Qualidade de tangerinas 'Ponkan' em função da regularidade no raleio químico

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Moreira, Rodrigo Amato
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Ramos, José Darlan, Silva, Fábio Oseias dos Reis, Costa, Ana Cláudia
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38486
Resumo: Researches suggest that the chemical thinning with appropriate phytoregulators concentrations must be used for more than one year, in order to improve the quality of 'Ponkan' tangerines. Thus, the chemical thinning was applied for two years, in this study, in order to evaluate the physicochemical characteristics of 'Ponkan' (Citrus reticulata Blanco) tangerines. The evaluation process was conducted in a twelve-year-old tangerine orchard, grafted on 'Rangpur' lime (Citrus limonia Osbeck), spaced 6.0 m among rows and 3.0 m among plants. The plants were sprayed with four Ethephon concentrations (200 mg L-1, 400 mg L-1, 600 mg L-1 and 800 mg L-1), after the period of physiological fruit drop, when fruits reached 25-30 mm in transversal diameter, in January 2009 and January 2010. Plants without spraying were used as control. The experimental design was randomized blocks, with four blocks and four plants per plot. There was interaction between the Ethephon concentrations and years of thinning application for percentage of thinning, number of fruits, mass, transversal and longitudinal diameter, soluble solids contents, titritable acidity, ratio and total sugar. There was no effect of Ethephon concentrations for juice yield. The chemical thinning regularity with Ethephon application increased mass, transversal and longitudinal diameter, soluble solids and ratio of 'Ponkan' tangerines.
id UFLA_37d0ce691af47e9a7ca017e70becf6db
oai_identifier_str oai:localhost:1/38486
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Qualidade de tangerinas 'Ponkan' em função da regularidade no raleio químicoQuality of 'Ponkan' tangerines according to chemical thinning regularityCitrus reticulata BlancoEthephonRelação fonte-drenoSource-drain relationshipResearches suggest that the chemical thinning with appropriate phytoregulators concentrations must be used for more than one year, in order to improve the quality of 'Ponkan' tangerines. Thus, the chemical thinning was applied for two years, in this study, in order to evaluate the physicochemical characteristics of 'Ponkan' (Citrus reticulata Blanco) tangerines. The evaluation process was conducted in a twelve-year-old tangerine orchard, grafted on 'Rangpur' lime (Citrus limonia Osbeck), spaced 6.0 m among rows and 3.0 m among plants. The plants were sprayed with four Ethephon concentrations (200 mg L-1, 400 mg L-1, 600 mg L-1 and 800 mg L-1), after the period of physiological fruit drop, when fruits reached 25-30 mm in transversal diameter, in January 2009 and January 2010. Plants without spraying were used as control. The experimental design was randomized blocks, with four blocks and four plants per plot. There was interaction between the Ethephon concentrations and years of thinning application for percentage of thinning, number of fruits, mass, transversal and longitudinal diameter, soluble solids contents, titritable acidity, ratio and total sugar. There was no effect of Ethephon concentrations for juice yield. The chemical thinning regularity with Ethephon application increased mass, transversal and longitudinal diameter, soluble solids and ratio of 'Ponkan' tangerines.Pesquisas sugerem que o raleio químico, com concentrações adequadas de fitorreguladores, deve ser utilizado por mais de um ano, a fim de melhorar a qualidade de tangerinas 'Ponkan'. Diante do exposto, o raleio químico foi aplicado por dois anos, neste estudo, com o objetivo de avaliar as características físico-químicas de tangerinas 'Ponkan' (Citrus reticulata Blanco). A avaliação foi realizada em pomar de tangerineiras com doze anos de idade, enxertadas sobre limoeiro 'Cravo' (Citrus limonia Osbeck), no espaçamento de 6,0 m entre as linhas e de 3,0 m entre as plantas. As plantas foram pulverizadas com quatro concentrações de Ethephon (200 mg L-1; 400 mg L-1; 600 mg L-1; e 800 mg L-1), após o período de queda fisiológica das frutas, quando estas estavam no estádio de desenvolvimento entre 25,0 mm e 30,0 mm de diâmetro transversal, em janeiro de 2009 e janeiro de 2010. Plantas sem pulverização foram utilizadas como controle. O delineamento experimental foi em blocos casualizados, com quatro blocos e quatro plantas por parcela. Houve interação entre as concentrações de Ethephon e os anos de aplicação do raleio para percentual de raleio, número de frutas, massa, diâmetro transversal e longitudinal, teores de sólidos solúveis, acidez titulável, ratio e açúcares totais. Não foi observada influência das concentrações de Ethephon para o rendimento de suco. A regularidade do raleio químico, com a aplicação de Ethephon, aumentou a massa, diâmetro transversal e longitudinal, sólidos solúveis e ratio das tangerinas 'Ponkan'.Escola de Agronomia/UFG2020-01-09T13:05:33Z2020-01-09T13:05:33Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfMOREIRA, R. A. et al. Qualidade de tangerinas 'Ponkan' em função da regularidade no raleio químico. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 42, n. 3, p. 303-309, jul./set. 2012.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38486Pesquisa Agropecuária Tropicalreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessMoreira, Rodrigo AmatoRamos, José DarlanSilva, Fábio Oseias dos ReisCosta, Ana Cláudiapor2023-05-26T18:49:59Zoai:localhost:1/38486Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-26T18:49:59Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Qualidade de tangerinas 'Ponkan' em função da regularidade no raleio químico
Quality of 'Ponkan' tangerines according to chemical thinning regularity
title Qualidade de tangerinas 'Ponkan' em função da regularidade no raleio químico
spellingShingle Qualidade de tangerinas 'Ponkan' em função da regularidade no raleio químico
Moreira, Rodrigo Amato
Citrus reticulata Blanco
Ethephon
Relação fonte-dreno
Source-drain relationship
title_short Qualidade de tangerinas 'Ponkan' em função da regularidade no raleio químico
title_full Qualidade de tangerinas 'Ponkan' em função da regularidade no raleio químico
title_fullStr Qualidade de tangerinas 'Ponkan' em função da regularidade no raleio químico
title_full_unstemmed Qualidade de tangerinas 'Ponkan' em função da regularidade no raleio químico
title_sort Qualidade de tangerinas 'Ponkan' em função da regularidade no raleio químico
author Moreira, Rodrigo Amato
author_facet Moreira, Rodrigo Amato
Ramos, José Darlan
Silva, Fábio Oseias dos Reis
Costa, Ana Cláudia
author_role author
author2 Ramos, José Darlan
Silva, Fábio Oseias dos Reis
Costa, Ana Cláudia
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Moreira, Rodrigo Amato
Ramos, José Darlan
Silva, Fábio Oseias dos Reis
Costa, Ana Cláudia
dc.subject.por.fl_str_mv Citrus reticulata Blanco
Ethephon
Relação fonte-dreno
Source-drain relationship
topic Citrus reticulata Blanco
Ethephon
Relação fonte-dreno
Source-drain relationship
description Researches suggest that the chemical thinning with appropriate phytoregulators concentrations must be used for more than one year, in order to improve the quality of 'Ponkan' tangerines. Thus, the chemical thinning was applied for two years, in this study, in order to evaluate the physicochemical characteristics of 'Ponkan' (Citrus reticulata Blanco) tangerines. The evaluation process was conducted in a twelve-year-old tangerine orchard, grafted on 'Rangpur' lime (Citrus limonia Osbeck), spaced 6.0 m among rows and 3.0 m among plants. The plants were sprayed with four Ethephon concentrations (200 mg L-1, 400 mg L-1, 600 mg L-1 and 800 mg L-1), after the period of physiological fruit drop, when fruits reached 25-30 mm in transversal diameter, in January 2009 and January 2010. Plants without spraying were used as control. The experimental design was randomized blocks, with four blocks and four plants per plot. There was interaction between the Ethephon concentrations and years of thinning application for percentage of thinning, number of fruits, mass, transversal and longitudinal diameter, soluble solids contents, titritable acidity, ratio and total sugar. There was no effect of Ethephon concentrations for juice yield. The chemical thinning regularity with Ethephon application increased mass, transversal and longitudinal diameter, soluble solids and ratio of 'Ponkan' tangerines.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2020-01-09T13:05:33Z
2020-01-09T13:05:33Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv MOREIRA, R. A. et al. Qualidade de tangerinas 'Ponkan' em função da regularidade no raleio químico. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 42, n. 3, p. 303-309, jul./set. 2012.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38486
identifier_str_mv MOREIRA, R. A. et al. Qualidade de tangerinas 'Ponkan' em função da regularidade no raleio químico. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 42, n. 3, p. 303-309, jul./set. 2012.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38486
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Escola de Agronomia/UFG
publisher.none.fl_str_mv Escola de Agronomia/UFG
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Tropical
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439122404212736