Hábitos alimentares fora do lar: um estudo de caso em Lavras – MG

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Avelar, Ana Elisa de
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Rezende, Daniel Carvalho de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/1417
Resumo: With the purpose to identify the eating out habits of consumers in Lavras, a city in the state of Minas Gerais, the research was carried out using observation, semi-structured interviews, and a survey that was adapted from a questionnaire developed by Warde and Martens (2000). Among the main results we can highlight: the searching for a variety of food as a great motivation for eating ou; convenience was also detected as an important element at the most part of consumption occasion; the role of eating out as social distinction in certain occasions; the higher intensity of consumption and more favorable attitudes for eating out by the youngest, superior level of education, and with higher income; the appreciation of typical foods of Brazil and Minas Gerais, characterizing a relative conservationism at feeding. Using a cluster and discriminant analysis, two market segments were identified, one younger, higher income and superior level of education than the other. The younger segment seeks for novelty and eats out more frequently, while the older segment is more conservative.
id UFLA_34d18dff6bc9f821c49e15435d9a4a1a
oai_identifier_str oai:localhost:1/1417
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Hábitos alimentares fora do lar: um estudo de caso em Lavras – MGEating away from home: a case study in Lavras - MGAlimentação fora do larHábitos alimentaresSegmentação de mercadoEating outFood habitsMarket segmentationWith the purpose to identify the eating out habits of consumers in Lavras, a city in the state of Minas Gerais, the research was carried out using observation, semi-structured interviews, and a survey that was adapted from a questionnaire developed by Warde and Martens (2000). Among the main results we can highlight: the searching for a variety of food as a great motivation for eating ou; convenience was also detected as an important element at the most part of consumption occasion; the role of eating out as social distinction in certain occasions; the higher intensity of consumption and more favorable attitudes for eating out by the youngest, superior level of education, and with higher income; the appreciation of typical foods of Brazil and Minas Gerais, characterizing a relative conservationism at feeding. Using a cluster and discriminant analysis, two market segments were identified, one younger, higher income and superior level of education than the other. The younger segment seeks for novelty and eats out more frequently, while the older segment is more conservative.Objetiva-se, neste artigo , identificar os hábitos alimentares fora do lar, de consumidores da cidade Lavras, Minas Gerais. Para isso, utilizou-se como instrumento de coleta de dados a triangulação de três métodos: a observação, as entrevistas semiestruturadas e um survey, adaptando o instrumento de pesquisa desenvolvido e adotado por Warde e Martens (2000). Destacaram-se como principais resultados: a busca da variedade como um diferencial da alimentação fora do lar;a conveniência como um elemento importante em grande parte das ocasiões de consumo;a maior intensidade de consumo e atitudes mais favoráveis à alimentação fora do lar por parte de pessoas mais jovens, de maior renda e maior escolaridade. Por meio de análise de cluster e discriminante foram identificados 2 segmentos de mercado, sendo um deles mais jovem, com maior renda e escolaridade que o outro. Assim, tem-se um grupo mais jovem que se alimenta fora do lar com maior frequência e se apresenta mais propício às mudanças nos hábitos alimentares, enquanto o grupo mais velho tem uma postura mais conservadora com relação à realização das refeições fora de casa. Além disso, motivações diferentes para o consumo relacionadas com a ocasião se fazem importantes, diferenciando o mercado em situações hedônicas x situações funcionais.Universidade Federal de Lavras2013-11-21T15:56:09Z2013-11-21T15:56:09Z2013info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfAVELAR, A. E. de.; REZENDE, D. C. de. Hábitos alimentares fora do lar: um estudo de caso em Lavras – MG. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 15, n. 1, p. 137-152, 2013.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/1417Organizações Rurais & Agroindustriaisreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAvelar, Ana Elisa deRezende, Daniel Carvalho deinfo:eu-repo/semantics/openAccesspor2014-09-01T19:03:54Zoai:localhost:1/1417Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2014-09-01T19:03:54Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Hábitos alimentares fora do lar: um estudo de caso em Lavras – MG
Eating away from home: a case study in Lavras - MG
title Hábitos alimentares fora do lar: um estudo de caso em Lavras – MG
spellingShingle Hábitos alimentares fora do lar: um estudo de caso em Lavras – MG
Avelar, Ana Elisa de
Alimentação fora do lar
Hábitos alimentares
Segmentação de mercado
Eating out
Food habits
Market segmentation
title_short Hábitos alimentares fora do lar: um estudo de caso em Lavras – MG
title_full Hábitos alimentares fora do lar: um estudo de caso em Lavras – MG
title_fullStr Hábitos alimentares fora do lar: um estudo de caso em Lavras – MG
title_full_unstemmed Hábitos alimentares fora do lar: um estudo de caso em Lavras – MG
title_sort Hábitos alimentares fora do lar: um estudo de caso em Lavras – MG
author Avelar, Ana Elisa de
author_facet Avelar, Ana Elisa de
Rezende, Daniel Carvalho de
author_role author
author2 Rezende, Daniel Carvalho de
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Avelar, Ana Elisa de
Rezende, Daniel Carvalho de
dc.subject.por.fl_str_mv Alimentação fora do lar
Hábitos alimentares
Segmentação de mercado
Eating out
Food habits
Market segmentation
topic Alimentação fora do lar
Hábitos alimentares
Segmentação de mercado
Eating out
Food habits
Market segmentation
description With the purpose to identify the eating out habits of consumers in Lavras, a city in the state of Minas Gerais, the research was carried out using observation, semi-structured interviews, and a survey that was adapted from a questionnaire developed by Warde and Martens (2000). Among the main results we can highlight: the searching for a variety of food as a great motivation for eating ou; convenience was also detected as an important element at the most part of consumption occasion; the role of eating out as social distinction in certain occasions; the higher intensity of consumption and more favorable attitudes for eating out by the youngest, superior level of education, and with higher income; the appreciation of typical foods of Brazil and Minas Gerais, characterizing a relative conservationism at feeding. Using a cluster and discriminant analysis, two market segments were identified, one younger, higher income and superior level of education than the other. The younger segment seeks for novelty and eats out more frequently, while the older segment is more conservative.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-11-21T15:56:09Z
2013-11-21T15:56:09Z
2013
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv AVELAR, A. E. de.; REZENDE, D. C. de. Hábitos alimentares fora do lar: um estudo de caso em Lavras – MG. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 15, n. 1, p. 137-152, 2013.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/1417
identifier_str_mv AVELAR, A. E. de.; REZENDE, D. C. de. Hábitos alimentares fora do lar: um estudo de caso em Lavras – MG. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 15, n. 1, p. 137-152, 2013.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/1417
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439121270702080