Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiro
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2004 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000200008 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5858 |
Resumo: | This work had as aim to estimate the repeatability and correlation coefficients involving twelve characters of the bacurizeiro fruit: length of the fruit (CF), diameter of the fruit (DF), thickness of the rind (EC), weight of the rind (PC), weight of the seeds (PS), number of seeds (NS), volume of internal cavity (VCI), weight of the fruit (PF), total weight of pulp (PTP), percentages of rind (%C), seeds (%S) and total pulp (%PTP). The estimates of the coefficients of repeatability of characteristics CF, DF, EC, PC, PS, VCI, PTP, %C and %PTP demonstrated high regularity in the individuals and four to twelve measurements are necessary to get predictions with around 95% of reliability. With exception of character EC, had not been observed great differences between the estimates of the coefficients of repeatability obtained by the ANOVA method and the methods of multivaried analysis. The increase in the precision in terms of prediction of the real value of the individuals beyond 95%, will imply to excessive increase, in the number of measurements adding little in precision terms, being then unjustifiable its use. Total weight of pulp presented positive associations with the diameter of fruit, volume of the internal cavity and weight of the fruit. |
id |
UFLA_2019500ff7076629cc4f9cb7a5bf629d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/5858 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiroEstimates correlation and repeatability for characters of the bacurizeiro fruitPlatonia insignisHerdabilidadeFruticulturaHeritabilityFruit cropThis work had as aim to estimate the repeatability and correlation coefficients involving twelve characters of the bacurizeiro fruit: length of the fruit (CF), diameter of the fruit (DF), thickness of the rind (EC), weight of the rind (PC), weight of the seeds (PS), number of seeds (NS), volume of internal cavity (VCI), weight of the fruit (PF), total weight of pulp (PTP), percentages of rind (%C), seeds (%S) and total pulp (%PTP). The estimates of the coefficients of repeatability of characteristics CF, DF, EC, PC, PS, VCI, PTP, %C and %PTP demonstrated high regularity in the individuals and four to twelve measurements are necessary to get predictions with around 95% of reliability. With exception of character EC, had not been observed great differences between the estimates of the coefficients of repeatability obtained by the ANOVA method and the methods of multivaried analysis. The increase in the precision in terms of prediction of the real value of the individuals beyond 95%, will imply to excessive increase, in the number of measurements adding little in precision terms, being then unjustifiable its use. Total weight of pulp presented positive associations with the diameter of fruit, volume of the internal cavity and weight of the fruit.Conduziu-se este trabalho com o objetivo de estimar os coeficientes de correlação e de repetibilidade envolvendo doze caracteres do fruto de bacurizeiro: comprimento do fruto (CF), diâmetro do fruto (DF), espessura da casca (EC), peso da casca (PC), peso das sementes (PS), número de sementes (NS), volume da cavidade interna (VCI), peso do fruto (PF), peso total de polpa (PTP), porcentagens de casca (%C), sementes (%S) e polpa total (%PTP). As estimativas dos coeficientes de repetibilidade das características CF, DF, EC, PC, PS, VCI, PTP, %C e %PTP demonstraram alta regularidade nos indivíduos, e quatro a doze medições são necessárias para obter predições com confiabilidade em torno de 95%. Com exceção do caráter EC, não foram observadas grandes diferenças entre as estimativas dos coeficientes de repetibilidade obtidos pelo método da ANOVA e pelos métodos de análise multivariada. O aumento na precisão em termos de predição do valor real dos indivíduos além de 95% implicará aumentar, sobremaneira, o número de medições, que, por sua vez, pouco acrescentará em termos de precisão, sendo, então, injustificado seu uso. PTP apresentou associações positivas com o DF, VCI e PF.Editora da Universidade Federal de Lavras2004-04-012015-04-30T13:33:03Z2015-04-30T13:33:03Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000200008FARIAS NETO, J. T. de; CARVALHO, J. U. de; MULLER, C. H. Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiro. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 2, p. 300-305, mar./abr. 2004.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5858Ciência e Agrotecnologia v.28 n.2 2004reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAFarias Neto, João Tomé deCarvalho, José Urano deMuller, Carlos Hansporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-06-20T17:50:59Zoai:localhost:1/5858Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-06-20T17:50:59Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiro Estimates correlation and repeatability for characters of the bacurizeiro fruit |
title |
Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiro |
spellingShingle |
Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiro Farias Neto, João Tomé de Platonia insignis Herdabilidade Fruticultura Heritability Fruit crop |
title_short |
Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiro |
title_full |
Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiro |
title_fullStr |
Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiro |
title_full_unstemmed |
Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiro |
title_sort |
Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiro |
author |
Farias Neto, João Tomé de |
author_facet |
Farias Neto, João Tomé de Carvalho, José Urano de Muller, Carlos Hans |
author_role |
author |
author2 |
Carvalho, José Urano de Muller, Carlos Hans |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Farias Neto, João Tomé de Carvalho, José Urano de Muller, Carlos Hans |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Platonia insignis Herdabilidade Fruticultura Heritability Fruit crop |
topic |
Platonia insignis Herdabilidade Fruticultura Heritability Fruit crop |
description |
This work had as aim to estimate the repeatability and correlation coefficients involving twelve characters of the bacurizeiro fruit: length of the fruit (CF), diameter of the fruit (DF), thickness of the rind (EC), weight of the rind (PC), weight of the seeds (PS), number of seeds (NS), volume of internal cavity (VCI), weight of the fruit (PF), total weight of pulp (PTP), percentages of rind (%C), seeds (%S) and total pulp (%PTP). The estimates of the coefficients of repeatability of characteristics CF, DF, EC, PC, PS, VCI, PTP, %C and %PTP demonstrated high regularity in the individuals and four to twelve measurements are necessary to get predictions with around 95% of reliability. With exception of character EC, had not been observed great differences between the estimates of the coefficients of repeatability obtained by the ANOVA method and the methods of multivaried analysis. The increase in the precision in terms of prediction of the real value of the individuals beyond 95%, will imply to excessive increase, in the number of measurements adding little in precision terms, being then unjustifiable its use. Total weight of pulp presented positive associations with the diameter of fruit, volume of the internal cavity and weight of the fruit. |
publishDate |
2004 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2004-04-01 2015-04-30T13:33:03Z 2015-04-30T13:33:03Z 2015-04-30 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000200008 FARIAS NETO, J. T. de; CARVALHO, J. U. de; MULLER, C. H. Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiro. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 2, p. 300-305, mar./abr. 2004. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5858 |
url |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000200008 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5858 |
identifier_str_mv |
FARIAS NETO, J. T. de; CARVALHO, J. U. de; MULLER, C. H. Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiro. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 2, p. 300-305, mar./abr. 2004. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia v.28 n.2 2004 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439196027879424 |