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42598Boletim de Indústria Animal (BIA)reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessMelo, Carlos Cicinato VieiraFabrini, Bruno ChavesCosta, Adriano CarvalhoMattos, Bruno Olivetti deSantos, Lucas Carvalho dosFreitas, Rilke Tadeu Fonseca depor2020-08-22T22:30:40Zoai:localhost:1/42598Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2020-08-22T22:30:40Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Caracterização dos consumidores de peixe do Município de Lavras, Minas Gerais
Characterization of fish consumers in the town of Lavras, Minas Gerais
title Caracterização dos consumidores de peixe do Município de Lavras, Minas Gerais
spellingShingle Caracterização dos consumidores de peixe do Município de Lavras, Minas Gerais
Melo, Carlos Cicinato Vieira
Comportamento do consumidor
Consumo de pescado
Pesquisa descritiva
Pesquisa quantitativa
Consumer behavior
Descriptive-quantitative study
Fsh consumption
title_short Caracterização dos consumidores de peixe do Município de Lavras, Minas Gerais
title_full Caracterização dos consumidores de peixe do Município de Lavras, Minas Gerais
title_fullStr Caracterização dos consumidores de peixe do Município de Lavras, Minas Gerais
title_full_unstemmed Caracterização dos consumidores de peixe do Município de Lavras, Minas Gerais
title_sort Caracterização dos consumidores de peixe do Município de Lavras, Minas Gerais
author Melo, Carlos Cicinato Vieira
author_facet Melo, Carlos Cicinato Vieira
Fabrini, Bruno Chaves
Costa, Adriano Carvalho
Mattos, Bruno Olivetti de
Santos, Lucas Carvalho dos
Freitas, Rilke Tadeu Fonseca de
author_role author
author2 Fabrini, Bruno Chaves
Costa, Adriano Carvalho
Mattos, Bruno Olivetti de
Santos, Lucas Carvalho dos
Freitas, Rilke Tadeu Fonseca de
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Melo, Carlos Cicinato Vieira
Fabrini, Bruno Chaves
Costa, Adriano Carvalho
Mattos, Bruno Olivetti de
Santos, Lucas Carvalho dos
Freitas, Rilke Tadeu Fonseca de
dc.subject.por.fl_str_mv Comportamento do consumidor
Consumo de pescado
Pesquisa descritiva
Pesquisa quantitativa
Consumer behavior
Descriptive-quantitative study
Fsh consumption
topic Comportamento do consumidor
Consumo de pescado
Pesquisa descritiva
Pesquisa quantitativa
Consumer behavior
Descriptive-quantitative study
Fsh consumption
description The objective of this study was to evaluate and characterize the fish consumption profile in the town of Lavras, Minas Gerais. A descriptive-quantitative study was conducted. A structured questionnaire elaborated using previously formulated questions and answers was used for data collection. The questionnaire was applied between March and May 2014 to the household reference person. A total of 402 households were sampled. The data were analyzed by analysis of the distribution of frequencies using the SPSS program. The results showed that fish meat occupied fourth place in the preference of household consumption in the town of Lavras, after beef, poultry and pork meat. It was also observed that fish is usually purchased as fillet and is consumed occasionally in the households. The price is an important factor for the choice of meat. Most respondents prefer to consume fried fish. The species most appreciated by consumers in the town of Lavras is Dourado. Most respondents usually buy less than 2.0 kg/household/year.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015
2020-08-22T22:30:40Z
2020-08-22T22:30:40Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv MELO, C. C. V. et al. Caracterização dos consumidores de peixe do Município de Lavras, Minas Gerais. Boletim de Indústria Animal, Nova Odessa, v. 72, n. 3, p. 178-184, 2015. DOI: 10.17523/bia.v72n3p178.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42598
identifier_str_mv MELO, C. C. V. et al. Caracterização dos consumidores de peixe do Município de Lavras, Minas Gerais. Boletim de Indústria Animal, Nova Odessa, v. 72, n. 3, p. 178-184, 2015. DOI: 10.17523/bia.v72n3p178.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42598
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA), Instituto de Zootecnia (IZ)
publisher.none.fl_str_mv Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA), Instituto de Zootecnia (IZ)
dc.source.none.fl_str_mv Boletim de Indústria Animal (BIA)
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1807835146018095104