Parâmetros de degradabilidade potencial dos componentes da parede celular das silagens de seis genótipos de sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench), na presença ou ausência de tanino no grão, avaliados pela técnica "in situ"
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Data de Publicação: | 2003 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000500023 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5783 |
Resumo: | The aim of these experiment was to evaluate the effect of tannin on grain over potential degradability parameters of the cell wall compounds of six sorghum silage genotypes by "in situ" technique. Four crossbred steers, canulated in rumen, were used. The steers were fed "ad libitum" twice at day with a diet comprised by Tifton 85 (Cynodon dactylon) hay. Six sorghum silage genotypes, harvested at milk stage, were incubated in the rumen: BR 303, BR 304, BR 601, and AG 2006 (without tannin on grain); BR 700, and BR 701 (with tannin on grain). Five grams of samples were incubated into nylon bags, and suspended in the rumen by times: 6, 12, 24, 48, 72, and 96 hours. The time zero (t0) was used to calculate the soluble fraction. Tannin decrease the extent of degradation of neutral detergent fiber (NDF), and acid detergent fiber (ADF) of BR 700 and BR 701 sorghum silages. The potential degradability of the NDF and ADF was reduced by tannin presence on grain. There was not effect of tannin on degradation rate of the cell wall compounds in anyone sorghum silage genotypes tested. |
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Parâmetros de degradabilidade potencial dos componentes da parede celular das silagens de seis genótipos de sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench), na presença ou ausência de tanino no grão, avaliados pela técnica "in situ"Potential degradability parameters of the cell wall compounds of six sorghum silage genotypes (Sorghum bicolor (L.) Moench), with or without tannin on grain, evaluated by "in situ" techniqueBovinoParede celularRúmenSorgoTaninoCattleCell wallRumenSorghumTanninThe aim of these experiment was to evaluate the effect of tannin on grain over potential degradability parameters of the cell wall compounds of six sorghum silage genotypes by "in situ" technique. Four crossbred steers, canulated in rumen, were used. The steers were fed "ad libitum" twice at day with a diet comprised by Tifton 85 (Cynodon dactylon) hay. Six sorghum silage genotypes, harvested at milk stage, were incubated in the rumen: BR 303, BR 304, BR 601, and AG 2006 (without tannin on grain); BR 700, and BR 701 (with tannin on grain). Five grams of samples were incubated into nylon bags, and suspended in the rumen by times: 6, 12, 24, 48, 72, and 96 hours. The time zero (t0) was used to calculate the soluble fraction. Tannin decrease the extent of degradation of neutral detergent fiber (NDF), and acid detergent fiber (ADF) of BR 700 and BR 701 sorghum silages. The potential degradability of the NDF and ADF was reduced by tannin presence on grain. There was not effect of tannin on degradation rate of the cell wall compounds in anyone sorghum silage genotypes tested.Para testar o efeito da presença de tanino no grão sobre os parâmetros de degradabilidade potencial dos componentes da parede celular de seis genótipos de sorgo para silagem, conduziu-se este experimento utilizando a técnica da degradabilidade "in situ". Quatro novilhos mestiços, canulados no rúmen, foram utilizados. Os novilhos foram alimentados "ad libitum" duas vezes ao dia, individualmente, com feno de Tifton 85. Foram incubadas silagens de sorgo no estádio de grão leitoso, pertencentes a seis genótipos: BR 303, BR 304, BR 601e AG 2006 (sem tanino no grão); BR 700 e BR 701 (com tanino). Foram incubadas 5 g de amostra dentro de bolsas de náilon suspensas no rúmen, nos tempos: 6, 12, 24, 48, 72 e 96 horas. O tempo zero (t0) foi utilizado para cálculo da fração solúvel. A presença do tanino reduziu a extensão de degradação da fibra em detergente neutro (FDN) e da fibra em detergente ácido (FDA) nas silagens de sorgo BR 700 e BR 701. A degradabilidade potencial da FDN e da FDA foi reduzida pela presença do tanino. Não foi observado efeito depressivo do tanino sobre as taxas de degradação para nenhum nutriente, em nenhuma silagem testada.Editora da Universidade Federal de Lavras2003-10-012015-04-30T13:32:51Z2015-04-30T13:32:51Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000500023MOLINA, L. R. et al. Parâmetros de degradabilidade potencial dos componentes da parede celular das silagens de seis genótipos de sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench), na presença ou ausência de tanino no grão, avaliados pela técnica "in situ". Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 5, p. 1138-1143, set./out. 2003.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5783Ciência e Agrotecnologia v.27 n.5 2003reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAMolina, Lívio RibeiroRodriguez, Norberto MarioGonçalves, Lúcio CarlosBorges, IranSousa, Breno Mourão deporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-09-14T14:20:04Zoai:localhost:1/5783Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-09-14T14:20:04Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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