Cinética de inativação da polifenoloxidase e peroxidase de abacate (Persea americana Mill.)
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2007 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000600025 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6564 |
Resumo: | Enzymatic extracts were prepared from the avocado pulp (Persea americana Mill.), using the cultivars Quintal, Fortuna and Choquete, in two different maturation stages (green and mature avocados). The avocado pulp (150,00g) was homogenized in blender with 300 mL of sodium phosphate buffer 100mM at pH 7.4 for polyphenoloxidase (PPO) and pH 6.0 for peroxidase (POD). The peroxidase ionically bound was extracted using NaCl solution 1.0M in sodium phosphate buffer 100mM pH 6.0. For the study of the thermal stability the extracts were submitted at temperatures of 60, 65, 70, 75 and 80ºC for periods that had a variation from 1 to 10 minutes and the enzymatic activity was determined using a spectrophotometer (l= 395nm for PPO and l= 460nm for POD). It was possible to observe a fast decline of the enzyme activity in the first four minutes, after this period, with the increase of the temperature and time, the activity continued decreasing, however in a slower way. The activation energy in the studied temperature showed for the portions heat labile and heat resistant presented values inside 12-100 kcal/mol. |
id |
UFLA_2f45f7d62d245386507f4d86e87cf980 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/6564 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Cinética de inativação da polifenoloxidase e peroxidase de abacate (Persea americana Mill.)Kinetic of inactivation of polyphenoloxidase and peroxidase of avocado (Persea americana Mill.)AbacatePolifenoloxidasePeroxidasePersea americanaAvocadoPolyphenoloxidasePeroxidaseEnzymatic extracts were prepared from the avocado pulp (Persea americana Mill.), using the cultivars Quintal, Fortuna and Choquete, in two different maturation stages (green and mature avocados). The avocado pulp (150,00g) was homogenized in blender with 300 mL of sodium phosphate buffer 100mM at pH 7.4 for polyphenoloxidase (PPO) and pH 6.0 for peroxidase (POD). The peroxidase ionically bound was extracted using NaCl solution 1.0M in sodium phosphate buffer 100mM pH 6.0. For the study of the thermal stability the extracts were submitted at temperatures of 60, 65, 70, 75 and 80ºC for periods that had a variation from 1 to 10 minutes and the enzymatic activity was determined using a spectrophotometer (l= 395nm for PPO and l= 460nm for POD). It was possible to observe a fast decline of the enzyme activity in the first four minutes, after this period, with the increase of the temperature and time, the activity continued decreasing, however in a slower way. The activation energy in the studied temperature showed for the portions heat labile and heat resistant presented values inside 12-100 kcal/mol.Extratos enzimáticos foram preparados a partir da polpa de abacate (Persea americana Mill.) dos cultivares Quintal, Fortuna e Choquete, em dois estádios de maturação (verde e maduro). A polpa de abacate (150,00g) foi homogeneizada em liquidificador, com 300 mL de solução tampão fosfato de sódio 100mM em pH 7,4 para polifenoloxidase (PPO) e pH 6,0 para peroxidase (POD). A peroxidase ionicamente ligada foi extraída usando solução de NaCl 1,0M, em tampão fosfato de sódio 100mM pH 6,0. Para o estudo da estabilidade térmica, os extratos foram submetidos a temperaturas de 60, 65, 70, 75 e 80ºC e por períodos que variaram de 1 à 10 minutos e a atividade enzimática foi determinada por espectrofotometria (lambda= 395nm para PPO e lambda= 460nm para POD). Pode-se observar que o declínio rápido da atividade das enzimas era maior nos primeiros quatro minutos e após esse período, com o aumento da temperatura e do tempo, a atividade continuou diminuindo, porém de forma mais lenta. A energia de ativação na faixa de temperatura estudada para as porções termolábil e termorresistente, apresentou valores dentro da faixa 12-100 kcal/mol.Editora da Universidade Federal de Lavras2007-12-012015-04-30T13:34:27Z2015-04-30T13:34:27Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000600025LUIZ, R. C.; HIRATA, T. A. M.; CLEMENTE, E. Cinética de inativação da polifenoloxidase e peroxidase de abacate (Persea americana Mill.) . Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 6, p. 1766-1773, nov./dez. 2007.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6564Ciência e Agrotecnologia v.31 n.6 2007reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLALuíz, Rúbia CarolineHirata, Talita Akemi MedeirosClemente, Edmarporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-04-04T17:47:58Zoai:localhost:1/6564Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-04-04T17:47:58Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Cinética de inativação da polifenoloxidase e peroxidase de abacate (Persea americana Mill.) Kinetic of inactivation of polyphenoloxidase and peroxidase of avocado (Persea americana Mill.) |
title |
Cinética de inativação da polifenoloxidase e peroxidase de abacate (Persea americana Mill.) |
spellingShingle |
Cinética de inativação da polifenoloxidase e peroxidase de abacate (Persea americana Mill.) Luíz, Rúbia Caroline Abacate Polifenoloxidase Peroxidase Persea americana Avocado Polyphenoloxidase Peroxidase |
title_short |
Cinética de inativação da polifenoloxidase e peroxidase de abacate (Persea americana Mill.) |
title_full |
Cinética de inativação da polifenoloxidase e peroxidase de abacate (Persea americana Mill.) |
title_fullStr |
Cinética de inativação da polifenoloxidase e peroxidase de abacate (Persea americana Mill.) |
title_full_unstemmed |
Cinética de inativação da polifenoloxidase e peroxidase de abacate (Persea americana Mill.) |
title_sort |
Cinética de inativação da polifenoloxidase e peroxidase de abacate (Persea americana Mill.) |
author |
Luíz, Rúbia Caroline |
author_facet |
Luíz, Rúbia Caroline Hirata, Talita Akemi Medeiros Clemente, Edmar |
author_role |
author |
author2 |
Hirata, Talita Akemi Medeiros Clemente, Edmar |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Luíz, Rúbia Caroline Hirata, Talita Akemi Medeiros Clemente, Edmar |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Abacate Polifenoloxidase Peroxidase Persea americana Avocado Polyphenoloxidase Peroxidase |
topic |
Abacate Polifenoloxidase Peroxidase Persea americana Avocado Polyphenoloxidase Peroxidase |
description |
Enzymatic extracts were prepared from the avocado pulp (Persea americana Mill.), using the cultivars Quintal, Fortuna and Choquete, in two different maturation stages (green and mature avocados). The avocado pulp (150,00g) was homogenized in blender with 300 mL of sodium phosphate buffer 100mM at pH 7.4 for polyphenoloxidase (PPO) and pH 6.0 for peroxidase (POD). The peroxidase ionically bound was extracted using NaCl solution 1.0M in sodium phosphate buffer 100mM pH 6.0. For the study of the thermal stability the extracts were submitted at temperatures of 60, 65, 70, 75 and 80ºC for periods that had a variation from 1 to 10 minutes and the enzymatic activity was determined using a spectrophotometer (l= 395nm for PPO and l= 460nm for POD). It was possible to observe a fast decline of the enzyme activity in the first four minutes, after this period, with the increase of the temperature and time, the activity continued decreasing, however in a slower way. The activation energy in the studied temperature showed for the portions heat labile and heat resistant presented values inside 12-100 kcal/mol. |
publishDate |
2007 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2007-12-01 2015-04-30T13:34:27Z 2015-04-30T13:34:27Z 2015-04-30 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000600025 LUIZ, R. C.; HIRATA, T. A. M.; CLEMENTE, E. Cinética de inativação da polifenoloxidase e peroxidase de abacate (Persea americana Mill.) . Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 6, p. 1766-1773, nov./dez. 2007. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6564 |
url |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000600025 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6564 |
identifier_str_mv |
LUIZ, R. C.; HIRATA, T. A. M.; CLEMENTE, E. Cinética de inativação da polifenoloxidase e peroxidase de abacate (Persea americana Mill.) . Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 6, p. 1766-1773, nov./dez. 2007. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia v.31 n.6 2007 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439295247286272 |