Avaliação da qualidade e da competitividade de iogurtes produzidos no sul de Minas Gerais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Domingo, Elisângela do Carmo
Data de Publicação: 2011
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/2840
Resumo: Milk production has increased in recent years and the state of Minas Gerais owns 27.2% of national production, but most of the dairy products are characterized by micro, small and medium companies, which bring little investment in improving the quality and competitiveness, which mostly shows the poor quality of products and packaging and the lack of adequacy of labels to the laws. The increasing purchasing power and reducing social inequality among Brazilians in recent years have led major companies to announce investments in the sector of yogurt, aiming to increase consumption and sales, and with this increased consumption will provide the promotion of health among Brazilians, but the micro, small and medium companies need to make improvements in product quality, packaging and labels to follow market trends and be competitive against major companies. Given the above this study was to evaluate the quality of yogurt strawberry flavor produced by small and medium dairy in southern of Minas Gerais and its packaging and labeling, and according to the results, to propose solutions to increase competitiveness among the same in the market.
id UFLA_232c7e1a74f3f466ae63274e7552cd09
oai_identifier_str oai:localhost:1/2840
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Avaliação da qualidade e da competitividade de iogurtes produzidos no sul de Minas GeraisAvaluation of quality and competitiveness of yogurt produced in the South of Minas GeraisIogurte - QualidadePequenos e médios laticíniosYogurt - QualitySmall and medium companiesCNPQ_NÃO_INFORMADOMilk production has increased in recent years and the state of Minas Gerais owns 27.2% of national production, but most of the dairy products are characterized by micro, small and medium companies, which bring little investment in improving the quality and competitiveness, which mostly shows the poor quality of products and packaging and the lack of adequacy of labels to the laws. The increasing purchasing power and reducing social inequality among Brazilians in recent years have led major companies to announce investments in the sector of yogurt, aiming to increase consumption and sales, and with this increased consumption will provide the promotion of health among Brazilians, but the micro, small and medium companies need to make improvements in product quality, packaging and labels to follow market trends and be competitive against major companies. Given the above this study was to evaluate the quality of yogurt strawberry flavor produced by small and medium dairy in southern of Minas Gerais and its packaging and labeling, and according to the results, to propose solutions to increase competitiveness among the same in the market.Ciência dos AlimentosO Brasil produziu 29,1 bilhões de litros de leite no ano de 2009 e se destaca por ser o quarto maior produtor mundial de leite, e no país existem em média cinco mil laticínios, sendo que 50 % se localizam no estado de Minas Gerais e 80 % destes correspondem a laticínios de pequeno porte. Alguns laticínios de pequeno porte enfrentam a falta de competitividade no mercado, pois na maioria das vezes seus produtos possuem baixa qualidade sensorial e, além disso, as embalagens dos produtos são pouco atrativas e os rótulos geram certa desconfiança nos consumidores, ao contrário dos grandes laticínios, que por meio do marketing consolidam suas marcas e levam os consumidores a desejarem seus produtos. O aumento do poder aquisitivo e a diminuição da desigualdade social entre os brasileiros nos últimos anos levaram os grandes laticínios a anunciarem investimentos no setor de iogurte, com o objetivo de aumentar o consumo e o volume de vendas, e desta forma o aumento do consumo proporcionará a promoção de saúde entre os brasileiros, e neste sentido os laticínios precisam promover melhorias na qualidade dos produtos, embalagens e rótulos para acompanhar as tendências do mercado e promoverem as vendas. Diante do exposto, este trabalho teve por objetivo avaliar a qualidade de iogurtes sabor morango produzido por empresas líderes e por pequenos e médios laticínios do sul de Minas Gerais e de suas embalagens e rótulos. Desta forma a avaliação da qualidade dos iogurtes e de suas embalagens e rótulos, produzidos por pequenos e médios laticínios do Sul de Minas Gerais permitirá propor melhorias que contribuam para aumentar a competitividade diante das grandes empresas, isso por que a qualidade dos rótulos e iogurtes possibilitou o maior destaque do produto, e com isso haverá a diminuição da desconfiança dos consumidores, o que impulsionará as vendas.UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRASDCA - Programa de Pós-graduaçãoUFLABRASILCarneiro, João de Deus SouzaPinto, Sandra MariaSilva, Paulo Henrique Fonseca daAbreu, Luiz Ronaldo deDomingo, Elisângela do Carmo2014-08-15T17:46:04Z2014-08-15T17:46:04Z2014-08-152011-02-21info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfDOMINGO, E. do C. Avaliação da qualidade e da competitividade de iogurtes produzidos no sul de Minas Gerais. 2011. 118 p. Dissertação (Mestrado em Ciência dos Alimentos)-Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2011.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/2840info:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLA2023-05-08T15:30:45Zoai:localhost:1/2840Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-08T15:30:45Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação da qualidade e da competitividade de iogurtes produzidos no sul de Minas Gerais
Avaluation of quality and competitiveness of yogurt produced in the South of Minas Gerais
title Avaliação da qualidade e da competitividade de iogurtes produzidos no sul de Minas Gerais
spellingShingle Avaliação da qualidade e da competitividade de iogurtes produzidos no sul de Minas Gerais
Domingo, Elisângela do Carmo
Iogurte - Qualidade
Pequenos e médios laticínios
Yogurt - Quality
Small and medium companies
CNPQ_NÃO_INFORMADO
title_short Avaliação da qualidade e da competitividade de iogurtes produzidos no sul de Minas Gerais
title_full Avaliação da qualidade e da competitividade de iogurtes produzidos no sul de Minas Gerais
title_fullStr Avaliação da qualidade e da competitividade de iogurtes produzidos no sul de Minas Gerais
title_full_unstemmed Avaliação da qualidade e da competitividade de iogurtes produzidos no sul de Minas Gerais
title_sort Avaliação da qualidade e da competitividade de iogurtes produzidos no sul de Minas Gerais
author Domingo, Elisângela do Carmo
author_facet Domingo, Elisângela do Carmo
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Carneiro, João de Deus Souza
Pinto, Sandra Maria
Silva, Paulo Henrique Fonseca da
Abreu, Luiz Ronaldo de
dc.contributor.author.fl_str_mv Domingo, Elisângela do Carmo
dc.subject.por.fl_str_mv Iogurte - Qualidade
Pequenos e médios laticínios
Yogurt - Quality
Small and medium companies
CNPQ_NÃO_INFORMADO
topic Iogurte - Qualidade
Pequenos e médios laticínios
Yogurt - Quality
Small and medium companies
CNPQ_NÃO_INFORMADO
description Milk production has increased in recent years and the state of Minas Gerais owns 27.2% of national production, but most of the dairy products are characterized by micro, small and medium companies, which bring little investment in improving the quality and competitiveness, which mostly shows the poor quality of products and packaging and the lack of adequacy of labels to the laws. The increasing purchasing power and reducing social inequality among Brazilians in recent years have led major companies to announce investments in the sector of yogurt, aiming to increase consumption and sales, and with this increased consumption will provide the promotion of health among Brazilians, but the micro, small and medium companies need to make improvements in product quality, packaging and labels to follow market trends and be competitive against major companies. Given the above this study was to evaluate the quality of yogurt strawberry flavor produced by small and medium dairy in southern of Minas Gerais and its packaging and labeling, and according to the results, to propose solutions to increase competitiveness among the same in the market.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-02-21
2014-08-15T17:46:04Z
2014-08-15T17:46:04Z
2014-08-15
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv DOMINGO, E. do C. Avaliação da qualidade e da competitividade de iogurtes produzidos no sul de Minas Gerais. 2011. 118 p. Dissertação (Mestrado em Ciência dos Alimentos)-Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2011.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/2840
identifier_str_mv DOMINGO, E. do C. Avaliação da qualidade e da competitividade de iogurtes produzidos no sul de Minas Gerais. 2011. 118 p. Dissertação (Mestrado em Ciência dos Alimentos)-Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2011.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/2840
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS
DCA - Programa de Pós-graduação
UFLA
BRASIL
publisher.none.fl_str_mv UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS
DCA - Programa de Pós-graduação
UFLA
BRASIL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1807835195680751616